torsdag 31 juli 2014

Lista inför 2015 och bättre tankar

 
Jag vet nog vad det handlar om. Mina tankar kring trädgården som inte var så bra alltså. Mycket handlar om att det blir för mycket. Inte för mycket att göra, men jag låter det växa för mycket. Jag glömmer klippa ner sådant som ska klippas, jag tar inte bort det som frösår sig trots att det blir för mycket av det goda, jag delar inte på för stora växter, jag låter växter som jag egentligen retar mig på eller ogillar få finnas kvar, jag låter smultronen ta överhand osv.
 
Och därför blir det nu en lista inför 2015. För nu har jag städat upp i trädgården och trivs så mycket bättre. Men det gäller att komma ihåg det där år efter år. Så därför gör jag nu en lista som mitt eget kom-ihåg.
 
* Vattna Rosenholm tidigt på våren så den inte får mjöldagg (det brukar fungera).
* Njut av att studsmattan är borta från gräsmattan och att jag fick mitt trädäck.
* Sluta jämföra med andras trädgårdar på ett kritiskt sätt.
*Klippa ner alla nävor hårdare och tidigare.
* Klippa ner kantnepetan tidigare.
*Jag måste inte ha tomater som välter och får gula blad, det finns annat att äta i trädgården.
* Blanda upp pallkragarna med perenner och sommarblommor. Inte så för mycket som jag sedan inte orkar sköta. Det är okej ändå.
* Ta bort alla rotskott från Martin Frobisher. Nej, det är inte charmigt att den sprider sig.
* Dela Rosenflockeln och ta bort en bra bit. Den är för stor och för mycket.
* Dela och ta bort mycket av jättedaggkåpan vid altanen. Den tar över allt!
* Beskära rosorna HC Andersen och Wisley 2008 hårdare. Jag var en fegis i år.
* Ta bort alla nya malvor som vill fröså sig. Jag har tillräckligt av dem!
* Städa i ängen. Ta bort det som blir för högt.
* Klippa klotrobinian mycket hårdare!
* Vara glad för att rönnbären blir uppätna/försvinner från ullungrönnen vid den rosa vipphortensian. Det bli en gräslig kombination annars!
* Hålla smultronen i schack och inte låta dem sprida sig hejdlöst!
* Klippa ner Rozanne lite senare för att få dem bulligare och inte så spretiga.
* Dela lammöronen och fylla på raden med de delade.
* Eventuellt beskära de två gamla äppelträden vid ängen hårt för att få in mer luft och ljus. Ett projekt som ska göras utan bladverk.
 
Puh! Det blev en lång lista men det känns inte jobbigt för det, tvärtom. Det gäller bara att jag håller mig till listan så blir allt frid och fröjd!
 
 
Här kommer en liten bildkavalkad från idag som avslutning på all text. Bilderna får tala för sig själv. Flera är till för mitt eget kom-ihåg inför 2015.
 

17 kommentarer:

 1. Superfin trädgård! Tål nog att jämföras med de flesta trädgårdar. (Fast som du skriver, det ska man väl egentligen inte göra)!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Men jag ser att vi har liknande tankar, jag skrev lite om det igår:) Att jag måste rensa bort frösådder som jag egentligen inte vill ha just där. Och klippa och tukta mer. Nu fick jag än mer pushning i rätt riktning, tack:) Det bästa jag gjort är att klippa ner daggkåpan helt till marken innan vi åkte till Kroatien. Den var alldeles lagom när vi kom hem.
  Du har en superfin trädgård.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Men du är för härlig! Precis så där tänkte jag häromdagen, man kommer helt plötsligt på saker i sin trädgård man " levat" med länge o både retat sig på eller tror sig vara nöjd med som helt plötsligt som sagt inte alls är bra. Och förundrar sig över varför man inte sett eller förstått eller tagit itu med det tidigare. Ibland är det helt ofattbart, men häftigt på ett sätt att stunder kan klarna hela tiden och bara bli till det bättre! :))
  Tack för kom ihåg listan!
  Ser jättefint , städat, rent o fint ut hos dig!

  Ha det gott, kram :)

  SvaraRadera
 4. Än en gång blev det bekräftat: "Sekatören är trädgårdsmästarens bästa vän!"
  Och visst är det sant, att man inte ska jämföra sin trädgård med andras, men din hade nog stått sig bra i jämförelse med de flesta! Men man kan ju låta sig inspireras av andra!
  Bra lista...får nog göra något liknande!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Och jag tar till mig några av dina punkter på listan, klippa ner nepeta och nävor tidigare tex, och tackar för tipset om robinian, nu när jag har en sådan för första gången! Och även en Wisley, den skall få sig en rejäl beskärning ;) Och dela daggkåpan, de tar verkligen över..! Och lammöronen, dem skall jag också dela och minska lite ;) Jag tackar för påminnelserna!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 6. Vilken jättebra lista! Tror det är lätt att vara för feg. Jag känner igen mig där många gånger. Listor typ din har jag i min "vanliga" trädgårdsdagbok. Den ligger alltid i Lugnet. Där skriver jag till punkter eller stryker efter hand.
  Listor är bra! ;)

  Kram

  SvaraRadera
 7. Att klippa är (oftast) bra och alldeles för ofta är man för feg med sekatören och saxen. Och kom-ihåg-listor som detta är jättebra - man glömmer så lätt annars.

  SvaraRadera
 8. Klippa ned och dela... Ska absolut göras här med.
  Ha det bäst! Åsa

  SvaraRadera
 9. Och jag som var i dina trakter förra veckan, varför tänkte jag inte på att du bor där? Jag hade älskat att få såsa omkring i din fina trädgård en stund.På bild ser den bara så fantastiskt frodig ut, men jag känner igen vissa noteringar. Ibland blir det för mycket :)

  SvaraRadera
 10. Vilket härligt inlägg! Jag skrattade igenkännande på det där med att så för mycket... I år blev det inga grönsaker i odlingslådorna, men jag har sått desto fler perenner. Har kantnepeta, stäppsalvia, två sorters solhattar och vit förgätmigej som fortfarande står inne i fönsterkarmen i väntan på att få komma ut i friska luften. Visst kan det bli lite för mycket av det goda ibland? :-) Din hortensia är helt fantastisk!
  Kram, Charlotte

  SvaraRadera
 11. Du är klok du. Man borde verklgien göra sig en lista och hålla sig till den. Det är bara det att jag aldrig lyckas med det... Jag gör listor, lämnar dem på bordet, går ut i trädgården, och gör något helt annat!
  Sen har du rätt i att det gäller att sålla bland växterna när de har blommat. Det är jag också dålig på. Nävan borde verkligen rensas ur. Precis som dagliljorna. För att inte tala om gräslök och persilja som växer åt alla bredder! Tack vare din inspiration så kanske jag får ändan ur vagnen i morgon och får nåt av allt det där gjort.

  För övrigt måste jag bara säga att på den här sidan om skärmen ser din trädgård helt fantastisk ut. Jag ser inget av problemen. Jag ser bara det vackra.

  Må så gott

  SvaraRadera
 12. Verkligen många fina bilder och visst är det bra med kom-ihåg-listor inför kommande år. Jag brukar fota och rita också. Sen gäller det bara att komma ihåg att titta på sina listor och bilderna i trädgårdsprämen, där ligger problemet för min del : )

  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 13. Tack för mycket inspirerande bilder! Du har verkligen många fina "rum" i din trädgård. Jag hittade hit för att jag letade efter odling i pallkragar - blev nu även sugen på att göra lite fler "rum" i min lilla radhusträdgård. Ska också ge mig på min daggkåpa som jag inte känt mig så nöjd med den senaste tiden, då den blivit så stor! Och vilka underbara rosor. Fortsatt lycka till!

  SvaraRadera
 14. Smart att lägga ut att-göra-listan på bloggen! Då riskerar du inte att tappa bort den och det blir svårt att fuska! Vi är många som kan hålla koll nu :) Får väl se om jag är lika modig. Nävan 'Rozanne' är en ny bekantskap för mig och jag vore tacksam för lite tips. Den blommar förvisso helt fantastiskt, men blev plattare och spretigare än jag tänkt mig. Vad har du samplanterat den med och hur tänker du kring beskärningen? Skulle gärna se den lite bulligare!

  SvaraRadera
 15. TACK! Kopierar listan rakt av (byter bara ut växterna mot mina) Jag har exakt samma problem :)
  Och din trädgård är jättefin!!
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 16. Strålande dagar, strålande idé att skriva att göra lista. Ännu mer strålande om jag kom ihåg att läsa mina egna att göra listor, jag gör dom och lägger dom mycket systematiskt och prioriterat, men sen liksom struntar jag i dom. Jag behöver göra som du, jag skall försöka. Nu har jag inte en sån strålande trädgård som du har, men här behöver också organiseras om....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 17. Det ser fantastiskt ut! Nu ska jag också skriva en lista... /Susanne

  SvaraRadera