onsdag 11 april 2018

Beskärning av klotrobinia


Jag tycker att klotrobinian är ett väldigt trevligt träd men det växer som ogräs! Enligt mig kan man knappast beskära det för hårt. I lördags såg mitt träd ut så här.Efter lite härjande med sekatören såg det ut så här! Jag brukar beskära det runt april om vädret vill. Eller kanske snarare om jag vill...Detta är från juni förra året, efter lika hård beskärning.Och i september var det för stort igen! Jag gillar bladen, det ser lite exotiskt ut på något sätt. Jag ser det som ett lättskött träd men vet att det kan vara känsligt för blåst och att man ska binda upp det rejält tills det står stadigt av sig själv.

Jag har precis upptäckt bloggkollektivet Trädgårdsfägring så självklart länkar jag dit också!

15 kommentarer:

 1. Ja, sekatören lär ju vara trädgårdsmästarens bästa vän och det stämmer säkert! Men det är svårt ibland,att skära bort grenar eller kvistar med fina nya skott...
  Jag gillar också bladverket på din klotrubinia!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Robinia är väl knappt härdigt här, men jag skulle gärna ha ett sådant träd. Att beskära är kul.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad trevligt med ett träd spm man kan beskära så hårt. Ett sånt ska jag verkligen titta på för uppåt finns det ju hur mycket plats som helst! Värre nere på marken :)

  Kul att du länkar till TF 😊

  Kram
  Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tittade in. Kan verkligen rekommendera klotrobinian. Försökte titta in till dig men förstår mig inte på det där med cirklar?!

   Radera
 4. Så fint! Synd att det bara är härdigt i zon 1.
  Trevligt att hitta hit till din blogg, fann den via TrädgårdsFägring och ska kolla runt här när jag får en stund över.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Hej Louise!
  Vilken trevlig blogg du har. Hittade den via TrädgårdFägring. Bra beskärningstips. Ofta är man för rädd för att beskära hårt. Såg också ditt förra inlägg, att rådjuren varit på besök. Jag har samma problem. Har helt gett upp tulpaner i trädgården och har bara olika sorters narcisser. Men jag satte ett gäng tulpaner, 'Apricot Beauty', i en terrakottakruka som står skyddat på altanen. Dom hoppas jag få se blomma. Och det behöver inte vara kört. Ibland naggar dom bara bladen och blommorna klarar sig.

  Ha en fin vecka! Hörde på väderprognosen igår att ni kan få sommarvärme i helgen :)
  /Anita

  SvaraRadera
 6. Gillar verkligen profilen både hos bladen och klotet hos robinian. Ett önsketräd på listan helt enkelt.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Oj! Växer den så bra?! Vi skaffade en förra året och jag har trimmat till den men inte alls så hårt. Nu vet jag att man behöver inte vara rädd att ta i med sekatören. Tack för att du visade oss.

  Ha en riktigt go helg :)

  SvaraRadera
 8. En fin blogg och inspirerande inlägg. Det är inte så tokigt att se framåt också, själv fastnar jag lätt i nuet och glömmer att planera för sommaren.

  SvaraRadera
 9. Har alltid gillat klotrobinia - synd att den inte går i mina trakter.
  Häftigt att du kan klippa den så hårt och att den växer så mycket på en säsong !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 10. rådjur gick hårt åt vårt träd i vintras :-(
  Trevlig helg önskar Nora

  สมัคร D2BET**

  SvaraRadera
 11. Hej! Tack för bilder osv. Jag har själv tre träd. Det ena nu så stort så att jag vill beskära det nu i juni/juli. Det skuggar för mycket. Inte beskurit det tidigare i år, detta är. Vad tror du om det?

  SvaraRadera
 12. Vet någon varför Klotrubinian delvis fäller sina löv mitt under säsongen och det blir torra grenar kvar. Ser inga insekter. Misstänker någon sjukdom på trädet. Har aldrig blivit beskuret men funderar på att det är dags nu efter kanske 7 år.

  SvaraRadera
 13. Alice. Går det att beskära den hårt nu i september?

  SvaraRadera
 14. Våra klotrobinior har beskurits hårt varje år sedan 2003. De blir lagom stora men börjar bli litet tråkiga i området där ympningen skett. Nästan så att det börjar ruttna. Kan man beskära på samma sätt som pilar? Dvs skära rent ända in på stammen och till och med litet av stammen? Eller dör trädet då?

  SvaraRadera