lördag 24 maj 2014

Från gatan och lite till...

 
Jag fortsätter på temat insyn, eller utsikt, hur man nu väljer att se det. Jag trivs väldigt bra med att inte stänga in mig. Går man gå vägen utanför vårt hus möts men av den här utsikten, eller insynen... Jag tror inte att grannen har satt någon akleja men hon tar tacksamt emot alla frön som yr iväg från min trädgård. Man ser såklart inte in i hela trädgården, på baksidan är vi mycket mer skyddade. 
 
 
 
Nu blommar även Therese Bugnet. En älskar ros, precis som hennes syster Louise Bugnet. Frisk och underbart doftande.
 
 
 
Rosen som klättrar på altanen är Rosenholm. Underbar men utan doft. Tyvärr ser jag att den har fått lite mjöldagg i år. Det är andra gången det händer sedan jag köpte den för ett antal år sedan. Även murgröna klättrar på altanen.
 

 
 
Akleja har jag lite överallt och jag låter den vara kvar just lite överallt.
 
 
 
Gräsmattan är glad över regnet och den blev ännu snyggare när jag klippte med uppsamlare senast. Det gör jag bara 2-3 gången under sommaren eftersom jag vill att gräsmattan ska självgödsla sig med gräsklippet. Men jag får erkänna att det blev betydligt snyggare med uppsamlare. Jag kanske får tänka om...
 
 
 
Det börjar bli tätt i rabatterna. Det är tacksamt, då syns inte ogräset. Jag har fått sätta hönsnät runt stammen på pilen eftersom grannarnas katter anser att det är det perfekta trädet att vässa klorna på.
 
 
 
Längst ner i bild syn årets park 2013-2015 i kategorin nyanlagda parker (tror jag att det var i alla fall), Laholms stadspark.
 
 
 
Valdemar växer på och snart kommer den att vara uppe även på höger sida där den planterades senare. Jag har lärt mig med åren att det inte alltid blir snyggare med mycket olika. Jag satte nämligen två olika rosor på bågen eftersom jag ville ha både men de växte väldigt ojämnt och jag fick villigt erkänna att två av samma blev bättre.
 
 

Inget särskilt...
 


 
 Jag vet att jag har en stor gräsmatta som många kanske tycker borde bli rabatter men jag njuter så av att slippa studsmattan på gräsmattan och jag vill faktiskt ha en rejäl bit sammanhängande gräs kvar. Lupinen som tror att den bor nästan på altanen har själv flyttat dit och får bo kvar.
 
Lite svalare väder i dag men jag är tacksam efter gårdagens 30 grader som gjorde att man nästan smälte bort. Nu spricker det upp lagom till lördagkvällens slappande som kanske då får bli på altanen.
 


11 kommentarer:

 1. Nej, jag tycker inte heller om att stänga in mig, så mot vägen har vi bara ett vanligt staket.
  Men på baksidan av vårt hus, där altanen är, har vi ingen insyn alls.
  Synd att inte dina aklejafrön sprids ända hit, förstår om grannen är glad!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Håller med in att det är trevligt med lite insyn. Min filosofi är att det är helt ok att se in om man stannar och verkligen tittar, men om man bara passerar i snabb promenad, cykel eller bil så skall man inte se in.

  Måste berömma din härligt prunkande trädgård, gillar både den stora gröna fina gräsmattan och de underbart prunkande rabatterna. Jag är så sugen att anlägga en mer romantisk del med rosor och mormorsblommor, men det får vänta till åtminstone nästan år.

  SvaraRadera
 3. Inget särskilt... skriver du under en bild.
  Lykkefund håller ju på att spränga buren !!
  Tycker det är snyggt med rejäl gräsmatta som du har.
  Det lugnar ner i trädgården.
  Det gör att man ser dom rabatterna du har samt att man verkligen ser växterna.
  Har man ingen gräsmatta utan allt bara "flyter ihop" med växter o rabatter huller om buller blir det rörigt enligt min mening, men som sagt, smaken är ju olika som tur är.
  Insyn eller ej är frågan?
  Beror nog också på hur man bor.
  Själva har vi en hörntomt med gång-och cykelbana runt halva tomten.
  Högstadieskola 200 meter bort med allt vad det innebär, inte minst 15-åringarnas mopeder.
  Hade vi inte haft en 2 meter hög avenbokshäck runt denna delen hade vi nog blivit lite smått galna.
  Den skyddar oss verkligen på alla sätt.
  Sen mot gatan är det öppet med låga träd, buskar o perenner.
  Idag har man kunnat andas igen o vädra huset med friskluft, det tackar i alla fall jag för.

  Ha en fortsatt fridfull helg
  Kram Britt

  SvaraRadera
 4. Vilken kraftfull ros, den rosa. Att den blommar så mycket redan!
  Det beror nog mycket på vilka grannar man har och hur ens tomt/trädgård är fördelad om man vill "stänga in sig" eller ej. Vi har vårt utekök nära grannen tomt och eftersom vi är där så mycket har vi satt plank.
  Nät runt trädstammarna har jag också satt på sina ställen. Ronja har en förkärlek till att tugga bark då och då. Fattar inte varför???
  Även här börjar det bli tätt i rabatterna nu. Bra det!
  Gillar verkligen alla dina prydnader. Det hängande glasklotet (eller vad man ska kalla det?) och allt fint som din man gjort.

  Kram

  SvaraRadera
 5. vilken idyll! jag smäller av!

  SvaraRadera
 6. Vilken otroligt fin vy de förbipasserande får. Står det ofta folk och glor där? Jag erkänner glatt att jag hade stannat och tittat. Jättefint! :-)
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 7. Du har så fint! Och vad roligt det är att passera hus där man kan se hur trädgården ser ut, jag skulle nog ställa mig och beundra din trädgård varje gång jag gick förbi!

  /Jenny

  SvaraRadera
 8. Kan bara hålla med - vilken njutning att få gå förbi din vackra lummiga och välbalanserade trädgård !
  Lyckliga grannar som får beundra din trädgård varje dag !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 9. Oj vad fantastiskt härliga bilder du visar, måste gå tillbaka senare igen o titta på allt i detalj. Du har det jättefint!

  Kram :)

  SvaraRadera
 10. Vackert vackert! Härligt med granne som uppskattar de små fröna från "över-staketet"! /Susanne

  SvaraRadera
 11. Snubblade in hos dig i trädgårdsletande inspiration. Underbar trädgård har du! Mjuka linjer. Helt rätt med gräsmatta i min värld. Eftersom du har så mycket planteringar och växter är det skönt med lugnet en gräsmatta kan ge. Klockrent i min värld!

  SvaraRadera