måndag 29 augusti 2011

Träd i min trädgård

Träd i en gård, gård av träd..., hur man nu vill, men jag tycker i alla fall att det ska finnas träd i en trädgård! Jag har inte massor av träd men en del blir det i alla fall. De flesta har vi planterat på senare år men eftersom det är en gammal trädgård finns några gamlingar kvar!Den gamla apeln börjar bli full med röda bär, klotpilen bredvid planterade vi 2005.Pelarrönnen gillar jag för sin lättplacerade form och storlek. Planterad 2009.Ullunrönnen på 180 cm stamhöjd inhandlades i somras. Gillar höga stamhöjder så marken under kan utnyttjas till plantering.Pelarkörsbär planterat 2010, blommar vackert några veckor på våren.
Magnolian Susan kommer att växa sig större. Planterad våren 2010.Japanskt körsbär, Kanzan, fin kvastliknande form på kronan och underbar blomning på våren! Planterad sensommar 2010.Japanska blodlönnen bloodgood. Har två stycken, en som växer ganska smalt och upprätt och en som mer breder ut sig. Båda valda för att med sin form passa platsen där de bor hos mig. Får sötaste små röda näsorna på våren!Blåregn mot ett plank. Planterat 2010.
Lite halvsned kaskadpil planterad för några år sedan. Växer snabbt!Kurilerkörsbär, blommar vackert på våren.Min skira carmensitarönn är inte helt lättfotograferad! Gillar luftigheten i kronan och den mindre storleken på träd. Planterat 2010.Gamlingen..., björken har nog ett antal år på nacken. Det fanns flera björkar tätt intill när vi flyttade till huset, men de skuggade mycket och växte alldeles för tätt och blev bara långa och gängliga. Med bara en kvar breder kronan ut sig finare.


Det finns fler träd, bland annat äppelträd, körsbärsträd, plommonträd och lite annat smått och gott men det får bli en annan dag!


För övrigt har tulpanlökarna kommit i jorden. Jag gräver upp mina lökar varje sommar efter blomningen eftersom jag inte gillar den fula blasten som blir. Nu är de i alla fall tillbaka stoppade. Många fler alliumlökar ska inhandlas. Kan inte få för många allium, de går liksom att knöla ner dem mellan det mesta!

8 kommentarer:

 1. Vad glad jag blir när du visar alla dina fina träd! Visst ska det finnas träd i i trädgård - det hörs ju på namnet :-) Många är alldeles för rädda för att plantera träd nu för tiden tycker jag... lite trist eftersom det är så många fördelar med dessa fantastiska växter.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Klart det måste finnas träd!Mina är mest i kanterna sådan som fanns eftersom det var skog.Annars är jag mer för buskform på det mesta.Har tex.pärlrönn o aplar i buskform.O det ska få bli höga för det är stammarna jag vill åt :-)
  Det måste vara roligt att ha sådär många relativt nyplanterade att få följa!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 3. Träd är viktiga ingredienser i en trädgård, det tycker jag definitivt och du har verkligen valt vackra träd!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Träd är viktiga och dina är så fina vart och ett på sitt sätt! Carmencitarönnen föll jag för!

  Här är det kalhygge nu när vi bygger, och ojojoj som jag längtar till den där turen till plantskolan i vår när det ska handlas träd. Jag har bestämt mig för glanskörsbär, och kanske en pärlrönn. Den som lever får se! :) Tack för inspirationen! Kram Hanna

  SvaraRadera
 5. Mmmm det är fint med träd i en trädgård :) helst av allt hade jag velat ha en lite större tomt så man kunde haft som en liten skogsplätt :) Kram Suss

  SvaraRadera
 6. Såklart ska det finnas träd i en trädgård!
  Här bor vi ju i en tallskog, så här är både stora tallar och jättebjörkar! Det gör ju att det blir skuggigt på stora delar av tomten men vår altan har solsken hela dagen!
  I Vellinge kommun, där vi bor, får man inte ta bort träd, som är mer än 20 cm i diameter, utan kommunens tillstånd! Detta för att många kalhögg sina skogstomter och gjorde stadsträdgårdar!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Tycker att du fått till det bra med träden i din trädgård. Det är inte alltid helt enkelt att få harmoni mellan större och mindre växter.

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Många fina. Gillar gamla aplar, de får så fina knotiga och karaktärsfulla stammar.

  Ha ett fint veckoslut,
  Rebecca

  SvaraRadera