onsdag 16 april 2014

Underbart är kort!?Eller ja, om det är så kort vet jag egentligen inte. Det beror ju helt på vad man jämför med. Magnolians blommor är i alla fall vackra så länge de varar. Jag är dock lite irriterad på frostnätterna som ger flera av blommorna bruna fläckar.

Det kan inte vara lätt att vara magnolia. Först var det knappt någon vinter, sedan kom det plötsligt snö, sedan värme och efter det minusgrader på nätterna. När blomknopparna väl har börjat klä av sig vinterskruden finns det ingen återvändo, minusgrader eller ej.

Jag vet inte hur man ska tänka när man väljer växter framöver. Inte för att jag behöver några nya (min man läser bloggen ibland...), men OM det skulle vara så. Det är för tråkigt när det kommer en smällkall vinter som skoningslöst dödar känsliga växter. Men vem vet hur vintrarna kommer att vara? Jag har i alla fall mer och mer övergivit austinrosor som nyförvärv. Jag har ett antal austin som fungerar men jag har också provat många som inte klarar vintrarna vidare bra. Det blir både dyrt och tråkigt. Nu har jag i stället snöat in på gammeldags buskrosor med en rejäl härlig blomning och mindre kinkiga. Tidigare tyckte jag att några veckors blomning på en säsong var för kort när man kunna välja remonterande rosor. Nu tycker jag inte alls att några veckor är kort tid. Jag har buskpioner som blommar några dagar i stort sett, det skulle jag däremot kalla kort! Och ändå älskar jag mina buskpioner också!

Tack för tipsen om växtstöd!

5 kommentarer:

 1. Numera köper jag också ofta plantor som blommar en kort tid, för några år sedan var det bara lång blomningstid som gällde. Underbart kan verkligen vara kort:-)
  Vilken fin Magnolia du visar!
  Glad påsk!

  SvaraRadera
 2. I år är ju allting ovanligt tidigt!
  Rapsen har redan börjat blomma, ca 3 veckor tidigare än vanligt och magnoliorna i Lundagård framför universitetsbyggnaden i Lund blommar för fullt. Vissa år har de inte ens varit utslagna till första maj, när studentsångarna sjunger in våren på universitetstrappan!
  Man får ta det som det kommer...
  En riktigt Glad Påsk ber jag att få önska dig och din familj!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Förstår din frustration, här har vi så kallt så mina små magnolier har säkert frusit knopparna av sig vid det här laget.
  Har täckt dem litegrann, ska ut o titta under "täcket" idag.
  Kul parentes du la in om att inte köpa mera växter o din man :) det känner jag helt igen
  Blir lite bekymrad när du skriver om Austinrosor, jag satte ett helt gäng i hlstas och ska sätta nån till nu snart.
  Fick tips om att de skulle vara bra o tåliga och jag som har ännu kallare klimat än du.
  Ja vi får se hur det går!
  Kort blommning på pioner är det också, alldeles för kort men oooo så vackra.

  Ha en riktigt Glad Påsk! Kram :)

  SvaraRadera
 4. Vacker magnoliabild!
  Höll nästan på att impulshandla en magnolia för zon 5-6 igår, men tog mitt förnuft till fånga eftersom jag inte har nån bra plats utsedd. Blev visserligen inte mer än tre m hög, men i alla fall. De är vackra, men ömtåliga särskilt här där jag bor. Håller mig till pålitliga, stabila rosor som inte behöver kinkas med. Även om blomningen är kort, tycker jag att det väger upp om man bara har något som blommar hela säsongen.

  Glad påsk!
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Jag älskar min buskpion (eller buskpionER för i år lär ju den andra också blomma!) trots att den är "underbar men kort". Kanske just därför den känns s speciell?
  Min magnolia har jag haft i 4-5 år nu men den har aldrig blommat. Flyttade den i höstas så kanske nästa år???

  Kram

  SvaraRadera