fredag 30 maj 2014

Blåsigt och blommigt


Aklejan är verkligen en välkommen gäst i min trädgård. Eller ja, den har nog snarare flyttat hit för jag märker aldrig att den försvinner. Det blir nya korsningar för varje år och den får i stort sett alltid bo kvar där den slår sig ner.Lupiner har jag satt på sina ställen och då har man tydligen lupiner i ungefär halva trädgården åren efter det. De får oftast vara kvar men inte alltid.Det blåser halv storm idag känns det som. Det är inte det optimala fotovädret eftersom växterna inte vill hålla sig stilla!Jag visade min stora Therese Bugnet ut mot gatan tidigare. Här är en lite yngre variant som snart kommer vara lika stor hoppas jag. Underbar doft!Jag längtar till Paul´s Himalayan Musk sätter fart i spaljén. Det är massor av små rosenknoppar som svävar där. Det är en strakväxande ros så jag har fått snurra rankorna några varv i spaljén. I krukorna kämpar syrenen på utan någon ny jord på säkert 6 år. Det borde mest vara rötter i de förhållandevis små krukorna. Syrener är otroligt tacksamma att ha i kruka.Jag tycker det är fint med speglar i trädgården och är lite förvånad att utbudet inte är större i butikerna. Visst kan man lätt fixa en själv men ändå...Nästan alla mina rosor har börjat slå ut eller står precis i startgroparna. När hände det senast i maj månad?! Martin Frobisher växer på och är rejält hög. Också det en kanadensisk ros precis som Therese och Louise Bugnet. Blommorna blir större än vad de ser ut att vara nu och är i en mjukt rosa nyans.Ett nyförvärv. Jag har kämpat emot min längtan efter en gleditsia i många år men när jag nu hittade den perfekta platsen så gick det inte längre! Nu hoppas jag på några milda vintrar så den hinner etablera sig lite innan den får kämpa mot våra vintrar. Visst bor vi i zon 1 men nu för tiden kan man inte riktigt bara lita till sin zon eftersom det är så mycket annat som spelar in i vår föränderliga värld.Jag vill faktiskt inte ha fler rabatter (kan man tänka sig!) så det fick bli singel och kullersten på markduk under mitt korstörne i stället. Man tager vad man haver helt enkelt och det var det som fanns hemma. Kanske kommer jag att ställa något pynt på singeln, vi får se. Trädet har nästan precis börjat slå ut sina gulaktiga blad (sorten är Sunburst), det är ett sent träd jämfört med mycket annat.

Jag tackar för tankarna om mitt alunrotsproblem. Jag har inte blivit så mycket klokare men blir jag det så delar jag med mig av svaret.

6 kommentarer:

 1. Vilka aklejor du har! Jag förstår mycket väl, att du låter dem komma var de vill, om de är så fina!
  Här vill aklejor inte trivas riktigt och de, som kommer har ofta fått en förvrängd och konstig form...
  Men - man kan inte få allt!
  Här är så torrt nu, att allt hänger och blommar snabbt över, vi önskar oss lite regn!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Aklejor är fantastiska och här får de också sprida sig (nästan) som de vill. Grattis till ditt nya fina träd!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Näää vad avundsjuk jag blir, vill ju också ha e Gliditsia, o vad härligt aklejhav o allt annat.
  Har också aklejor i mitt inlägg från bloom mässan på Irland! Gillar!
  Va fint det är hos dig, håller med om speglar, har tänkt själ att hänga upp en, men inte kommit till skott ännu, fint!
  Ha det gott! Kram :)

  SvaraRadera
 4. Speglar gillar jag också men jag har ingen - ännu. När vi satt och åt i uteköket tidigare ikväll funderade jag på om man skulle kunna ha en spegel där kanske. Ska hitta en också... Dina är jättefin.
  Aklejorna har jag gärna både här och där men lupinerna tog jag bort igen. De spred sig för mycket och tog så stor plats. Men fina är de.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Mycket fint hos dig! Lupiner är jättefina tycker jag, men tänk när man vill gräva bort en som funnits några år ... Jösses, man tror man ska komma ner till Kina innan man får upp rötterna! Jag har därför tagit bort dem ur rabatterna, men har någon kvar i en svår skuggrabatt där jag är tacksam för allt. Har dem på en vildare hörna av trädgården också. Syrener har jag också i kruka, en köpt Palibin uppstammad som ser ut som kriget efter katternas härjningar, och en som jag dragit upp som rotskott och satt i kruka på balkongen.

  /Jenny

  SvaraRadera
 6. Vilka fina aklejor du har! Jag ser gärna att sådana frösår sig och korsar sig hej vilt här, man blir så glad när man upptäcker nya aklejablad i rabatten. Lätta att flytta på är de också!
  Du har en underbart fin rosenträdgård med så vackra växtstöd och andra detaljer! Jag har kikat mycket på din sida och är tokförtjust i vad din man tillverkar!
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera