lördag 10 augusti 2013

Lite om rosor...

Jag tänkte försöka sammanfatta lite kring mina erfarenheter av rosorna i min trädgård. Jag har ett knappt 50-tal olika sorter och av vissa har jag flera av samma sort. Ovan syns austinrosen Harlow carr som jag tycker är en sötnos. Den har ganska små, lätta blommor och orkar därför bära upp sig bättre än många andra austinrosor.

Rose de Rescht har jag som stamros. Den växer galet mycket och jag är nästan rädd att den ska knäckas. Min klart härdigaste stamros. Den verkar helt opåverkad av våra vintrar. Blommar enormt rikligt i början av sommaren och kommer med ett andra flor nu. Doftar fantastiskt och med en ganska skarp färg. Det negativa skulle vara att plantan i slutet av sommaren får svartfläcksjuka.

Constance spry. Den vackraste austinrosen enligt många. Engångsblommande klätterros. Ganska ny hos mig och har vuxit till sig rejält den här sommaren.

 Samma ros...

Mary Rose. En ros att rekommendera! Klarar bra att hålla sina blommor upprätta och har inte frusit ner alls hos mig.

 Paul´s Himalayan musk. En söt klätterros med mängder av små fluffiga ljusrosa blommor.

Planterades förra året hos mig och har denna sommaren glatt svingat sig upp i äppelträdet. Vill man ha en bra trädklättrare som inte är en honungsros är denna bra.

Alchymist. Ja vad ska man säga. Underbar tycker jag! Varierar mellan rosa och aprikos blommor och blommar rejält i början av sommaren. Blir svarfläcksjuk hos mig senare under sommaren, men den är förlåten eftersom den är just underbar!

 Charles austin. Stora blommor åt det aprikosrosa hållet. Bär upp sig ganska bra.

Lykkefund. En av mina favoriter. Så klart. Hur skulle man kunna tycka något annat! Engångsblommande under några veckor, frisk, med en underbar doft och senare med små nypon. Köp om ni inte har en! Bered en rejäl plats åt damen, det behöver hon!

Crown princess Margarete. Blev väl årets ros förra året om jag inte minns fel. Jag är lite dubbel till hennes skönhet. Blommorna är vackra men det är en ganska spretig ros hos mig och jag har fler än en av dem. De slänger sig åt alla håll. Blommorna nickar oftast också något.

En favorit. Wisley 2008. Fryser ner rejält men blommar fantastiskt ändå. Nästan helt frisk, kan får något blad längst ner med svartfläcksjuka. Ganska upprättväxande men vissa blommor nickar lite. Vid kraftig blåst knäcks en del blommor från den. Vill kanske står lite mer skyddat än hos mig.

En annan favorit som lätt konkurrerar ut Crown princess Margarete är den här skönheten; Lady of Shalott. Stabil, håller sina blommor bra och frisk.

 Jasmina. En klätterros som har tagit lite tid på sig men som helt klart är odlingsvärd.

 Jasmina igen... Växer med en blålila klematis hos mig och de är ett vackert par.

En av de finaste! Leonardo da Vinci. En av mina första rosor och jag tror att den också har blivit årets ros någon gång. Tyvärr utan doft och ibland lite svartfläcksjuk men så underbara blommor!

 Leonardo...

En stor klätterfavorit; Valdemar. Snabbväxande, engångsblommande under nästan en månad och frisk. Utan doft men vad gör det! Köp om ni inte har!

 Valdemar...

En annan småblommig klättrare som tar över när Lykkefund och Valdemar har blommat över, nämligen Rosenholm. Så fluffig och fin och med en rejäl växtkraft. Också doftlös... En favorit!

Den växer på alla bredder och höjder. Något år frös den ner ganska mycket men det tar den igen under säsongen.

Och slutligen, en av austins vackraste och bästa tycker jag; Queen of Sweden. Det är rosen som också finns i min header. Helt upprättväxande och med fantastiskt fin form på blomman. Inga slängiga grenar som knäcks eller blommor som hänger. Hade jag bara fått ha en austinros blir det där här donnan.

Några austinrosor som jag tycker är allt för veka och inte har visat här är Spirit of Freedom, William Morris och Eglantyne. Leander växer ganska dåligt hos mig och lika så The wedgewood rose, Tea Clipper och The generous Gardener. Princess Anne är helt okej även om det är en ganska lågväxande ros medan Winchester Cathedral är ganska klen fortfarande.

Vill man ha röda rosor som blommar länge och är friska rekommenderar jag HC Andersen. Det är den rosen jag har på framsidan och den första jag planterade. Jag har fem i rad med stäppsalvia emellan. Efter hand har jag dock kommit på att jag gillar rosa rosor bättre:).

En annan bra ros är Ghislaine de Feligonde med sina lite mindre gulvita blommor som blommar en stor del av sommaren och är kraftig och fin. Får lite svartfläcksjuka hos mig under sensommaren.

Astrid Lindgren är en söt ljusrosa ros som också är odlingsvärd. Stabil och ganska långblommande. Som häck gillar jag Stanwell Perpetual som växer lite ostyrigt och kan vara lite seg i starten med att komma upp i höjd men den doftar underbart och kräver minimal skötsel. Blommorna kan dock bli lite mosiga av för mycket regn. Precis som blommorna på Martin Frobisher, som annars är en ros jag älskar för dess blomrikedom och växtkraft. Den växer på egen rot och gillar våra vintrar! Två andra kanadensare som jag älskar är Therese Bugnet och Louise Bugnet, rosa respektive vit. Friska och lättskötta och blommar länge. Louise Bugnet har dessutom fantastiskt fina nypon om blommorna får sitta kvar.

Mme Boll är en fin gammaldags ros med underbar doft som blommar rikligt i början av sommaren och kommer med ett andra flor nu. Kan se lite skräpig ut efter blomningen.

Jag har några sorter till men de har jag inte direkt något att skriva om just nu. Sedan kan ju rosor så klart vara olika beroende på i vilken zon och i vilken jord de växer. Mina rosor får kogödsel på påse under våren och även lite annan gödning. I år blev det chrysan och benmjöl, lite blandat. Förra året fick de pelleterad hönsgödsel och speciell rosgödsel. Jag tror på att variera gödningen lite. Jag har lerjord hos mig men vid plantering brukar jag blanda upp jorden med antingen lite ko på påse eller rosjord beroende på vad jag har hemma. Rosor gillar vatten! Framförallt på våren när tjälen har gått ur marken och även under sommaren. Det är jorden och inte bladen som vill ha vatten, men ibland är jag lat och sätter vattenspridaren ändå.

När det gäller sjukdomar har jag givit upp att bekämpa dem. För skruttiga rosor tas bort, andra får bo kvar och man får bara acceptera dem. Jag har provat med Binab under några säsonger men upplever helt ärligt ingen större skillnad och det är ett dyrt preparat. Jag tror på att ge rosen så bra förutsättningar som möjligt för att om möjligt förebygga problem. Bra jord, gödning, sol och vatten.

Ja ha ja... Det blev kanske inte precis så lite om rosor...Hmm...

17 kommentarer:

  1. För mig som kan så gott som "nada" om rosor men som börjat fundera på att skaffa några är detta perfekt läsning. Jag tror jag spar länken till det här inlägget:-)
    50 rosor kommer det aldrig bli här, men några stycken kanske nu som vi verkar ha löst rådjursproblemet med ett högre staket (peppar, peppar)
    Det måste vara helt underbart hos dig mitt i sommaren med alla blommande rosor och så dofterna på det....
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Så många rosor du har! Jag har nog knappt 20 olika sorter tror jag. Lite märkligt att du inte nämner en enda av dem jag har. Säger en del om hur otroligt många sorter det finns.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Älskade rosor:) Rosenholm måste jag kolla upp. Har planterat Valdemar i våras och hoppas han blommar villigt nästa år.
    Trevlig läsning, och jag kan se att vi har i stor sett samma uppfattning :)
    Ha det gott
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. 50 olika rosor!!! Det var inte dåligt! Och den ena vackrare än den andra...
    Jag funderar lite på att sätta upp en rosenbåge, men där är ganska skuggigt (sol på förmiddagen) och vi har ju väldigt sandig jord.
    Har du något tips på en klätterros, som skulle klara sådana förhållanden?
    Eller någon annan klätterväxt?
    Ha det gott, kram, Monica

    SvaraRadera
  5. Ah, vad underbart! Jag är galen i rosor! :-)
    Nu fick jag många fina tips till landet! :-) Min dröm är att ha rosor som klättrar lite här och där i olika träd.
    Lyckefund måste jag bara ha! :-)
    // Nina

    SvaraRadera
  6. Väldigt roligt att läsa om dina ros-erfarenheter. Vissa som du skriver om har jag också, och instämmer helt om, tex. Spirit of Freedom. Alldeles för tunga blommor, som dessutom ofta ruttnar om de blir för blöta. Däremot är The Generous Gardener en riktig favorit för mig. Blommar hur mycket som helst och har ett fantastiskt friskt och fint bladverk. Här står den i ett rostorn och det är helt perfekt.

    Intressant att se hur mycket jord och placering troligen påverkar rosornas utveckling också. Jag har extremt sandig och torr jord, kanske inte det allra bästa för alla typer av rosor.

    Nu ska jag titta på dina vackra bilder en gång till.
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Men du har ju ett eget rosarium! Så många fina rosor du visar. Din kännedom om rosorna är ju formidabel, just sådant som plantskolorna inte skriver om i sina beskrivningar, som att blommorna kan knäckas av sin egen tyngd... Tack för ett superintressant inlägg (liksom dina andra om före och efter).
    Ha en skön söndag!
    Åsa

    SvaraRadera
  8. Underbart rosinlägg, tack för fina rostips! Flera av rosorna du skriver om ser härliga ut och hamnar på min framtida-vill-ha-lista! Flera av mina rosor blommar ingenting i år, troligtvis eftersom de frös ner så totalt! Funderar på att försöka hålla Alchymist som en lägre buskros, kanske den klarar sig bättre hos mig då, i år får den inte en enda blomma! Min Jasmina överlevde tyvärr inte vintern, tidigare vintrar har den alltid också frusit ner och kommit igen fint men i år var det tyvärr slut med den! Rosenholm fick en enda blomklase i år då den frös helt! Funderar på att ta bort Abraham Darby, den har en ynklig gren och inga blommor och förra året fick den en blomma! Leander dog efter vintern! Leonardo da Vinci gillar jag också, blommar massor och tycks klara alla vintrar!
    Ha en fin söndag!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Perfekt inlägg nu när jag går i rostankar till den nya rabatten på väster sidan av poolen!
    Har flyttat dit en rosa Mundi som inte trivdes på sitt förra ställe och min The Generous Gardener( som är väldigt klen, men har fantastiska blommor och verkar helt frisk)som jag hoppas skall ta sig, Min Rose the rescht och min ena Ghislaine skall nog också få flytta dit. Tror jag måste inhandla en Valdemar men jag får nog hitta en plats till den först , här är rätt fullt...;)
    En av mina personliga favoriter av Austins är " Gertrud Jekyll" Skall stå skyddat, har fantastisk färg, växer vackert, blommar rikligt och doftar fantastiskt.Frisk.

    Annica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gertrud Jekyll har jag inte och jag borde inte skaffa fler rosor men det låter frestande! Jag tycker att det är svårt att flytta rosor. Jag planterar mina rejält under ytan, gärna 20 cm, och de gör dem svårflyttade tycker jag. Det är liksom svårt att gräva så djupt som rötterna finns.

      kram louise

      Radera
  10. Hej,
    tack för att du delar med dig av erfarenheter om rosodling, alltid intressant!
    Jag har samma erfarenhet av binab som du, det har tyvärr inte hjälpt, jag grävde upp och kasserade 'Prairie Dawn' har peppar peppar ingen svartfläck nu och rosrosten har varit lindrig i sommar. Viktigast att välja friska sorter och som du säger skapa goda förutsättningar.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Nu förstår jag varför din Lykkefund håller på att spränga sin bur.
    Lerjord är ju perfekt till rosor.
    (själv har jag sandjord som inte är speciellt bra, fast jag behöver aldrig bekymra mig när växterna behöver väldränerat).

    Många fina bilder du visar samt att du skriver mycket bra information.

    Denna sommar har ju varit bra för rosorna.
    Bara lite löss, ingen svartfläckssjuka eller rosrost (än i alla fall).

    Jag har också samma erfarenhet av Binab.
    Bara dyrt o ger inget mer än hål i plånboken.
    Mantrat är vatten, vatten och åter vatten på våren o försommaren.
    Samt "mat" till dom i form av kogödsel o chrysan.

    Ha de bra
    Kram Britt

    SvaraRadera
  12. Jag bara njuter av bilderna, vilket enormt jobb att ta hand om rosorna och denna blomstrande trädgård. Hinner du göra som 'tjuren Ferdinan',bara sitta där och lukta på blommorna? du kanske gör det under tiden du klipper bort överblommat m.m.
    Hur gör man för att hålla reda på alla dessa olika sorter som liknar varann
    sitter det i minnet eller har du namnat dem på nåt vis.
    Jag skulle aldrig klara av så många namn som 50-tal och sedan veta deras olika behov. För blommor--rosor är väl som människor, ingen lik den andre
    till sätt och levnad.
    Jorden här hos oss är fet-tung, ej sandig. Vi försöker hämta lerjord vid en å, en bit härifrån. Man är sig vilka rosor vill ha lerjord o . . .
    Sen har vi ej den bästa växt zonen här.

    Tack för goda tips o lärdom om rosor, det behövs.

    Hälsn./Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva!

      Jo visst hinner jag ta det lugnt! Jag tar det bara lugnare och lugnare i trädgården måste jag säga. Nu är ju allt jag vill anlagt och ganska uppvuxet och eftersom jag odlar väldigt tätt behöver jag inte rensa speciellt mycket ogräs. På våren är det så klart lite arbete när allt ska klippas ner och göras fint, om man inte har gjort det på hösten. Om gräsmattan är klippt och kanterna till rabatten fixade så ser det välskött ut!

      Jag kan nog alla mina rosor i huvudet men jag har också etiketterna sparade i en pärm tillsammans med information om var i trädgården de finns. De har kanske olika behov men jag sköter de flesta på samma sätt! Alla beskärs dock inte lika!

      kram louise

      Radera
  13. Så många fina rosor du har, har bara några få av dem, bland annat Crown Princess Margareta och Ghislaine de Feligonde, men de två är favoriter i vår trädgård. Jag är så impad av er "rosbur", den är så snygg!
    Kristina

    SvaraRadera
  14. Hej! Vi har hållit på med ett större (om man skall se till arbetsmängden) trädgårdsprojekt i flera år, för att nu äntligen börja plantera! Senaste tiden har jag frossat i information om bland annat rosor. Din blogg med dina erfarenheter från olika rossorter har varit till stor hjälp! Tack för att du har delat med dig av dina erfarenheter! Nu är beställningar lagda. :) Anette

    SvaraRadera