söndag 30 juni 2013

Rosor och annat...

Ja, ja, jag vet att jag tjatar om både Valdemar och Lykkefund! Men det är ju fördelen med att ha en egen blogg. Att man får skriva om vad man vill! Men till alla er rosälskare, precis som jag själv, om ni vill ha tacksamma och lättskötta rosor så är både Valdemar och Lykkefund det. Jag har även en massa austinrosor men de är ju helt klart kinkigare även om de är vackra. Valdemar doftar tyvärr inget men rekommenderas helt klart ändå. Blommar runt en månad.


 Visst är den fin?

Jag har mycket färg i trädgården men också lite lugnare platser. Som här där det är mest kantnepeta och jättedaggkåpa. Tidigare fanns här tulpaner men de är nedklippta nu. På de flesta ställen har jag klippt ner daggkåpan nu så ser den lite piggare ut, men här får den blomma vidare. I framkant växer lammöron och mot staketet klätterhortensia.

I mitt hörn blommar Constance spry för först året mot planket. Fantastiskt söt ros men konstigt nog gillar jag inte alls doften! Det är få rosor jag inte tycker doftar så gott men det är en och Mary rose är en annan.

Här står jag på altanen en bit upp och kikar ner på min ö. Den är som sagt klippt, men jag har sparat de två topparna mot öppningen. Tänker att de ska formas till som någon form av båge över öppningen. Trädet mitt i häcken är ett prydnadskörsbär, Kanzan. Vacker blomning på våren och fina höstfärger. Kronan är strutformat.

Pelarkörsbär, Lykkefund, carmencita, japansk blodlönn bloodgood och lite annat....Undrar just hur jag ska göra med alla rosengrenar som växer långt utanför buren. Kommer de knäckas? Ska de klippas? Växa som de vill?

Från köksfönstret... Längst till höger syns dotterns pallkrage med en humle som syns klättra vidare till äppelträdet på en lina. Tacksam växt för barn som är ivriga med att det ska växa fort!

Jag måste säga att det bara är roligt med er som mejlar med alla möjliga frågor! Fortsätt gärna med det! Jag svarar så klart om jag kan!

8 kommentarer:

 1. Fantastiska rosor! Alltså hur många blommor kan de där ha åt gången!!! Makalöst!/Susanne

  SvaraRadera
 2. Vad fin den är Valdemar, den bara måste jag ha någonstans! Gillar rosor som inte är kinkiga, och har Lykkefund som verkligen inte är någe kinkig! Tyvärr tycker jag inte att den doftar något, men jag gillar den ändå, vilken växtkraft det är! Däremot älskar jag doften av Constance Spry, vad olika man är =) Det är verkligen min favorit i trädgården, men smaken är som baken =)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Jättefina rosor! Min honungsros heter rosa Helenae men de är väl ganska lika hon och Lykkefund, eller?
  Gillar verkligen din ö. Den ser så kreativ ut.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Superfint! Man måste bara tjata om rosorna nu, de är ju fantastiska, så fortsätt!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Valdemar är helt klart min favorit! Helt underbar!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Hej Louise! Tack för kommentaren och vad snällt att du 'tänker om',
  du visar ju din trädgård på bloggen (givet ej samma sak) men jag är super
  intresserad se det 'live' som jag skrev.
  Många av trädgårds-bloggarna bor ju så långt från mig, blev glad att du fanns i närheten och hade en fantastiskt trädgård.
  Jag behöver få lite tips och idéer det blir annat i verkligheten.

  Rosen Valdemar är helt makalös vacker, rosor får man aldrig för mkt av,
  men jag bor ej på bra växt zon, tyvärr, men gör så gott man kan.

  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
 7. Dina rosor är fantastiskt vackra, Valdemar är helt bedårande, så söta blommor och vilken mängd blommor den har, superfin! Just nu njuter jag av min Lykkefund som blommar, går och sniffar på den varje gång jag går ut! Men din är fantastiskt vacker i sin bur! Tänk så olika man uppfattar rosdofter, jag älskar doften hos både Constance Spry och Mary Rose:)...fast det blir tydligen inga blommor på CS hos mig i år! Maken gick precis förbi min dator när jag kollade på ditt inlägg och hans reaktion blev: Oj, vem har en så fantastisk vacker trädgård!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. For en fantastisk vakker og stor rose. Må være en fryd å ha den i hagen. Fint har du det ellers i hagen din også. Mye å nyte!

  SvaraRadera