onsdag 21 maj 2014

Buskpion, rosor, krukor, klotrobinia och lite annat


Nu blommar buskpionen Rockii och den doftar underbart!
Rockii har vuxit ganska fort hos mig och vill man ha en lättskött buskpion kan jag rekommendera Rockii.Klotrobinian blir tätare för varje dag. Den fick sig en liten putsning i våras för att runda till formen lite men jag klipper inte den speciellt hårt. Den kommer bli betydligt tätare och yvigare under sommaren. I bakgrunden syns blåregnet som har blommat en bra stund nu.Jag gillar mina krukplanteringar. Fast det här är kanske snarare en tunna än en kruka. Syren i kruka är oerhört lättskött året om. Rekommenderas!Gräs i kruka är också en favorit året om. Grönt och fint på sommarhalvåret men fint även under vinterhalvåret. Tuvrör, som på bilden, kommer i gång tidigt på våren jämfört med de japanska gräsen.Första rosen ut blev Louise Bugnet och det var precis som vanligt, det är en tidig ros hos mig. Ännu syns den rosaröda kanten men snart är den helt vit.Knopparna är allt annat än vita, lite häftigt!Många nävor har kommit i gång. De är ofta tacksamma och ger en andra blomning om man klipper ner dem efter den första.Tovsippan får vara med idag igen eftersom den gör mig glad!Mossflox Candy Stripes och lilje konvalj.Lykkefund i sin bur. Jag klipper den lite varje år för att den inte ska rymma ur buren! Jag längtar efter de honungsdoftande rosorna men ännu är det en stund kvar tills de slår ut. Jag gillar Lykkefund eftersom den är både taggfri och frisk.Gaffelolvonets fina blad. Det blir med tiden ett litet träd/stor buske. Min är några år men har börjat växa ordentligt först förra året tycker jag. Den står ganska torrt under en björk, så det kan ha med saken att göra att jag började ge den lite extra vatten förra året...

Vad roligt att höra era tankar om att stänga in sig i trädgården eller inte. Det intressanta är att det aldrig var ett alternativ i mitt huvud att bygga ett högt staket eller sätta en häck mot söder där det låga staketet finns. Jag ville ha det öppet. Skulle det med tiden komma en mindre trädgårdsintresserad granne så får vi väl ta det problemet när det kommer.

Tack också för er lyckönskningar med försäljningen av växtstöd och annan trädgårdskonst.

7 kommentarer:

 1. Åh vilken fin Rockii! En sådan har jag velat ha längre. Nu blir det till att införskaffa en!
  Din honungsros, hur gammal är den? Jag satte en förra året och väntar nu otåligt på att den ska dra iväg ...
  Kram Cathrine ( och så roligt att du tyckte om mitt inlägg hos mig :) )

  SvaraRadera
 2. Buskpion - är det samma sak som trädpion? Hur som helst, så är din jättefin, påminner lite om min hibiskus i blomman!
  Du har så mycket fint som blommar hos dig, jag får alltid lite ha-begär när jag tittar på dina bilder, men man kan ju inte ha allt...
  Lykkefund har jag ju planterat vid min nya rosenbåge, hoppas att den blir lika fin som din!
  Ha det bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Väldigt vacker pion, och så fint blommorna kommer på lagom avstånd från varandra! Nu fick jag en idé: mitt miscanthus-gräs har spridit sig lite lätt, så jag har grävt upp lite grand (i förhoppning om att det INTE är kvickrot, de ser väldigt lika ut när de är små). Det skall jag sätta i kruka.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Vad mycket fint du har, och mycket som blommar nu! Har ett randgräs som jag vill slippa i min rabatt, tror jag ska sätta en del i kruka och skippa resten.

  /Jenny

  SvaraRadera
 5. Underbar pion! Den liknar min mycket. Jag kanske ska kalla min Rockii? Det är nog inte en sådan på riktigt men jag kan ju låtsas ;)
  Mycket annat fint också.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker buskpion! Tyvärr doftar inte min buskpion men jag gillar den ändå ;)
  Jag är så spänd på hur min klotrobinia skall bli, den har precis börjat få små blad, men din har kommit längre, och så är din större förstås, min köpte jag nu i våras ;)

  Vackert att har lykkefund så där i bur, jag funderar på en Waldemar så, har för mig att du har en sån också. Jag skall bara hitta den "optimala" platsen... ;)

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 7. Oj, vilken tjej, den där Louise Bugnet. Jag föll pladask. Buskpionen går ju förstås inte heller av för hackor.

  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera