lördag 19 juli 2014

Just nu i värmen


Till vänster om entrén växer stäppsalvia Caradonna och rosen HC Andersen huller om buller just nu. En del rosskott har blivit väldigt långa och salvian skulle säkert behöva klippas ner, men just nu får det vara som det är. Detta är mina enda röda rosor och de första rosorna jag köpte.Rosenholm blommar på, precis som malvan i framkant som jag har lite överallt eftersom den sprider sig rejält. Det har kommit en plåtkant på trädäcket som gör att det hela blir lite mer färdigt och helt. Nu ska den bara rosta också.Här i trappan brottas jag och gräsklipparen en del men det mesta går om man bara vill!I mina pallkragar växer det allt möjligt i år. Allt från perenner till sommarblommor och ätbart. Jag kan gilla blandningen, då ser det inte så tomt ut när man skördar efter hand. Även om om den främsta anledningen i år var att jag inte hade lust till några större ätbara odlingar. Det blir så ibland.En blandningar av flera klematis! Det började med en som växte väldigt dåligt och då var det nog så att jag petade ner två till och sedan blev det som det blev... Nu har jag fullt sjå att hålla dem där de ska vara. Det ska vara en Jackmanii och en Mississippi River och kanske någon till.Åh jag njuter fortfarande så av en gräsmatta utan studsmatta på! Jag gillar det öppna och luftiga och vill inte ha fler rabatter.Mitt silverpäronträd från förra året syns knappt i virrvarret av nävan Rozanne och mot bakgrunden. Jag var lite osäker på hur jag skulle göra med toppen eftersom det inte är ympat på färdig höjd (som de mer klotformade träden). Nu har jag i alla fall tagit ett av de mjuka skotten i toppen och bundit fast det vid en bambustav så det får växa till en högre topp. Det växer så det knakar så hur högt och stort det kommer sluta återstår att se...Här är det lite paus i blomningen men en del rosor är snart på gång i gen och sedan kommer lite höstblommande perenner.Gräsgång...FackelblomsterVipphortensia Vanille Fraise som senare blir rosa.Under björken växer det på även om det är torrt och får sig en omgång av vattenspridaren ibland. Det ska regna rejält för att regnet ska ta sig in under björken. Kärleksört och funkior finns där gott om men även lite annat smått och gott. Mitt älskade gaffelolvon finns också i hörnet.En inflyttad purpurklätt som får bo kvar... Jag tror att de bor hos grannen egentligen....eller så var det jag som hade dem för några år sedan och så flyttade de till grannen...och sedan tillbaka igen...Visst är det som finast när Lykkefund blommar men det får gå bra sedan också. Grönt är skönt heter det ju så man kan ju inte bara hänga upp sig på blomningen.Det är så skönt att kunna sitta ner på uteplatsen och ändå ha den här utsikten nu när staketet är borta. Innan fick jag stå...Åt andra hållet ser det ut så här. Många rosor är på gång med ett andra flor så det blir i alla fall snart lite blommigare.Rosenholm igen. Den växer som en galning men inte mig emot. Det är perfekt att den blommar under en period när inte så många andra rosor blommar.

Vad varmt det har varit i dag! Och det ser ut att bli en väldigt varm vecka hela nästa vecka. Jag ska försöka ladda upp kroppen med sol och värme och plocka fram en grå novemberdag, man kan ju i alla fall låtsas att det går...

15 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen din trädgård. Och vad skönt, att du skrev, att du gillar det öppna och luftiga! Det gör jag med!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Vad allting blir stort och frodigt i din trädgård! Det märks att du har mycket bättre jord än vi har här...
  Sen är ju allt så välskött också! Jättevackert!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Så mycket fint du har i din trädgård! Och Rosenholm -vilken fantastisk ros!
  Ja, tänk om man kunde ladda sol och värme för att sen plocka fram i höst :)
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 4. Vad trevligt att hitta dej och titta in i din trädgård.Vad fint! Dessutom fin utsikt! Njut av sommaren. Här i Wales är det fint väder idag, men igår regnade det. Ja, vad kan man säja om det brittiska vädret!

  SvaraRadera
 5. Så härligt det blommar hos dig, din Rosenholm är fantastisk........så stor och fin kommer min aldrig att bli! Min John Davis tog väldigt lång tid på sig också innan den satte igång att växa, man får nog ha lite tålamod med den, men den är värd att vänta på :) Nu efter sex år är min JD ca 2,5 meter hög!
  Ha det gott i värmen!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 6. Va mycket fint du har, vad fint med de där stegen i gräsmattan, gillar så det mysiga under björken och alla överdådiga rosor o klematis.
  Oj vad allt växer hos dig, jag gillar också det lite öppna o luftiga, samtidigt som jag vill "lumma" till trädgården mera ibland.

  Ha det gott!

  Kram :)

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder Louise! Jag kom på i söndags när vi körde mot Göteborg att jag skulle kontaktat dig för att kanske kunna titta in om, men det var ju så dags. Det får bli nästa gång vi passerar om det passas dig vill säja :)
  Kram gittan (orkar inte logga in)

  SvaraRadera
 8. Stannar till en lång stund vid varje bild, det finns så mycket att inspireras och njuta av! Hur purpurklätten har lyckats hitta en så bra kombination på egen hand, hur enorma rosorna är i din trädgård och hur vacker kombinationen av olika klematissorter blir tillsammans. Har haft planer på att klämma in en klematis i den egna trädgården, men nu får det kanske bli en samplantering av olika sorter istället. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fina ord! Jag lyckas inte kommentera hos dig, kommentarerna bara försvinner. Något fel?

   kram louise

   Radera
 9. Här blommar det! Så fint du har!
  Ha det gott!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 10. Så många fina vyer och härlig rosenblomning hos dig. Favoritbilden är nog ändå hörnan med vilstolarna.
  Ha det fint
  Anette

  SvaraRadera
 11. Nu får du ta och ställa ut din trädgård helt och hållet, den är helt fantastiskt vacker och alla fina buskar, rosor, perenner och allt, det är så fint!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. Vilken enastående blomning! Helt makalöst fint!
  Själv är jag lite rädd - ska snart plantera min första klätteros... Måste nog fråga dig om lite råd framöver... :-)

  Ha det fint

  SvaraRadera
 13. Vilken härlig trädgård du har, gillar trappan och det även om jag förstår att det är lite bök med gräsklipparen där. Vilken växtkraft hos Rosenholm!

  /Jenny

  SvaraRadera
 14. Dina klematis i den gamla enen är helt underbar! Du har alltid så otroligt exemplar av allt hur lyckas du? Allt gott Mari

  SvaraRadera