söndag 15 april 2012

Rosdöd...Min tidigare så fina climbing iceberg, nu stendöd...


Åhh vad tråkigt det är att konstatera att många rosor faktiskt är döda efter vinterns framfart. Jag levde på hoppet, men nej. Det där med zoner på rosor är svårt. Hos mig i zon 1 hjälper det inte att välja te x en zon 5 ros och tänka att den klarar sig. Norr ut är det ju oftast snö i samband med kylan. Hos oss blir det tjäle och barmark. Rena döden för rosorna. Jag har kupat upp mina rosor men inte hjälper det.

De som har dött hos mig denna vintern är climbing iceberg, chinatown, landora, mamma mia, daydream, buff beauty, queen elisabeth, lea renaissance, sunburst border och grand award. De som ser väldigt skruttiga ut är alla mina leonardo da vinci, mina hc andersen och mina wisley 2008 (fast de ser ut att skjuta nya skott längst ner).

Jag vill så gärna ha rosor men det här går ju inte. Det blir både dyrt och jobbigt. Det är en del jobb eftersom jorden måste bytas ut om man ska ha rosor på samma plats igen. Det finns en risk att jorden är rostrött (nematoder har utvecklats i jorden).

Jag funderar ändå på att ge fler kanadensiska rosor en chans. Jag har therese bugnet, louise bugnet och martin frobisher som alltid är fantastiska och inte fryser ner en millimeter. Dock passar de inte överallt eftersom de blir rejält stora. Jag funderar på att ersätta climbing iceberg med john davis och eventuellt ersätta antingen hc andersen eller leonardo da vinci med morden blush. Vad tror ni som har de rosorna? Klarar de vintern bra? Kom gärna med andra tips på rosor som klarar våra tuffa vintrar med tjäle och barmark.

14 kommentarer:

 1. Vad tråkigt, men ge inte upp ännu, de kan komma skott nerifrån ända fram till midsommar. Mina kinkputtar Austinrosorna ser väl sådär ut, Tea Clipper ..njae..den lever men mer är det inte. De som ser allra bästa ut är precis som du skriver de härdigare sorterna. L & T Bugnet & Martin F. Ritausma, Wild Edric, Henry Hudson och Wasagaming är kanonfina. Likaså Madame Boll och Madame Plantier, Frühlingsduft, Maidens blush, Irma och Constance Spry. Jag får kanske göra ett vinterutvärderingsinlägg:).
  Jag funderar precis som du på att bara ha härdigare sorter, men jag märker också att jag lär mig vart i trädgården det är mer gynnsamt för dem. Jag vill ha en pampig rabatt utanför köksfönstren, men jag får inte till det med Austinrosorna där. De får denna sommaren också, blir det inte så storslaget som jag vill så åker de till annan plats, och jag kommer plantera andra rosor där.
  Min Leonardo da Vinci har klarat vintern bra.
  White Wings, Poulsens Pearl och Westerland tror jag dött. Cornelia och Purity och Stanwell Perpetual ser skruttiga ut.
  Har inte riktig koll på alla ännu:)).
  Lycka till!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. nej usch vad tråkigt :( men jag håller med i förra kommentaren, ge inte upp ännu, vänta ut dem, kanske roten lever.

  Kram
  Sandra

  SvaraRadera
 3. Nej, vad trist! Jag har inga råd att ge, rosor är inte det jag kan mest om tyvärr. Men ett stort lycka till får du iallafall, hoppas du hittar sorter som överlever!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej! Tråkigt att så många rosor farit illa för dig! Man tänker ju att vilka rosor som helst ska klara sig i zon 1, men det är klart det blir svårt om det inte är just någon snö. Jag har börjat klippa rosorna men inte hunnit kolla alla så noga än. Amber Queen ser helt död ut men den får vara kvar ifall det kommer nya skott. Jasmina får jag klippa ner för tredje året, den är svart ner till kupningen men den växer snabbt upp igen. Clair Renaissance måste oxå klippas ner nästan till marken, likaså Nostalgie och några andra rabattrosor. John Davis, Morden Blush och lilla Lambert Closse är som vanligt helt opåverkade av vintern, kanadensarna verkar vara superfina val! Så glad att Constance Spry klarat sig bra i år! Leonardo da Vinci har oxå klarat vintern. När jag har klippt alla rosor ska jag göra en lista på hur de klarat vintern, liksom jag gjort de två senaste åren!
  Jag säger som Maria här ovan, ge inte upp för tidigt för det kanske kommer nya skott nerifrån!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 5. Du har redan fått så himla bra tips så jag säger bara, fy vad trist! Förstår din känsla kring rosor men ge inte upp. Det måste finnas sorter som passar för tjäle, barvinter och elände...det finns ju så många sorter.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Tråkigt, tråkigt, tråkigt!!! :( Mina ser inte heller så pigga ut, men jag hoppas fortfarande. Min fina klematis som jag satte i höstas har dött, men idag har jag köpt en ny. En chans till, sen planterar jag nåt annat. Ja, det är ju en del av trädgårdslivet men inte desto mindre sorgligt för det... Kram Hanna

  SvaraRadera
 7. Ser du det redan? Mina rosor har inte kommit igång ännu alls. Jag brukar vänta tills i början av juni innan jag drar några slutsatser om rosorna klarat sig eller inte.

  Hälsningar
  Nina

  SvaraRadera
 8. Så trist! Jag har haft tur i vinter, det mesta ser levande ut, om än något infruset i topparna.Det som ser totaldött ut får ändå stå till i juli. Man vet ju inte om någon rot orkar komma igen:)

  SvaraRadera
 9. Nej men fy vad trist! Jag som muttrade lite för mig själv idag över att jag förmodligen tagit död på en av makens rosor i vinter... Det är ju ingenting mot alla dina! Jag har däremot lite av samma problem med både de Japanska lönnarna och hör och häpna Buddlejorna. Detta är andra vintern som båda buddlejorna frusit bort, men jag ger inte upp. Däremot tigger jag nog sticklingar av en kompis denna gången för det blir dyrt i längden...
  Kan du inte titta in till Håkan och få lite rostips?
  Kram gittan

  SvaraRadera
 10. Åh, vad tråkigt för dig:-(
  Det måste vara som du säger med snön. Här i zon 4 låg det en del i alla fall och min Climbing Iceberg överlevde, liksom Queen Elisabeth. Alla zon 3 rosor har frusit ner totalt, men jag hoppas de skjuter skott...
  Kram Hanna C

  SvaraRadera
 11. Usch va trist! Jag hade flera förra året som jag trodde var döda men de kom så småningom.

  I år är alla redan fulla av liv faktiskt. Har inte klippt dem ännu men det blir väl snart kanske.

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Åh, nej, så trist. Vad kan det bero på. Har kollat lite med sakkunskapen här hemma som blev förvånad. Han undrar om rosorna står på upphöjda bäddar? Om inte, kanske du skulle höja upp bäddarna eftersom blöta fötter är det värsta som finns för rosorna, värre än kyla och barmark (säger han, du vet vem....!!!). Kramar och lycka till!

  SvaraRadera
 13. Ja, jag säger som alla andra, ge inte upp riktigt än! men visst är det så, att våra vintrar här nere i zon 1, kan vara nog så svåra för rosor eftersom vi har så litet snö, som skyddar. Min Ingrid Bergman, som blommade så fint och länge i fjor, ser väldigt brun och trist ut... men den får stå kvar ett tag till. Sen har min favorit-rhododendron (vit blomma med gul mitt) med största sannolikhet dött, och det är jag jätteledsen för!
  Men - det blir till att köpa nytt och prova igen...
  Lycka till med dina rosor!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 14. Ja det kan va en fördel med snö ibland, men jag föredrar nog en kort vinter utan snö :) Måste säga att de var tråkigt med dina rosorna :( fast nu får du ju i och för sig plats för någon ny blomma (men det är kanske ingen större tröst) Kram Suss

  SvaraRadera