söndag 18 oktober 2015

Höst!

Höst ja! Vart tog sommaren vägen? Och vart tog jag vägen, med tanke på att senaste inlägget var för en mindre evighet sedan? Tja, tiden går helt enkelt. Men hösten, eller sensommaren, som jag egentligen fortfarande vill kalla det, har ju verkligen visat att den kan bjuda till.
 
Man får på något sätt lite av det bästa nu. Det blommar fortfarande men det är ett stort lugn över trädgården när gräset i stort sett har slutat växa men där njutningen finns kvar.
 
 
Mme Boll har inte tröttnat ännu.Sköldpaddsört och rosen Harlow Carr.Inte så blommigt även om några rosor till vänster kämpar på.Aroma. Men jag får nog säga att kameran faktiskt ljuger lite. Det är mycket äpplen på ett fåtal grenar, men inte alls över hela trädet. Felaktigt beskuret av proffset (läs; mig) kanske?Jag gillar mitt hörn när solen lyser upp det. Det är ett torrt hörn och jag upptäckte nu att med den brist på nederbörd som det faktiskt har varit fick det bli en liten stund med vattenslangen.Ett annat hörn, som jag också gillar. Rudbeckia Goldsturm står i fokus just nu. Gult är inte min favoritfärg men på hösten och våren fungerar det tycker jag.Pärlrönnen är också en sötnos på sensommaren och hösten. Jag har den som buske, men jag tror att man kan ha den som litet träd också.
 Det var det! Och kan man tänka sig, i höst har jag inte knölat ner en enda liten lök i rabatterna! Det är av flera anledningar. Dels är jag faktiskt lite trött på det där lökgrävandet på hösten. Dels blir det dyrt. I alla fall för mig som inte kan hålla mig till att köpa lagom (finns ens ordet "lagom" när det gäller trädgård?!) många lökar när jag väl står där i butiken. Sedan vill jag se vad som kommer tillbaka från förra året. Kanske ångrar jag mig till våren, men det kommer ju fler höstar och vårar så det är ju inte så mycket att hetsa upp sig över.

Annars då? Inga större projekt faktiskt och det är skönt. Jag saknar inte den tiden när det alltid var projekt i trädgården. Det var kul då, men allt har sin tid. Jag ska dela lite hostor och sätta på lite fler ställen men det kanske blir till våren, vi får se.

Bilderna är förresten ungefär 2 veckor gamla, tittar jag ut nu är det allt lite gulare löv på träden och hostorna har i stort sett givit upp och är på väg att bli den där kletiga massan de brukar bli. Men rosorna blommar ännu! Och det är grönt och fint i rabatterna samtidigt som de röda, gula och orange höstfärgerna också finns där. Tjusigt helt enkelt!

6 kommentarer:

 1. Härliga höstbilder som du bjuder på! Det är mycket som fortfarande är ganska fint, även om frost förra helgen tog kol på en hel del. Rosorna ger sig inte, precis som du säger.

  Du fick i alla fall några äpplen! Här blev det inte ett enda i år, tråkigt nog.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 2. Ja, jag gillar ju hösten med de mättade färgerna och lugnet i trädgården! Det ser som vanligt så snyggt och prydligt ut hos dig!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Vilken fantastisk Rudbeckia Goldsturm du har. Den måste jag lägga på minnet:)
  Det är en jättefin höstträdgård du har. Jag har en del lökar som ska ner i jorden och jag har ingen lust alls:) Hade tänkt dela vissa perenner, men trädgårdslusten är helt slut just nu. Får se om den kommer åter annars får det bli till våren:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Kul att du är "back"! Vilka livliga rosor du har, jag får inte till någon höstblomning att tala om på mina. Det verkar vara ett dåligt äppleår generellt tror jag, många säger det. I vårt fall är det inte så dumt för då blir det mindre fallfrukt att räfsa (skrapa...) upp från gräsmattan!
  Som vanligt dreglar jag över era fina växtstöd, ska hålla utkik om ni har försäljningar igen i framtiden!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 5. Snyggt och prydligt i dina rabatter och pärlrönnen var en ny bekantskap=)
  Det är svårt med lagom, jag håller med. Jag har satt flera hundra tulpanlökar nu... hoppas att alla tar sig och hoppas att de kommer att ge många års blomning. Fina rostiga trädgårdsskulpturer har du, jag måste nog tillverka några själv hemma hos pappa i garaget under vinter. Tack för inspirationen. Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Hej, nice garden. Fantastic roses. I am looking for a hardy and long-blooming rose. What can you suggest ?
  Hilsen

  SvaraRadera