söndag 27 juli 2014

Lite blommor och mycket tankar...


Rosor i kruka är något jag försöker ha varje år. Här är det en Queen Elisabeth för 79 kr på Granngården. Jag tycker det är väl värt pengarna jämfört med sommarblommor. Vill man är det sedan bara att sätta in hela krukan i garaget så får den övervintra där. Jag har provat att övervintra rosor ute i kruka men de vintrarna jag provade var det riktigt kalla vintrar så det gick inget vidare, annars har jag mycket ute i krukor året om.Less is more... Jag har rensat bort en hel del i vattenhörnet eftersom mycket av det jag hade där bara spred sig helt okontrollerat. Det var tovsippa, blåklocka och fingerborgsblommor och de var överallt. Kanske ska något tillkomma men jag får se hur det blir.Plåtkanten kring senaste trädäcket rostar mer och mer och jag ser fram emot när det är helt rostigt. Med det regnandet vi har haft senaste dagarna tar det nog inte så lång tid. I dag har vi fått 35 mm hittills.Eden Rose, fin även när den är på gränsen till överblommad.Lady of Shalott, en austinfavorit.Trädäcket från en annan vinkel.Jag njuter fortfarande av att kunna se ut över trädgården på ett helt annat sätt än tidigare!För övrigt är det lite halvjobbiga trädgårdstankar för tillfället. Jag älskar min trädgård men tycker att mycket ser lite halvdant ut när man tittar lite närmare. Trädgården är på topp i månadsskiftet juni/juli sedan tycker jag att mycket chanserar. Det är svartfläcksjuka på rosorna, det är nävor som behöver klippas ner, det är överblommad kantnepeta och stäppsalvia, det är mycket som växer ihop huller om buller. Jag vet inte. Kanske har man sådana dagar. Kanske är det något annat.

Jag ser mer genomförda trädgårdar framför mig som mer handlar om buskar och perenner med vackra bladverk. Men jag älskar ju mina rosor och perenner när de blommar! Visst ser kanske mycket fint ut här i bloggen men jag väljer ju så klart vad jag vill visa. Så gör vi väl.

Ja, ja. Vi får se var de tankarna landar och vad det blir av framtiden. I morgon blir det i alla fall jobb igen efter flera sköna semesterveckor.

12 kommentarer:

 1. Så är det för mig också! Jag tycker att trädgården just nu börjar se väldigt vissen ut! Men ni har i alla fall fått regn. Här har det inte regnar på över två veckor och vi har haft extremt varmt, så det är ju inte konstigt om blommorna slokar...
  Din trädgård ser alltid så välskött ut, tycker jag!
  Ha det bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Jag tycker du har jättefint! Mina rabatter är tyvärr inte alls vad jag skulle önska. I någon blommar det inte alls och är inte ens vackra former på det gröna, mycket vildvuxet, osv. Man väljer som sagt vad man vill visa, för mig blir det mest närbilder på det som är skapligt ...

  /Jenny

  SvaraRadera
 3. oj, 35 mm, nu blir jag avundsjuk! Här har vi fått 5 mm idag, och nu verkar det ha slutat att regna, och nu råder bevattningsförbud över hela Gotland....inte kul!
  Ja, så gör vi, visar det som är fint, och jag känner igen mig, så här års får jag också en svacka och tycker det ser småtrist ut lite här och var... men det brukar gå över och så är man "igång igen" ;) Och så försöker jag intala mig att det är ok med lite svackor, både i lusten och att det får se lite nergånget ut ibland. Man kan ju inte vara på topp jämt, inte heller en trädgård! Vem vill äta oxfilé varje dag liksom....;)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen tankesättet, men du har så fint!
  Känner igen att man vill "rensa" upp bland perennerna efter ett tag!
  Söker själv efter växter med stora vackra blad som kan "rena" upp lite.
  Bad om förslag f,r några inlägg sedan, men fick aldrig ett enda. :)

  Kram :)

  SvaraRadera
 5. Visst är det väl så att vi väljer vad vi visar. Sen tänker jag ibland att man nog får acceptera att alla rabatter inte är perfekta och fina alltid. Jag förstår ändå dina tankar för jag kan vara likadan vissa dagar. Tycker då inte att något alls är fint här. En annan dag ser jag med andra ögon ;)

  Kramar

  SvaraRadera
 6. Visst kommer dagarna när man tycker att trädgården ser luggsliten ut. Speciellt nu när mycket blomning är över och torkan är stor. Och det är klart att man sållar bland bilderna man visar... det man väljer att visa är ju hur man känner för sin trädgård de där dagarna när man bara ser det vackra och blundar för resten! Så är det för mig i alla fall.

  Din trädgård är väldigt vacker och genomarbetad i mina ögon!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 7. Dina tankar är på pricken det som jag också tänker och känner om min trädgård! Så här i mitten av sommaren blir jag alltid missnöjd: stjärnflockor, bolltistlar och kantnepeta växer huller om buller och har spridit sig ohämmat. Långa och rangliga lägger de sig ner och efter skyfallet som vi hade igår är det ännu värre! Iris som ligger i drivor, kaprifol som har torkat, nävor som är risiga..... ja listan kan göras lång! Men nånstans så får man väl ändå tänka att det är som det är - var sak har sin tid! Mina pelargoner däremot älskar denna varma och torra sommar så de är på topp!

  Önskar dig en fin vecka (trots jobbet och icke öppningsbara fönster, (lät inte roligt..) och hoppas på att du får fina kvällar i din fina trädgård, i mina ögon sett av dina bilder så har du en fantastisk fin trädgård! :)

  Kramar i sommaren,
  Cathrine

  SvaraRadera
 8. Det är så vackert hos dig! Men som du säger , man väljer ju vad man vill visa... Hos mig har allt bara växt ihop, tagit över, växt i vartannat och jag har inte orkat gräva och flytta isär...får väl se vad som orkas och hinns med i höst, annars måste det väl ske till våren... :) Susanne

  SvaraRadera
 9. Dina trädgårdstankar är nog typiska, det är liksom så där och rosor får en massa smörja på sig, det är liksom bara så. Men du har ju så fantastiska rosor och många. Svårt att välja hur man skall göra, här får det växa om det kan och vill, men ibland får jag också sån där noja att vad ska vi göra med det, det är bara nerklippt ibland och ibland blommar det och det är, tjaaaa.....allmänt rörigt.
  Men en fantastisk trädgård har du och så har ni fått regn, inte en droppe har fallit här, vi bara vattnar och väntar, vattnar och väntar (har ett hål i berget, ett eget så det känns inte som vi slösar för mycket).
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Min 15 år gamla järnek planterades om i samband med att vi totalrenoverade hela trädgården förra sommaren. Den fick då en soloplats precis bredvid entrén, eftersom den är så vacker året om. När värmen och torkan kom på vårkanten så missade jag att vattna den ordentligt och till skolavslutningen hade den tappat i stort sett alla blad. Jag fick då rådet att klippa ner den ordentligt och avvakta. Men inget hände på väldigt länge och jag var jätte ledsen. Sedan några veckor börjar den nu skjuta fullt av nya skott och jag är barnsligt lycklig just nu. Efter regn kommer sol!

  Alla har vi inre bild av hur vi skulle vilja att vår trädgård såg ut, men vi jobbar vi med levande materiel och kan inte styra över allt. Torka, sjukdomar, skadedjur, frostskador mm. Naturen själv är med och styr och därför blir vi liksom aldrig helt färdiga! Lite är det väl det som är tjusningen med vårt trädgårdande kanske, även om det är motigt ibland. Vi som följer din blogg njuter i alla fall av dina fantastiska rosor och all annan växtlighet som du visar oss på bild! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med järneken, att den tog sig igen! Visst är det väl så att vi inte kan styra över naturen, det blir som det blir! Roligt att du tycker om det som visas i bloggen. Jag kan fortfarande inte kommentera hos dig. Kommentarerna bara försvinner ut i tomma intet, lite synd. Kanske är det fler som har samma problem.

   kram louise

   Radera
  2. Tack för tipset Louise! Är ju lite ny på detta med bloggande men har nu ändrat på lite inställningar. Hoppas det funkar nu!

   Radera