onsdag 18 april 2018

Förkultivering av Dahlia


Någonstans där i vintras när våren kändes avlägsen fick jag ett litet infall och råkade klicka hem ett (lite för stort) antal dahliaknölar från bulbs.se. Det kändes som en bra idé just då...
 
Plötsligt stod jag här med en låda knölar i slutet av mars .


Knölarna låg märkta med bild och sort i papperspåsar. Det var stor variation på storlekarna men alla var klart godkända utom kanske en (men den kommer också fint nu). Tyvärr glömde jag ta foto på just knölarna...


Här är allt nyshoppat inkrukat och klart. Knölarna som ligger framme är gamla och har legat i garaget över vintern. De har legat i papperskassar precis som de ser ut på bilden. De gamla knölarna kommer från växtmarknader och jag har också fått någon i present. De är "klassiska" gamla dahlior, inga jättestora blommor och i alla färgvarianter. Detta projekt genomfördes 21 mars. Så tidigt har jag aldrig börjat förkultivera dahlior. Vilket verkar logiskt i efterhand...



Nu är vi framme vid 7 april och de som har kommit längst är mina gamla knölar. Många av dem hade redan börjat visa skott när de kom i jorden och det stack upp lite grönt redan efter några dagar. De nya knölarna har varit betydligt segare. Efter två veckor var det många som fortfarande inte hade kommit upp och jag började misströsta lite. Jag mejlade företaget och frågade och fick till svar att de legat kylda i vila så att det vanligtvis tar 2-5 veckor innan de kommer upp. Idag, fyra veckor efter inkrukning, har de två sista visat grönt så det tog verkligen sin tid för några av dem. Det var inga av knölarna från bulbs.se som visade några ögon när jag fick hem dem men de var spänstiga och fina.



De här fyra "fuskade" jag och köpte knölar på Plantagen. De visade ögon redan när jag köpte dem och kom snabbt i gång. Lite för snabbt skulle man kunna säga med facit i hand. Med det kan man konstatera att det är verkligen skillnad på hur knölarna har förvarats. De kylda varianterna känns ganska sunda i sitt lite mer långsamma växtsätt.
 


I dag, 18 april, ser djungeln i källaren ut så här. De högsta är mina gamla knölar men alla växer och jag är väldigt nöjd även om det går liiite för fort i förhållande till våren och sommaren.



Frågan som känns logisk nu är såklart var jag ska göra av alla mina dahlior? Vi har ganska gott om både mördarsniglar och vanliga sniglar/snäckor som ju älskar dahlior så hittills har jag inte kunnat ha dem i rabatten utan har varit hänvisad till krukor på altanen. Men det kan ju bli lite lurigt med 30 stycken, och dessutom de högsta och kraftigaste varianterna. Ja, ja, vi får väl se.



Detta är mina frösådda bebisar från frön jag samlade in förra året. Det ska bli lite kul att se vad det blir av dem. Kanske hinner de få knölar innan hösten.
 
Det finns många tips om hur dahlior ska förkultiveras. Jag lägger aldrig mina knölar i blöt utan bara direkt i krukor och genomvattnar. Sedan har jag hört att man inte ska vattna mer innan de visar grönt men jag vattnar i alla fall. Oklart varför, det bara känns rätt. Jag sätter knölarna ganska grunt. De bor i källaren där det egentligen är för varmt och lite dåligt med ljus men det kommer i alla fall in dagsljus och de får ha taklampan tänd på kvällarna.
 
Fortsättning följer kring projekt dahlior.

3 kommentarer:

  1. Jisses, så många dahlior! Jag, som är lite orolig för var jag ska göra av alla mina 18 tomatplantor - och dom blir ju inte så stora...
    Är lite kluven till dahlior, som många är! Men visst är dom otroliga!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Satte mina ungefär samtidigt men placerade de i en sval verkstad. Ska bli spännande att komma hem och titta till dem. Ibland när de växt på lite för fort inne så har jag klippt ner och satt det avklippta vid sidan som sticklingar. Men jag har börjat sätta de i grönsakslandet och ge snigelpellets. De blir så mycket finare tycker jag :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  3. rådjur gick hårt åt vårt träd i vintras :-(
    Trevlig helg önskar Nora

    สมัคร D2BET**

    SvaraRadera