tisdag 24 april 2012

Blandade trädgårdstips!

Jag tror att många av oss trädgårdsbloggare sitter på en massa bra idéer och tankar som man glömmer dela med sig av. Ofta bloggar man kanske om det som passar in just för dagen. Jag tänkte dela med mig av lite av mina små tips. Kanske kan det ge någon en idé eller lite inspiration!



Jag gillar lite lagom pynt i trädgården. Gärna i rost eller lera eller något annat naturtroget material. Det piffar upp lite året om och det skapar lite nyfikenhet i trädgården. Det kan hänga i träd, stå i en rabatt eller var som helst. Jag gillar när tulpanerna står tätt i hop! Jag kan skratta när jag ser tillbaka på bilder från några år tillbaka när tulpanerna stog en och en i givakt! Helhetskänslan faller lite då... Gummistövlar från Rusta passar både mig och plånboken bra! 169 kr och ett mönster man blir glad av. Nävor är fantastiska! Finns i en mängd varianter och är ofta otroligt tacksamma perenner som kommer i gång tidigt och blommar länge, kanske med en nedklippning emellan.



Anlägg en äng! Min äng kom till förra året och är allstå bara i startgroparna för att bli en äng. Det var bökigt att klippa gräset i slänten under träden och det är skönt att få in lite av det vilda i en annan ganska strikt trädgård. Jag vet att tujahäckar inte faller alla i smaken men den är ändå vintergrön, växer snabbt till en ganska billig peng och ger ett bra insynsskydd året om. Det behöver ju inte heller bara bli en lång tråkig häck, gör lite rabatter framför. Ta in lite av skogen i trädgården! Hämta stockar och stenar och annat naturnära. Billigt och roligt även om fåglarna också tyckte att den mossiga stocken var intressant! Allium kan man inte ha för många! Visst är de snabbt gula bladen tråkiga men plantera annat som döljer dem eller bara klipp bort dem efter hand som de gulnar. Mina lökar förökar sig och blommar år efter år även om jag snabbt tar bort bladen.



Fänrikshjärta är en toppenperenn tycker jag! Kommer i gång väldigt tidigt på våren, blommar otroligt länge och breder ut sig ganska snabbt. Amerikanska blåbär är en enkel bärbuske. Plantera i torv och bara låt växa. Mina plantor har några år på nacken men ger otroligt mycket blåbär. Det finns både självfertila och de som behöver en kompis. Pallkragar vill jag också slå ett slag för. Otroligt smidigt sätt att odla. Lagom höjd, inget ogräs, inga sniglar... Piffa gärna till lite runtomkring så blir det lite roligare... Pallkragar finns att köpa lite överallt, jag köpte mina på ett lager i hamnen för 80 kr/st. Ofta är de ganska dyra i vanliga butiker. Kryddor köps ofta hem och står där utan att användas. Jag har lärt mig att begränsa mig till ett fåtal användbara kryddor och har dem i krukor på altanen. Står de för långt bort från köket blir det för jobbigt... Handskar tycker jag kan vara svårt att hitta bra och prisvärda. Dessa gillar jag dock skarpt! Finns på Maxi i ett flertal färger och kostar 29 kr. Håller förvånansvärt länge och man får en bra känsla i dem eftersom de är tunna och har bra passform.



Skaffa en tunna till regnvattnet! Det känns väldigt bra att kunna ta tillvara på regnvatten och kunna vattna med det. Jag tycker också att det är en snygg grej att ha i trädgården. Gillar man rosor är honungsrosorna underbara! Jag har en Lykkefund som är instängd i en hemmagjord bur! Man ska tänka på att de har en enorm växtkraft och behöver mycket utrymme. Inget för en klen spaljé eller inklämd i rabatten! Väldigt härdig dessutom. Vill man ha en stamros som gillar våra konstiga vintrar rekommenderar jag ros de rescht. Blommar otroligt och fryser inte ner en millimeter trots att den inte vintertäcks. Mitt bästa kruktips är tuvrör! Fina i kruka året om och kräver minimal skötsel. Finns både helgröna och variegerade. Väldigt härdigt och kommer i gång tidigt på våren, långt mycket tidigare än alla japanska gräs.

Alla bilder är tagna i dag så det är så lång våren har kommit hos mig. Hoppas att något tips kan vara till nytta!

13 kommentarer:

  1. Många bra tips! Du har nog alldeles rätt i att vi har en massa tips lite till mans, som vi missar att dela med oss av. Bra jobbat!
    Jag gillar din regntunna! Zink, eller? Skulle passa fint hemma hos mig, var har du fått tag på den?
    Ha det fint! /Caroline

    SvaraRadera
  2. Vilket underbart tipsinlägg! Det ska jag göra någon dag när jag har skrivit en lista på mina tips ;-) Jättehärligt, blev alldeles glad när jag läste.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  3. Jättefina bilder och många bra tips! Tackar!

    SvaraRadera
  4. Vilken fin vattentunna! Varifrån kommer den fina?
    Å tack för alla tipsen!
    /Anna

    SvaraRadera
  5. Jätte bra inlägg du gjort fina bilder och bra skrivet//Britt

    SvaraRadera
  6. Tack för bra tips! Jag gillar också pynt i lagom mängd och gärna rostiga saker. Tulpaner i klunga - ja tack.
    Vår vattentunna har spruckit så jag är på jakt efter en ny. Har en zinkbalja vid Lugnet men har även en i plast inklädd i ribbor. Det är alltså den i plast som spruckit.

    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Oj oj så många bra tips! Skall kanske också tipsa lite framöver, om jag kommer på nåt bra =)
    Tunnan din var fin, vart har du hittat den? Jag vill gärna bli av med våra (praktiska men fula) plasttunnor men måste ju hitta nåt annat bra först.
    Och buren till rosen var ju kanon - kanske härmar =) men det var väl meningen med tipsen - att man får sno =) Har en lykkefund också men i rabatt...och som du säger så kommer den ju att bli stor framöver, men den borde väl kunna gå att flytta.

    SvaraRadera
  8. Hej på dig Louise!
    Finfina tips. Det är roligt att se hur du har det i din trädgård där i Laholm.
    Ha det fint!
    Kram
    Anna

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Är nog första gången jag kikar in här. Så mycket bra inspiration. Har bara hunnit titta lite snabbt men återkommer. Ser att du har många rosor. Funderar på att köpa mej några men vet ej vilka. Så lägger dej i min länklista så jag hittar hit igen.

    Kram Åsa

    SvaraRadera
  10. Tack, många jättebra tips! Trädgårdshandskar med "gummi"insida har jag letat efter - mina är uppslitna...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  11. Vilket inspirerande inlägg, även jag undrar var du köpt den fina zinktunnan.

    SvaraRadera
  12. Alltid lika trevligt att kika in här på bloggen och låta sig inspireras av dina idéer och din fina trädgård!
    Nu håller vi tummarna för vackert trädgårdsväder till långhelgen som väntar.
    Må så gott!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  13. UNDERBART INLÄGG! Tack!

    SvaraRadera