tisdag 2 juli 2013

Kruktips!

Jag gillar att ha planteringar i kruka men jag gillar också när det inte blir allt för komplicerat! Mina krukor står ute året om och det verkar gå bra. Ullsyrenerna på bilden har det kanske lite trångt om fötterna men de har stått ut i sina krukor i sex år nu tror jag. 

Det jag provade i år var att lägga ett lager singel i nästan alla krukor, av flera anledningar. Dels för att det inte ska torka ut så fort i krukorna men största anledningen var att jag vattnar oftast mina krukor med slang och alla har säkert provat att spruta en hård vattenstråle i torr jord, det skvätter! Jag fick alltid jord både på väggen bakom och på golvet! Nu slipper jag det! När det gäller gödning har jag stött lite chrysan i mjölad form på stenarna och sedan trillar det ner lite efterhand.


 Korneller fungerar bra året om och de med röda stammar är ju speciellt vackra just på vintern!

Jag har också många gräs i kruka och även om de kanske inte är riktigt lika kraftiga som när de var nyplanterade för några år sedan så verkar det också fungera bra året om. Lättskött!

Jag har faktiskt inte så mycket sommarblommor, men några blir det och de står smidigt ihoptryckta på ett ställe för att jag ska komma ihåg att vattna dem varje dag! Pelargonerna är övervintrade i garaget och lika så den fina dahlian som jag har fått av en kär vän. Dahliaknölen låg där alldeles torr hela vintern utan att jag kom mig för att stoppa den i torv eller vad man nu ska göra men det gick ju tydligen bra det också!

Ett annat tips är att övervintra murgrönsviolen. Den är ju så liten och söt (och ibland dyr!) när man köper den i sin pyttelilla kruka på våren. I den här gamla lövkorgen växer två stycken som har bott i garaget i vinter. Strax innan frosten kom tog jag in dem i garaget och lät dem stå kvar i sina krukor som då var runt 15 cm i diameter. De fick vissna ner och såg mest döda ut. Vatten fick de vid tre eller fyra tillfällen under vintern. När våren började närma sig tog jag upp dem ur sina krukor, delade varje i fem bitar, klippte bort allt det vissna och planterade de sammanlagt 10 delarna i en stor plastkruka som sedan fick hoppa ner i den gamla lövkorgen. Nu har de precis börjat blomma!

Nu har jag också fattat grejen med snötörel! Köpte fyra dubbelblommande under våren men har mest varit besviken över dem fram tills för någon vecka sedan! Jag tyckte bladen nästan såg sjuka ut, lätt ihoprullade och allmänt tråkiga, men när blomningen tog över bladverket blev det verkligen en annan sak! Vet att man kan prova att övervintra dem frostfritt. Kanske får de tillbringa vintern i garaget på prov. Skön kontrast mot många färgglada sommarblommor.

5 kommentarer:

 1. Bättre sent än aldrig.
  Snötörel har tillhört mina favoriter i många år.
  Ser lite ynklig o förskrämd ut i affären men är nog den mest robusta växt man kan tänka sig och tål allt, dvs regn, skugga, sol o torka.
  Sen blommar den till o med oavbrutet hela tiden.

  Kram
  Britt

  SvaraRadera
 2. Vilka fina krukor och fint innehåll också. Jag har inte så många krukor numera. Det blev så mycket att vattna. Borde kanske tänka om och ha större varianter?
  Murgröneviolen är underbar men i år dog min under vintern.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Så snygg din spaljé vid ullsyrenerna är! Och ger en så fin avskärmning på altanen! Jag har sagt det förr och jag kan säga det igen: Din trädgård platsar i högsta grad i "Öppen trädgård"! Jag har varit i många trädgårdar på senaste tiden och din hade stått sig bra!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Det var många bra kruktipsoch snygga krukplanteringar! Själv sätter jag något krypande som undervegetation så jag slipper jordskvättandet :)

  SvaraRadera
 5. Snötöreln är verkligen fin, vet knappt inte om jag sett den. Och skriv gärna om dina rosor, jag tröttnar aldrig och kan du tänka att jag för första gången har knoppar på min 'Valdemar'.
  Kram

  SvaraRadera