tisdag 17 april 2012

Sammanfattande rosstatus efter vintern


Climbing Iceberg sommaren 2011

Tack för era kommentarer om rosdöden! Flera av er undrar om jag verkligen vet redan att de är döda. Jag tycker mig veta det med tanke på att jag både har skrapat på stammarna som är så torra att de går att bryta av och sedan faktiskt redan har grävt upp dem och inte sett antydan till liv kring roten.

Jag är inte heller typen som gillar att vänta... Att låta en risbuske stå till midsommar, i hopp om att den kommer, fungerar inte för mig! Jag vet att många kan skjuta från roten men jag är ändå av uppfattningen att jag inte vill ha den typen av rosor som med nöd och näppe klarar vintern och fryser ner helt. Trädgård blir så komplicerat då på något vis. Man kan ha någon sådan ros som ett skötebarn men inte för många!

Jag tänkte sammanfatta lite hur mina rosor har klarat sig hos mig i zon 1, Laholm i södra Halland. Vintern var inte alls så sträng som förra vintern men snön kom senare och låg inte så länge. Det var tjäle och barmark en stor del av tiden. Efter de två tidigare stränga vintrarna dog ingen ros hos mig!

Rosor som jag har konstaterat döda:
Queen Elisabeth, Chinatown, Sunburst border, Landora, Mamma Mia

Rosor som har varit i stort sett döda men kanske med antydan till liiiite liv kring roten:
Lea renaissance, Climbing iceberg, Leonora Christina, Grand Award, 5 Leonardo da Vinci, 2 HC Andersen, 1 Dronning Ingrid, Buff Beauty (samtliga uppgrävda)

Rosor som har frusit ner helt till kupningen:
Wisley 2008, Dronning Ingrid, The Fairy, Kordes Aloha

Rosor som har frusit ner en bit:
Jasmina, Laguna, Crown Princess Margareta, Ruby Border, Eden Rose, Leonardo da Vinci (några riktigt skruttiga), HC Andersen, Bonica på stam, Rhapsody in Blue på stam

Rosor som mår toppen och är helt opåverkade:
Louise Bugnet, Therese Bugnet, Martin Frobisher, Ferdinand Pichard, Mme Boll, Queen of Sweden, Rose de Rescht på stam, Stockholm, Rosenholm, Ilse Krohn Superior, Valdemar, New Dawn, Spirit of Freedom, The Generous Gardener, Ghislaine de Feligonde, Alchymist, Lykkefund

Rosor som planterades i höstas och då bara stack upp precis ovanför jorden och är lika fina nu:
William Morris, Wildeve, Lady of Shalott, Eglantyne, Tea Clipper, Leander, Constance Spry, The Wedgewood Rose - samtliga är Austinrosor från Flora Linnea

Nyplanterade rosor 2012 som ersätter gamla förluster och bygger på nya rabatter:
Fler Queen of Sweden, Harlow Carr, Winchester Cathedral, Princess Anne, stanwell Perpetual, Paul´s Himalayan Musk, John Davis, Lill Lindfors, 2 nya HC Andersen, Jacques Cartier

Tja, det var en nätt liten sammanfattning av mina rosor! Jag har säkert glömt någon, men det här är de flesta i alla fall!

11 kommentarer:

 1. Milde tid, så många rosor du har/hade!
  Men så synd att "climbing iceberg" har frusit ner, den är ju magnifik på bilden!
  Min Ingrid Bergman-ros ser också tyvärr ut att ha dött!
  Men snart dags att klippa resten!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Jösses Amalia! Vad många rosor du har! Trist att så många inte klarat vintern. Man tycker liksom att zon 1 ska vara en garanti, men det är det ju inte.
  Hos mig är det Souvenir de la Malmaison som inte verkar ha klarat sin sena flytt i höstas. För övrigt är det i alla fall liv i dem, även om Leonardo da Vinci, Spitit of Freedom och Constant Gardener ser plågade ut. De blev å andra sidan flyttade sent och hararna har gnagt rejält på dem.
  Hoppas du kan hitta några tuffa ersättare till dina stackars döingar.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Detta får mig definitivt att vilja prova en Queen of Sweden. Tycker de är helt ljuvliga. Stanwell har jag också funderat på ett tag.
  Hoppas verkligen dina nya köp fungerar bättre...
  Har beställt flera rosor från Flora Linnea till en ny rabatt i rött. Hoppas de funkar lika bra som dina höstköp gjort.
  Kram Hanna C

  SvaraRadera
 4. Intressant rosrapport! Man ska inte behöva pyssla alltför mycket med rosorna, jag har numera bara härdiga sorter, täcker ingenting, tycker inte att det hjälpte när jag gjorde det tidigare. Lycka till med dina nya!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Synd på Climbing Iceberg, den var jättefin! Intressant att se hur många rosor som farit illa i din varma zon, men det är väl det där med snöbrist och tjälen. Jag får vänta ett tag innan jag får till min lista, hur det gått för mina! Hoppas det går bra med dina nya rosor!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Oj, vad många rosor du har. Kan tänka mig att det dels är en vacker syn samt även att det doftar ljuvligt hos dig om ett par månader. Lycka till med dom nya rosorna - hoppas dom klarar sig bättre!

  SvaraRadera
 7. Det är detta, bland annat, som gjort att jag velat flytta till England i många år......det är så tråkigt, så tråkigt och så många som strukit med. Stackars dig. Jag vill inte heller vänta och se och så där, jag vill att dom ska vara fina på en gång....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Glömde säga att ditt isberg är, eller var, så otroligt fantastiskt! Som i en sån där broschyr full med rosor som man inte riktigt tror är på riktigt.

  Det är nog kanske så att det varit en svår vinter för rosorna, men det är ju just det, hur ska man kunna gardera sig....

  Att det sluttar är jättebra sägs det här, men det envisas med att sägas att upphöjda bäddar, i kombinationen med sluttning, vore ett strå vassare för rosorna. Och vad vet jag!

  Men det är förödande för rosintresset när det dör undan - det är så otroligt trist.

  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. vad trist att så många av dina rosor inte har klarat sig. Jag har aldrig tidigare varit så mycket intresserad av rosor men jag tror att jag denna våren har fått en liten släng av rosfebern för jag har lånat böcker om rosor och funderar på att köpa flera olika bl.a just theres och louise bugnet som verkar vara tåliga rosor som skulle kunna funka i min blåsiga trädgård.Mina fairy rosor har klarat vår vinter och även Lill Lindfors ser fina ut.
  Mvh Mia

  SvaraRadera
 10. Först måste jag ju säga: Oj, vad många olika sorters rosor du har/har haft i din trädgård! Vad roligt!!!
  Sen är det ju fruktansvärt tråkigt att så många inte klarade av den skånska vintern :-(
  Listan du gjort är ju ett jättebra stöd för oss andra. Jag ska skriva ut den och spara.
  Lycka till med dina nyinköpta rosor!
  Kram, Ingela

  SvaraRadera
 11. Åh suck vad trist!
  Om jag vore du skulle jag köpa fler av de som klarar sig bra o njuta av dom :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera