onsdag 1 augusti 2012

Valdemar...


... är en toppenros tycker jag! Blir två år till hösten och har blommat som en tok en lååång period i sommar. Helt frisk, vilket börjar bli ovanligt bland rosor tycker jag. Den är engångsblommande, men med tanke på att den blommat i över 1 ½ månad gör det ingenting. På andra sidan växer Ilse krohn superior som inte alls är lika starkväxande eller snabbväxande. Den är å andra sidan återblommande och doftar väldigt gott, vilket tyvärr inte Valdemar gör.

Gillar rosor väldigt mycket men det är ingen enkel passion! Jag är lite dubbel till austinrosorna som på ett sätt är fantastiska men samtidigt är många sorter alldeles för veka i grenarna tycker jag. De klarar inte att hålla upp blommorna som nickar och hänger ner i jorden. De som betäcknas som friska är inte heller friska hos mig...

Gammeldags rosor gillar jag också men de är ofta dåliga på att stå emot regn tycker jag. Ofta ruttnar blommorna bort på t ex Mme Boll. Alla sjukdomar på rosor kan ju också göra en mindre galen! Svartfläckssjuka, rost, löss, stritar... Jag försöker bortse från det ofina och fokusera på blommorna men det är inte alltid det går...

11 kommentarer:

 1. Oj vad fint! Vilken jätte fin trädgård du bygger upp. Själv har jag ännu grunden kvar att jobba med efter att nyligen flyttat till ännu ett nytt hus, men det är roligt att skapa något nytt :)
  Ha det gott. Åsa

  SvaraRadera
 2. Verkligen vacker ros :) Kram Suss

  SvaraRadera
 3. Wow vilken överdådig blomning på din fina Valdemar. Jag missade att beställa honom i min förra beställning hos FL.
  Du har det så fint!!
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar ros! Vilken växtkraft den måste ha.

  Rosor och jag går ihop sådär. Har en del emn ibland blir jag lite sur på dem för de får lätt sjukor på bladen, blommorna dröslar, vissa blommor slår inte ut innan de kladdar ihop sig....ändå har jag dem.


  Kram

  SvaraRadera
 5. En waldemar MÅSTE jag ju köpa som bor på gården Waldemars. Har precis önskat mig en rosbåge i present av min pappa så vad kan passa bättre än att önska en ros till också...
  tack för tipset!
  Kram mia

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar ros!
  Är det en eller flera rötter? (hm..alltså, är de en eller flera rosor..:-))
  Om det bar är en måste jag köpa en pronto! :-)

  // Nina

  SvaraRadera
 7. Åh, så fin Valdemar är! Otroligt rikblommande!
  Håller med dig om Austinrosor, köpte två st förra året och stjälkarna är verkligen veka och blommorna hänger ner mot jorden!
  Och visst får rosor alla möjliga sjukdomar, men dom är ju så fina...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Wow, vilken lång och överdådig blomning!

  SvaraRadera
 9. Vilken växtkraft//Britt

  SvaraRadera
 10. Vilken härlig blomning på Valdemar! Visst är det lite knepigt med rosorna hur de klarar sig! Den här regniga sommaren har många ros-blommor som inte tål regn så bra farit illa och tex Constance Spry har börjat få jättefula blad nu när den blommat över, (svartfläcksjuka) så jag plockar blad så mycket jag hinner! Tråkigt! Men man förlåter dem när de blommar vackert:)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Valdemar var mig en grann en och vilken växtkraft. Och så dina ställningar som du har till dina rosor, dom är ju superba.
  Rosor är verkligen besvärliga och speciellt känsliga mot vädret. Frisk luft, luftigt och mycket sol, men hur ordnar man det i denna eländiga sommar.....och jag tycker det är tradigt att plocka blad och lägga i plastpåse och i soporna och annat skräp är OK till komposten, det blir så mycket logistik och det är inte kul. Men, men.....
  Agneta kram

  SvaraRadera