lördag 27 september 2014

Fortsatt färgprakt och lugna dagar


Oj vad det har gått segt med bloggandet senaste tiden! Lusten har helt enkelt inte funnits där. Det blir lite på det viset när sommaren har passerat, i alla fall för mig. För tillfället är det en blåsig trädgård med många fina höstfärger när solen behagar lysa.

Gaffelolvonet kommer bli helt rött om inte frosten tar bladen innan dess. Vi har haft en natt med frost men det var nog ett misstag hoppas jag!Vipphortensian Vanille Fraise har blommat snällt ganska länge. Först är den vit, sedan rosa och nu börjar blommorna helt enkelt övergå i någon form av brunvissen färg, men jag gillar den ändå.Fortfarande kan man njuta av solen längst ner i hörnet av trädgården där blåsten inte kommer åt. Constance Spry på planket växer som en galning och fick ytterligare en uppbindning i dag.Blåbär med fina färger. Det går faktiskt fortfarande att hitta ett och annat bär på buskarna.Jag har inte så mycket blått i trädgården eftersom jag tycker att det är en ganska svår färg. Jag har mer växter åt det lila hållet. Den här väldigt blå stormhatten bor tillfälligt i en pallkrage eftersom jag inte visste riktigt vad det var för en växt jag hittade i en rabatt i våras. Jag trodde att jag hade grävt bort den för några år sedan eftersom den inte passade in där den växte men tydligen har det funnits någon liten rotbit kvar. I pallkragarna bryr jag mig inte om vad som passar in eller inte. Där får allt bo!Finfina Leonardo Da Vinci som fortfarande blommar. Det är faktiskt fler rosor som blommar, även om det är en mer sparsam blomning är högsommarblomningen.

Jag undrar hur många gånger till som gräsklipparen behöver startas i år? Nu klipper jag bara en gång/vecka och det känns som det får räcka. Fast varje gång jag har klippt gräset tänker jag att jag borde göra det liiite oftare eftersom trädgården genast ser så mycket mer välskött ut med en nyklippt gräsmatta. Det är enkla pluspoäng helt enkelt.

Årets höstprojet då? Nja, de finns nog inte riktigt. Det största projektet verkar vara att få ner 40 tulpanlökar som har legat i garaget i några veckor nu. Även det minsta lilla projektet kan vara svårt att få till! Jag är ganska trädgårdsmätt måste jag erkänna. Fast så är det nog oftast för mig den här tiden, och det är helt okej. Jag vet att kliet i fingrarna kommer finnas där i mars/april igen och då är jag redo!

12 kommentarer:

 1. Vilken vacker höstträdgård du har! Jag älskar höstfärgerna men inte det vissna bruna, så här klipps det litet efter hand...
  Ha en fortsatt bra helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Kul att se din Vanilla Fraise i rosa skick. Jätteläcker! Den var en av flera hortensior som vi valde mellan förra hösten, till slut blev det dock en Limelight för vår del. Vilken bonus det är att blåbärsbuskarna är så höstfina!
  Att man känner trädgårdsmättnad så här års är bara bra - en förutsättning för att vi ska klara oss ända fram till våren tänker jag... :)

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 3. Lite trädgårdsmatt är det nog många av oss som är nu. Jag också, lite.
  Påskliljelökarna kom inte i jorden idag heller. Vet inte var jag ska ha dem.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Frost har vi sluppit än så länge, tack och lov! Du har det så fint :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Åh vad jag saknar min "Leonardo da Vinci"! Försöker ibland med rosor i trädgården men de trivs inte hos mig, tyvärr...
  Här är det också stiltje i trädgårdsarbetet men som du säger, det blir nya krafter och inspiration till våren :-)
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 6. Känner lite som dig, här har frosten tagit så mycket redan förra veckan. Eller om det var veckan innan, alldeles för tidigt! Jag har tappat sugen lite också.
  Hos dig är det så fint fortfarande, härligt med rosor. Jag har några rosor med knoppar vet inte vad det är för fel på dem, många knoppar böjer ner sig, stjälken orkar inte riktigt hålla upp knoppen.
  Och så slår de inte ut.

  Lite lökar som ska ner har jag också.

  Hoppas på att energin kommer tillbaka, ellerhur!
  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 7. Hej, har en "nyväckt" lusta på detta med trädgård. Bloggar inte men vill tacka för all inspiration du gett mig under den gångna våren/sommaren! Det finns många delar av din utemiljö som gett mig en ny vinkling på min egen trädgård och dess utformning. Här fanns endast ett gammalt syrenträd och absolut inget annat innanför staketet. Utanför finns massor med högväxta björkar, härliga i all sin prakt men fy som de skräpar ner nu!
  Även jag har ett antal lökar som ska ner i jorden. Dock får det mesta av blommor stå inom hönsnät, det myllrar av "godissugna" rådjur ;-) Tack, önskar dig en mysig fortsättning på hösten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att jag har kunnat inspirerar lite, det är ju min mening:) Lycka till med det egna trädgårderandet och tack för fina ord!

   kram louise

   Radera
 8. Tycker också blått år en lite svår färg samtidigt vill jag inte vara utan stormahatten i min mormorsträdgård.
  Underbar blåbärsbuske. Här är de fortfarande gröna.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 9. Ja, just det ja... Hade nästan glömt bort alla lökar jag köpte för någon månad sedan. Kanske de kan komma i jorden i helgen? Känner igen trädgårdsmättnaden, men det är väl också naturligt när jobbet och vardagen sätter igång igen efter en härlig sommar. Ha det så bra!

  SvaraRadera
 10. Vi kan ta varandra i hand du och jag - jag har nämligen gått i totalt trädgårdside. Här blir typ ingenting gjort, tja gräsklippning förstås, men inget annat. Är riktigt trädgårdsmätt. Fick ett kort ryck idag och grävde ur växthuset, men annars ligger jag mest i soffan och dricker te. :-)
  Hoppas du har sköna höstdagar!

  SvaraRadera
 11. Det går lite på sparlåga nu, det ska erkännas. Men alla lökar har jag i alla fall fått u jorden. Det känns skönt.
  Jag har några hortensior som ska flytta. Frågan är vart. Din vipphortensia var verkligen fin.

  Kram, Karin

  SvaraRadera