söndag 31 augusti 2014

Växtkraft, småprojekt och höst i luften


Nej, vi har ingen sol idag. Jag har fuskat lite så bilden togs för några dagar sedan. En av de få dagarna utan regn eller halv storm i augusti. Senaste månaden har verkligen inte varit något trädgårdsväder för min del och därför inte heller något bloggväder. Växterna kanske mår bra av allt vatten men jag tycker nog att det blev lite snabb övergång från den fantastiska sommaren till något höstigt.Tovsippan är en vårblommande växt för mig men några enstaka blommor har kommit nu. Inte mig emot!Constance Spry växer som en galning! Den är på väg upp i tujan bakom planket. Jag hoppas på en snäll vinter så den inte fryser ner så mycket. Jag har inte haft den så länge så jag vet inte riktigt hur den brukar klara våra vintrar, vi får väl se.Ett sensommarflor på Crown Princess Margareta. Många av mina rosor ser rätt tråkiga ut just nu. Det är svartfläckssjuka på bladen och många tappade blad. Men jag vet inte vad man kan begära? Kanske är deras säsong slut och man får vara glad för att de höll sig fina under sin storhetstid i juni/juli.Detta var ett av dagens projekt. Jag börjar sakta men säkert förstå grejen med vilka växter det är som ofta säljs på växtmarknader eller växtbytardagar. Det är de växterna som sprider sig mer eller mindre hejdlöst och som man glatt kan dela och sälja vidare av. Som lammöron.

Jag tycke att de var den perfekta kantväxten när jag hittade dem billigt på en växtmarknad för två år sedan. Jo, visst. En liten stund var de perfekta. Tills de tog över allt i sin väg. Det har blivit svårt att klippa gräset och de kväver växterna innanför. I dag grävde jag upp hela raden och flyttade in plantorna i rabatten i stället. För mig är de helt enkelt inte alls den perfekta kantväxten. Kanske hade de varit de om jag hade haft en plåtkant eller något mot gräsmattan, men här vill jag inte ha det.Det här lilla projektet blev också gjort i dag. En liten stenrad mot häcken som inte alls är gjort efter konstens alla regler. Jag hade sten över från något annat och har helt enkelt bara lagt dem rakt på jorden. Det fungerar för mig. Det är så kort bit så jag kan snabbt göra om det om de flyttar på sig. Ibland orkar jag bara inte göra allt så där ordentligt. Då blir det ett för stort projekt. Egentligen gillar jag inte betongsten speciellt men jag har inget mer tegel kvar och man tar vad man har helt enkelt.Jo, för mig är det nog mer höst än sommar nu. Det är mer dova färger och en annan friskhet i luften. Det är okej, faktiskt. Det kom bara lite plötsligt. Kanske kommer sommaren tillbaka. Det såg nästan så ut i väderleksrapporten för slutet av veckan. Det är helt okej det också.

8 kommentarer:

 1. Regn här idag men senaste veckan har varit ganska blandad när det gäller väder. Här känns det nog som sensommar tror jag.

  Det är det som är det tråkiga med växtbytardagar eller liknade tycker jag. Att det är just de där växterna som sprider sig hej vilt som säljs. Så klart har man tur och gör fynd ibland :).

  Fin stenkant!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Men hej, tänkte på dig igår, vart du tog vägen! :) Tänk att ni fått så mycker regn, här har det knappt regnat något.
  Fint blev det med stenkanten.
  Jag satte lammöron förra året, visste inte att de tog över så o kvävde annat.
  Jag måste hålla koll på dem, det hör jag det!
  Kul att du är igång igen och kommer med fina bilder!

  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 3. Nu kan snart även jag gå med på att det drar sig mot hösten och jag har fått vända på trädgårdsschemat. När det var varmt steg jag upp tidigare för att hinna någon timme i trädgården innan det blev för varmt. Nu hinner jag jobba ett par timmar inne och sen går jag ut en stund när det blivit varmare.
  Lyxigt med en andra blomning på tovsippan och jag är grymt avundsjuk på lammöronen som trivs så bra hos dig. Ska ge mina en chans till på ett tredje ställe innan jag ger upp.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Nu är bästa tiden av sommaren, när allting glider in i min favoritårstid, hösten! Och sen kommer ännu bättre, vintern och sen börjar vi om på nytt igen. Tänk om vi inte hade haft våra årstider! Fast det behöver ju inte frysa ner så mycket under vintern och jag håller tummarna för att din Constance Spry får en bravinter!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. Dina lammöron ser väldigt prydliga ut på bild, men jag vet hur det kan vara med växter som tar över...de åker bort förr eller senare! Det ser väldigt prydligt ut med din stenkant också! Så snyggt när det är i samma höjd som gräset, det har inte vi...
  Här har vi haft världens oväder och mer än 100 mm regn de senaste dygnen, men idag är det fint igen! Och nu är det min favoritårstid - hösten!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Hej igen, apropå lammöron! Vet du om man kan klippa ner dem nu nör de har blommat över och de har chans att hinna komma upp igen?
  Mitt första år med dem.

  :)

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att tovsippan kommer med några eftersläntrare, det har jag aldrig varit med om med mina. Alldeles tomt i den rabatten nu, så de kunde gärna få komma tillbaka. Här har det varit sol och riktig sommarvärme idag, äldste grabben sa att det var utlandskänsla när han klev av bussen.

  /Jenny

  SvaraRadera
 8. Kul med tovsippan som fått vårkänslor. Blev faktiskt själv med tovsippor tack vare att jag såg en så fin bild här på din blogg! De har snart hunnit bli ett år gamla, men först efter att jag planterat dem så förstod jag att tovsippor, precis som lammöronen, också är en växt som kan ta över en rabatt. Får väl se hur de uppför sig framöver!

  /Annika

  SvaraRadera