fredag 25 april 2014

Blodlönnhjälp!


Jag har en japansk blodlönn, bloodgood, som jag har haft i några år. Nu tycker jag att den ser hängig ut, bokstavligt talat! Visst har jag dåligt minne, men mitt minne säger mig ändå att den inte brukar se ut så här någon längre tid på våren. Bladen började slå ut för ett bra tag sedan men de har stannat av. Jag tycker också att lönnen växer dåligt. Jag har en till av samma sort och den växer betydligt bättre.Deppiga blad!Bladen längst mot marken ser rätt okej ut men det är bara några stycken. Det oroar mig också, att inte hela trädet ser likadant ut.Nu undrar jag om det kan vara detta som ställer till det! Barkskadan som jag inte har en aning om hur den har tillkommit. Trädet står i en rabatt så det är ingen gräsklippare som har nafsat på den. Det står inte heller för djupt i jorden.

Vad tror ni? Ska jag bara vänta och se? Kan man göra något åt barkskadan? Tacksam för att höra era erfarenheter.

8 kommentarer:

 1. Hej Louise,

  Min första tanke var att den behöver näring, så ge den Chrysan.
  Men sen rullade jag ner till barkskadan, o den ser ju inte så rolig ut.
  Kanske om den får näring så klarar den sig.
  Vårt japanska körsbärsträd har nästan samma skada o förra året var det ingen rolig blomning på den, jag trodde den skulle tvärdö.
  Men jag gav den Chrysan o i år har den blommat som en galning.
  Barkskadan har inte läkt men inte blivit större.

  Lycka till.

  Kram Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Britt!
   Hmm, jag blir osäker kring chrysan! Jag har gett det till alla växter som gillar kalk men vad jag har förstått så vill inte de japanska lönnarna ha gödning med kalk i? Jag kanske har fått fel för mig. Den har i alla fall fått kogödsel.

   kram louise

   Radera
  2. Hej igen,

   du har rätt, den ska inte ha Chrysan.
   (jag har ingen japansk lönn så jag är novis på dom)
   Däremot ska dom ha surjord läste jag.
   En annan sak som jag fick fram var att röda blad är mycket känsligare för sol o torka än vad gröna blad är.
   Så det kanske är en rejäl rotblöta den behöver.
   Den andra japanen som du har, står den i skugga eller sol?
   För står den mer skyddat mot blåst o sol så kanske det är därför den växer bättre.

   Vet inte om detta hjälper dig.

   Kram Britt

   Radera
  3. Tack för ditt engagemang! Jag tror nog snarare att de den kan vara för blöt. Vi har ju lerjord och när jag läser på förstår jag att just japanska lönnar är väldigt kinkiga med dräneringen och vill gärna ha grusblandad jord. Jag har försökt göra lite lufthål i jorden och sedan ska jag låta bli att vattna den som jag har gjort nu så får vi se. Antagligen borde jag gräva upp den och ge rötterna bättre dränering men det känns som ett för stort projekt med tanke på att den antagligen har en del rötter och att det växer perenner i närheten som i så fall också behöver grävas upp...

   Radera
 2. Jag har ju en del Japanska lönnar planterade i min trädgård, min första röda 'Dissectum' är planterad direkt i vår styva lerjord, på en av de blötaste ställena i trädgården så att lönnar är kinkiga... nja, de är väl olika helt enkelt precis som vi människor ;) Vad jag har märkt är att en del av dem verkar torka ut under vintern, så jag har börjat "vattna upp dem" på hösten precis som man ofta gör med buxbum för att de inte ska få torkskador på våren. Men din lönn ser ju inte ut att vara torr, då torkar ju bladen. Kan det vara så enkelt att den tycker att det är lite kallt och därför inte slagit ut bladen på de övre grenarna ordentligt än? Annars vette sjutton... Barkskadan tror jag du ska låta vara och låta trädet ta hand om själv eftersom det inte är en nygjord skada.
  Ju fler gånger jag tittar på bilden av bladen desto säkrare blir jag på att några av mina ser likadana ut och att de nog brukar se ut så... Jag ska titta ordentligt när jag kommer hem!
  Hoppas du får en fin helg / Kram gittan

  SvaraRadera
 3. Jag har också en japansk blodlönn och den ser precis likadan ut. Jag vet inte heller vad det kan bero på, men jag hoppas att det ska rätta till sig. Lite mer näring och vatten skadar nog inte, så jag testar det.
  Hälsningar Malin

  SvaraRadera
 4. Vi blev tvungna att flytta på två av våra japanska lönnar för ett 3-4 år sedan, de hade inte så mycket rötter som man kan tro, så avhåll dig inte från att ta upp den pga det. Våra hade stått där i 5-6 år när vi tog upp dem. Den ena lönnen fick vi faktiskt flytta inte mindre än två gånger samma säsong - vi mätte fel var på gången skulle gå... Det tokiga var att efter den andra flytten började den växa i rekordfart! Båda lönnarna som flyttades lever o mår finfint idag.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Jag hamnade på den här tråden efter att ha googlat på "hängig Bloodgood" eftersom mitt exemplar var hängigt och såg precis ut som på din bild. Jag kan meddela för alla andra som hamnar här av samma anledning att de helt enkelt ser ut så på våren. Sen vecklar bladen ut sig och allt blir som det ska. No worry!

  SvaraRadera