måndag 3 juni 2013

Att vara nöjd...


...ja vad betyder det? Att ha trädgård och allt därtill som största intresse är inte enkelt alltid. Det kan bli en hård vinter som gör att många växter dör eller försvagas. Sjukdomar eller skadedjur, allt från små larver och mördarsniglar till stora rådjur, kan göra livet surt för vilken trädgårdstok som helst. Vi matas av trender att följa i alla fina trädgårdsmagasin. Till viss del är det väl så att trender måste komma och gå för att vi ska konsumera. Att ha en trädgård kan kosta i stort sett hur mycket som helst. Växter kostar pengar, krukor, sten och annat material kostar. Nu för tiden ska man väl gärna ha ett växthus och kanske en damm också. Det är lätt till att allt snurrar på lite för fort. Att man glömmer stanna upp och njuta. Att man glömmer vara nöjd.

Jag fick bara lust att skriva av mig lite kring det här. Jag är själv en del av karusellen. Men jag vill inte riktigt åka med längre. Jag vill hellre stå vid sidan om. Och det gör jag mer och mer. Jag vill njuta. Här och nu. Jag menar inte att man ska sluta drömma och planera för framtiden, men ibland tror jag att vi glömmer leva här och nu. Och framförallt att vi glömmer vara nöjda.

Jag är fantastiskt nöjd och glad över min trädgård. Visst har den kostat både tid och pengar men något intresse ska man ju ha. Jag känner mer att det får vara stopp. Det är bra nu. Självklart kommer växter som dör ersättas på något vis och man ska aldrig säga aldrig men jag har inga projekt eller trädgårdsdrömmar på gång. Jo, ett litet trädäck men det får komma någon gång om det passar sig. Jag njuter av varje dag som jag får vara i min trädgård. Jag är här och nu. Det har jag inte varit innan.

10 kommentarer:

 1. Intressanta tankar, och jag känner att jag delar dem. Du satte ord på hur jag tänker. Vi ska glasa in växthuset, och sedan är det stopp:).
  Din trädgård är så vacker, och en fin plats att njuta på. Förstår att du är nöj! Och drömmarna finns kvar, men de ska inte förverkligas just nu:).
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Vilket fint och tänkvärt inlägg. Du har så rätt, det är lätt att glömma att trädgården ska vara avkoppling och inget annat. Jag tampas också med det där att det ska vara så fint jämt, trots att jag vet att det inte går, trädgården bestämmer själv. Och det är ju precis det som är det härliga, att det inte går att råda över allt som sker därute. Jag är glad över att jag njuter mer nu än förut, och det är en härlig känsla att vara nöjd. Tack för dina ord! Stor kram från Hanna

  SvaraRadera
 3. Det är kanske lite som när den hetsiga förälskelsen övergått i något lugnare kärlek? Visst kommer det att dyka opp idéer och projekt, men de pockar möjligen inte på med samma iver :)

  SvaraRadera
 4. Det låter som om du verkligen landat i din trädgård och det måste vara en underbar känsla när man finner sig där! Och att vara nöjd är fint, det är bland det största i livet, att känna sig nöjd. Det är väl ändå en riktigt fin form av harmoni.

  Jag tycker du har uttryckt det så precist, väl avvägda ord som verkligen beskriver den allmänna stressen om mer och mer och mer och vad sedan.....

  Kramar
  Agneta

  SvaraRadera
 5. Du har ju så rätt! Visst är det precis så att man måste stanna upp och njuta av det man har. Jag har så lätt att bli besviken och förfärad över odjur, mjöldagg och annat i trädgården och jag försöker nuförtiden inte jaga upp mig (och ta det personligt när larverna äter på MINA blommor!)utan gilla läget helt enkelt.

  Bra och tänkvärt inlägg!

  SvaraRadera
 6. Vilket intressant inlägg. Jag älskar när andra delar med sig av sin tankar sådär.
  Jag håller med dig i stortsett. Det där med projekt är jag lite kluven till. Jag vill vara och gillar att vara här och nu men samtidigt så tycker jag det är så kul att gräva nytt, att anlägga en ny rabatt. Många som kommer hit (släktingar typ) säger alltid "Jaha, vad ska ni göra för något projekt nu?". Måste man alltid göra något? Kan man inte bara njuta av det man har gjort? Jag har nog inga stora planer på gång nu. Visst vill jag få in en spegel och gardiner/textilier någonstans för det är fint men det är inget jag tänker köpa nytt eller göra något jätteprojekt av.

  Tack för dina kloka tankar!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Tänkvärda ord Louise.

  Att kunna vara nöjd med vad man har i livet är en konst i dagens samhälle verkar det som.

  Alla försöker imponera på andra med olika saker, (ex bilar,resor samt onödiga prylar av alla slag)under tiden dom som då ska bli imponerade inte hinner ta in vad som visas upp, för dom är själva fullt sysselsatta med att fundera ut vad dom ska kunna hitta på för att imponera på andra.

  Att vara nöjd med livet och vad man har kommer nog med att man mognar och att det kanske har hänt något i livet som gjorde att man stannade upp o började tänka efter vad som är viktigt.

  Att vara frisk och kunna gå ut o påta i trädgården om man känner för det eller bara sitta ner o se gräset växa är underbart.

  Kram Britt

  SvaraRadera
 8. Härligt att läsa dina ord. Jag är också nöjd. Kanske inte med allt i trädgården eller vad jag lägger min tid på (men vem är det med ett par veckor kvar till sommarsemester...) men i det stora hela är allt gott och det njuter jag verkligen av och vilar i just nu. Ibland tror jag att det handlar om inställning, och om hur mycket eller lite man bryr sig om och påverkas av andras inställning.

  SvaraRadera
 9. Härligt inlägg, håller med dig helt och fullt! Jag står gärna vid sidan av karusellen också, det är skönt att vara nöjd med det man har utan att behöva följa varje trend som dyker upp! Drömmar och planer för framtiden finns alltid med men precis som du säger är det viktigt att vi lever och njuter av nuet!
  Ha en skön kväll!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 10. Håller fullständigt med! Livet snurrar så fort så det är ju bara dumt om trädgården blir en del av den snurren. Det är nog därför jag skaffar mer och mer nävor, tar det jag har, delar perenner med grannar och vänner och låter trädgården förvildas en aning. Det mår den oftast bra av har jag märkt. Vi människor behöver inte fler måsten och om det känns så nu så är det nog dags att bromsa. Njut av den fantastiska fina trädgård du har och låt den också ta hand om sig själv!
  /Helena Gustafsson

  SvaraRadera