fredag 28 juni 2013

Om då var nu...

...då hade jag nog gjort mycket på ett annat sätt. För några år sedan, då jag var ny i trädgårdsvärlden, då valde jag växter medan jag gick på plantskolan, för att jag inte kunde stå emot allt det vackra. Det blev inte precis tre, fem eller sju av varje sort. Hur skulle jag då få plats med allt jag ville ha! Jag vet att det finns "grundregler" för hur man anlägger en trädgård och det är nog inte många av dem som har följts hos mig. Jag har inte haft någon klar tanke med trädgården från början, utan nya projekt har tillkommit när lusten har funnits där och skapandet har kommit direkt från huvudet.

Just därför är jag så glad att då inte är nu! För jag skulle faktiskt inte vilja ha min trädgård på något annat vis! Vilken tur att jag inte visste bättre när jag började! Visst har jag gått på mina nitar, men inte värre än att det har skapat lite merjobb. Inget ont om er strukturerade trädgårdsvänner som har vackra färgkombinationer och tänker på allt från bladverk till avlösande blomning och flera av varje sort. Men det är kanske inte riktigt jag.

Jag är så tacksam över min huller om buller trädgård där gräsmattan är svårklippt, växterna nästan kväver varandra för de växer så tätt och där jag ibland svär över alla kanter som måste hållas efter. Trädgården håller mig levande och jag strävar inte efter någon lättskött trädgård. Vi har gott om tid om vi lägger undan alla smarta telefoner, datorer, Ipads, tv och allt annat som är så viktigt i vårt liv!

 Lykkefund på gång. Och ja, det är bara en endaste liten ros i buren och den har inte ens bott där i tre år!

 Vy från gatan.

 Alchymist och Ghislaine de Feligonde. Fina tillsammans!

 Mer av det mesta!

 Valdemar har bara börjat och sommarängen blommar på i det halvtaskiga vädret/ljuset.

 Det är många fler knoppar som ska slå ut!

Ha en fin helg i era underbara trädgårdar!

13 kommentarer:

 1. Vilken fantastiskt vacker trädgård du har! Din Lykkefund är helt suverän i sin bur, det är så en honungsros ska få växa för att komma till sin rätt!
  Otroligt vacker! Så underbart din Alchymist blommar, i år blir det inga blommor på min då den frös ner! Förstår att du är glad över din trädgård och inte vill ha den på något annat sätt, helt underbart har du det!
  Ha en fin helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 2. Vilken blomsterprakt! Vad roligt att du är nöjd med din trädgård, något annat vore ju helt tokigt, så fin som den är!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. SÅ fint så fint!
  Jag tänker också sådär ibland. Vad hade jag gjort annorlunda om jag visst allt jag vet nu när jag började? Samtidigt så är det ju denna trädgården som är min just pga att jag gjorde som jag gjorde från början. Sen kan man ju göra om ifall det är så att man verkligen inte alls är nöjd.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Precis så där känner jag också för min trädgård. Här är det "huller om buller" som gäller och mycket "en av varje". Kaotisk tycker säkert somliga, men jag kan inte göra på något annat vis:-)
  Din trädgård ser helt ljuvlig ut och rosen mitt i gräsmattan är bara helt fantastisk!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ja, det är nog tur att man inte gör allting "rätt" från början! Så är det nog för dom flesta, lite spontanhandlande är svårt att låta bli när man är i plantskolan!
  och min trädgård är så liten, att jag inte får plats med flera av varje sort...
  Om jag vill ha många sorter - och det vill jag!
  Så du har gjort alldeles RÄTT!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Roligt att läsa hur din trädgård har kommit till och att du inte haft en "färdig plan". Jag har inte heller någon färdig idé för hela trädgården utan den kommer till efterhand som jag har nya idéer och lust. Tycker det viktigaste är att man själv trivs i och med sin trädgård. Vad andra tycker är inte så betydelsefullt även om det såklart är kul att få positiva kommentarer hihi.
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga bilder du visar.
  Har du gödslat Lykkefund med anabola steroider?

  Detta med hur en trädgård "ska se ut" har gått lite till överdrift tycker jag i alla fall.
  Kvittar vilken tidning eller bok man tar i sina händerna så kommer pekpinnarna fram.
  För min del är vår trädgård till för oss, sen hur andra ser på den bryr jag mig inte ett skvatt om.
  Jag är varken minimalist eller sillsallad, utan något mellanting.
  Men vilka nitar jag gått på genom åren.
  Jösses....
  Men man lär sig genom alla felplanteringar man gjort.

  Ha en trevlig helg
  Kram
  Britt

  SvaraRadera
 8. Som du (förmodligen) vet är jag väldigt förtjust i din trädgårds "utseende"! Men dina ord var precis vad jag behövde få höra idag, jag föll för en mer organiserad trädgård häromdagen på en blogg och började fundera på om jag själv blandar för mycket här hemma??? Jag fungerar ungefär som du, väljer växter med hjärtat på plantskolan och köper sällan flera av samma, däremot planterar jag ju gärna samma växt men olika sorter t.ex olika sorters funkia eller alunrot som är ständigt återkommande i alla mina planteringar. Visst, ibland blir det ju "sillsallad" (min entrérabatt var ett bra ex. på just det) men då är det ju bara att göra om och försöka tänka till lite extra så man slipper göra om samma plantering i alla evighet "ler"
  Ha en go helg / Kram gittan

  SvaraRadera
 9. Och jag tycker att det är preciiiis så man ska göra, man ska ju göra en trädgård som man själv vill och inte efter en massa regler. Regler kan man hålla sig till inom lag och ordning och skatter!!! Det är ju just därför din trädgård är så fantastiskt vacker, det är jag helt säker på! Intressant med växter som valts med hjärtat!
  Lykkefund är helt otrolig!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Det är ju det som är så bra med att ha en trädgård; Man får göra precis som man själv vill. Då blir det bäst. I alla fall i ens egna ögon.

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Du kan mycket väl vara stolt över din underbart vackra trädgård :) gillar din äng :) Kram Suss

  SvaraRadera
 12. Så väl jag känner igen mig! Jag har precis som du "för mycket av allt i för täta planteringar"! Jag vill ha allt vackert! Så jag har nog som Gunnel Carlsson sa på en trädgårdsmässa: jag har en lurvig trädgård! och Den är jag så stolt över. Du har en alldeles ljuvligt vacker trädgård! Så var du stolt o mallig!
  kram Lena

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att den ser helt underbar ut din trädgård! Många inspirerande kombinationer och den där Lykkefund - helt otrolig! Fortsätt att gå på känsla och impuls!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera