torsdag 1 augusti 2013

En egen Ö...

 2010 föddes idén om en egen liten ö i trädgården. Platsen blev det sydvästra hörnet nere vid björken.


I en sluttande trädgård får man jobba med nivåerna på olika vis. Ibland följer jag trädgårdens lutning men här byggdes bakkanten upp med mer jord för att få ön plan. Markduk och jord på plats.

En markduk till och singel på plats. Hela planen var kanske inte så där genomtänkt. Med facit i hand skulle man så klart ha tagit bort gräset närmast ön tidigare. Att gräva bort det sedan var lite pyssligare... Ön är inte helt runt utan lite mer oval. Det blev nog mest bara så...

Kanten har kommit på plats och där bor en blandning av olika sten. Allt från sprängsten i bakkanten till kullersten och några halvroliga betongstenar som fanns över.

En avenbokshäck kom på plats hösten 2010 och här syns den sin första vår, 2011. Jag köpte billiga småplantor. De växer ganska snabbt till sig.

 2012.

Juni 2013 med rosen Martin Frobisher i blickfånget. Det finns en ros och en grästuva planterade på ön. Teglet är från mina föräldrars gård och är det som syns på många ställen i min trädgård. Att det växer lite grönt i det stör inte mig...

 Ön är en bra plats för pynt och det är placerat så jag ser det från altanen.

Dags datum 2013 ser ut ut så här! Häcken har vuxit sig tät och fin och den har även blivit klippt lite ordentligt för första året. Förra året putsade jag bara bort det spretigaste med en sekatör. För avenbok är det JAS-beskärning som gäller.

 Min gamla järnsäng från föräldrahemmet. Gillar att återanvända och återvinna...

 Övervintrad murgrönsviol, gammal korg, lite fynd från föräldrahemmet med mera...

Har man en bit gräsmatta över som man inte riktigt vet vad man ska göra med och inte vill ha fler rabatter kan jag rekommendera en egen liten ö!

Mitt i häcken av avenbok finns ett prydnadskörsbärsträd planterat, Kanzan. Mitt träd har en stamhöjd på 180 cm och det är så hög jag tänker att häcken ska vara så där trädets krona börjar klipps häcken. Blommar fantastiskt fint på våren och växer strutformat.

11 kommentarer:

 1. Åh, vad jag gillar dom här inläggen, där man liksom får en sammanfattning av ett projekt! Därmed inte sagt att det är definitivt färdigt nu, för en trädgård ändrar sig ju ständigt...
  Din ö blev ju jättefin och är en rolig, lite ovanlig skapelse!
  Sv: Jag köpte en liten kronärtskocksplanta och planterade i en stor kruka på altanen. Då har man koll på den hela tiden och gödselvattnar och sånt! Så det är inte alls svårt - men den tar plats...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Har kikat in här lite då och då men inte gett mig till känna något tidigare (tror jag iaf ;)). Men nu måste jag kommentera dina före-under- och efterbilder. Vilken härlig ö ni "fått"!
  Ibland tycker man att inget händer i trädgården men en sån här sammanfattning visar ju att det faktiskt hänt en hel del. Snyggt!

  Tamara

  SvaraRadera
 3. Din ö, den slår det mesta! Tänk vad man kan göra, om man har viljan, lusten, idéerna och allt annat! Så mycket lummigare och mysigare än en gräsmatta! Och du, visst skulle du kunna klämma in en kaprifol nånstans, eller.....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Nämen nu har jag visst läst om din ö flera gånger, både framlänges och baklänges! Kan liksom inte sluta bara för att inlägget tog slut. :D
  Ropade hit sambon också, för att involvera honom, så blir det lite mer lättarbetat att få in en variant av din ö i min egen trädgård! ;-)
  Tack för inspirationen!
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 5. Så kul att se hur dina projekt växt fram, både i detta inlägg och det förra.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Jättesnyggt! Vilken bra idé att få liv i trädgården! :-) Hm...nu fick jag inspiration! ;-)
  // Nina

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att du visar dina projekt från början med före och efterbilder, det ger så mycket mer att få se hur det har växt fram! Din ö är verkligen jättemysig!

  SvaraRadera
 8. Fantastiskt! Vilken förändring! Det ser så mysigt ut. (Älskar före-efterbilder också:)

  SvaraRadera
 9. Jag är imponerad av hur snabbt allt växt upp för dig.
  Du måste ha bra jord i din trädgård.
  Martin Frobisher är ju jättestor, (vi ska ju inte tala om Lykkefund).
  Sådana här bilder "före-efter" är mycket roliga att se.

  Nu till min fråga, vad är det för vackert gräs du har i din "ö"??

  För tillfället är det framför datan i skugga med fönstret på vidgavel som gäller.
  Inte röra sig allt för mycket med andra ord (bara händerna).
  29,5 i skuggan ger respekt.
  Antar att du har detsamma 2 mil söder om mig.

  Kram
  Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Britt!
   Gräset i min ö är en brokbladig blåtåtel (molinia caerulea). Ett ganska lågt gräs jämfört med mina andra gräs. Växer som en rejäl tuva och kan rekommenderas. Verkar ju inte så kinkigt eftersom det kommer år från år där på ön.

   Ja det är varmt! I dag fick det bli stranden för att inte smälta bort i trädgården.

   kram louise

   Radera
 10. Gillar verkligen den där ön. Pyntet är jättefint. Även om där är en del så blir det inte förmycket ändå.

  Kram

  SvaraRadera