lördag 3 maj 2014

Larvigt, frostigt och blommigt!


Ja, vi kan väl börja med det blommiga! Det är mycket som blommar nu. Både lökar, perenner, buskar och träd. Här ett japansk körsbärsträd. Flera rosor har stora knoppar så det är kanske inte långt borta med rosor i blom också.

Apropå rosor gäller det att kolla till dem dagligen nu. Jag har haft flera rosor med små larver i ihoprullade blad. Jag gissar att det är någon rosenbladstekel. Det är bara att rulla upp bladen och klämma ihjäl dem eller ta bort alla ihoprullade blad. Löss hittade jag i dag också. De bryr jag mig inte jättemycket om, så länge de inte täcker en större del av rosen.Äntligen har häcken blivit fin. I alla fall den på bild... Avenbok behåller sina bruna fjolårsblad länge och ser lite tråkig ut på våren när allt annat börjar grönska. Men nu är den grön och tät runt min stenö. Klippning blir det under JAS eftersom avenbok lätt blöder.I dag har det inte varit speciellt skönt att sitta någonstans. Satt en liten stund i min hörna men med nio grader och rejält blåsigt så var det skönare att röra på sig i trädgården. Vilket passar mig alldeles utmärkt eftersom sitta still inte är riktigt min grej.
I dag har jag "fuskat" och vattnat gräsmattan på sina ställen. Fusket är väl mest att jag inte vill behöva vattna en gräsmatta... Men det är torrt! Kruttorrt skulle jag vilja säga. Jag vet inte när det regnade senast och på sina ställen blir vår gräsmatta snabbt orangebrun, så i dag blev det lite vatten i förebyggande syfte.När jag tittade ut i morse var gräsmattan helt vit av frost! Det tog en stund innan jag vågade mig ut i trädgården för att se den eventuella förstörelsen, men jag kunde faktiskt inte hittat något som tagit skada. Mitt blåregn har blivit förstört tidigare vårar av frosten men det ser fint ut. Det har precis börjat slå ut.Det är ingen ordning i mina pallkragar i år! Violer, tekoppar, någon toppklocka eller vad det nu är och en hel del annat som antagligen borde bo någon annanstans. Men längst ner till höger syns i alla fall några sockerärtor som har vågat sig upp!

I höstas flyttade jag en del perenner och i brist på fantasi och utrymme fick de flytta till pallkragarna. Sedan kom ju minnesproblemet. Vad var det jag hade grävt upp? Nu vet jag i alla fall! Tekoppen är dock inte uppgrävd, snarare uppdrucken för det mesta...

 


Snart så! Jag längtar efter mina pioner och mycket annat, men jag njuter verkligen här och nu och har ingen brådska.

11 kommentarer:

 1. Ja, nu är det vackert överallt.
  Ditt körsbärsträd är fantastiskt fint och du har en väldigt vacker trädgård.
  Jag är alltid lika lyrisk varje år "mellan hägg o syren" där vi är nu.
  Men som du säger, det är kruttorrt i jorden.
  Har vattnat min Professor Sprenger" (satte den i höstas) men för övrigt lyckats hålla mig från det.
  Jag har också plockat blad med larver o sett löss på rosorna.
  Lite tidigt, men med den värmen vi hade så drog ju allt i gång väldigt snabbt.
  Louise Bugnet har enorma knoppar här.

  Läste om dårarna som högg ner en stor fin lind med yxa i Laholm.
  Vilket vansinne.
  Hittas vandalerna hoppas jag att dom får stå för notan på 25 000 kronor som det kostar att sätta det nya trädet.

  Ha en bra fortsättning på helgen även om den blir blåsig o kylig.
  Kram Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag passerade det vandaliserade trädet för en stund sedan. Så onödigt! Det bredvid var ju skadat och ska ändå bytas ut, men det som höggs ner var friskt och fint. Konstigt att folk gör en sådan sak mitt i stan, det finns ju ändå en viss risk att bli upptäckt.

   Ha en fin söndag i blåsten och kylan.

   kram louise

   Radera
 2. Så ljuvligt vackert du har det! Man kan ju nästan tro att det är sommar på bilderna! Vi får hoppas på bättre trädgårdsväder, men lite bra är det att våren lugnar ner sig lite, så att det finns kvar lite nu i maj också.
  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 3. Så fint hos dig! Jag vattnar dagligen här, kanske inte gräsmattan men rabatterna. Lerjorden spricker.
  Några larver på rosorna har jag inte sett, men håller koll. Gillar inte de gröna glupska!!
  Vi har haft två frostnätter här nu, det jag kan se är att astillben inte gillar det.
  Ha en skön kväll
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Vad det blommar redan hos dig, helt otroligt!

  /Jenny

  SvaraRadera
 5. Alltid lika fint hos dig! Jag gillar verkligen din trädgård :)
  Vårt blåregn har inte slagit ut. Inte i går i alla fall. Idag har jag varit iväg nästan hela dagen och sen var jag trött. Det blir en utedag imorgon och då ska jag kolla blåregnet och pionerna igen.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Så fikt o sommrigt du har det, tänk om man bara kunde få slippa steklar o löss, som bara förstör :(

  Ha en mysig trädgårds dag i morgon, kram :)

  SvaraRadera
 7. Som vanligt härliga foton från din fina trädgård :-)
  Vilken dröm att ha ett blåregn! Hoppas verkligen det klarar frosten. Vi har också haft någon/några få minusgrader några nätter nu, tack och lov att det inte alls verkar ha påverkat något i trädgården.
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 8. Så lummigt och fint du har det och ett blåregn till på köpet. Har jag alltid velat ha men det är nog lite för kallt här. På tal om frosten, noterar jag att träd som bo och hassel allmänt blivit lite svarta i topparna efter frosten. De kommer ju igen, men just nu ser det lite märkligt ut.

  Nu tar vi väl och fyller på tekoppen...
  /Anette

  SvaraRadera