torsdag 8 augusti 2013

En spaljé och lite vatten...

2009 gjorde händiga maken en spaljé som lite insynsskydd mot uteplatsen. Där planterades ett engelmannsvin, rosor och storklockor. Storklocka ska man kanske passa sig för om man inte vill ha den i hela trädgården sedan för den frösår sig hejdlöst!

Från uteplatsen ut mot gatan. Bakom "värmeljussaken" växer ju nu Rosenholm som ni kan se på andra bilder från sommaren.

2012 fick jag för mig att jag ville ha ett litet springvatten någonstans och såg platsen framför (eller bakom, hur man nu ser det...) spaljéen som den perfekta platsen! Smultron sattes som kant och tre tuvrör kom också på plats.

Här är mitt vatten lite mer klart och även tovsippa och fingerborgsblomma har kommit på plats.

Vattnet helt klart!

Sommar 2012.

Tuvrören har vuxit till sig liksom även smultron och rosor.

Fingerborgsblommor har man också överallt två år senare eftersom de blommar andra året efter att de har frösått sig.

Maj 2013. Tovsippan är användbar på många platser tycker jag.


Senare kommer rosorna. Den skarpt rosa är Laguna och den har funnits där tre år, Rosen bredvid är John Davis som planterades förra året. Från början fanns där två andra rosor men en dog vintern 2012 och en togs bort för att den var så sjuk.

Här syns också spikklubbegräset som köptes på växtmarknad i höstas.

Vy från gatan. Engalmannsvinet har tagit sig allt för stora friheter och jag har nu med vissa akrobatiska övningar hängt ut genom sovrumsfönstret på ovanvåningen och slitit ner allt det som växte på husväggen och drog sig upp mot taket. På ett tegelhus kunde det väl få växa där men inte på ett trähus. Nu är meningen att jag ska försöka hålla det på spaljén.

Jag kan gilla att det är lite mer skugga just här eftersom det inte finns så mycket av det i övriga trädgården. Skuggan håller sig precis utanför hörnet. Lykkefund som syns längre ner har såklart blommat över nu och det känns som hösten börjar göra lite intåg i trädgården. Just nu faller här tunga regndroppar från en mörk himmel och det mullrar lite grand. Jag slipper klippa gräset i dag med andra ord...

17 kommentarer:

 1. Gillar verkligen din trädgård! Och din blogg! Kul att se rosen Laguna som jag gått och spanat på ett tag! Vill ha en med lite starkare färg. Är du nöjd med den?/ Hälsn Annica

  SvaraRadera
 2. Fint med vatten i trädgården, och jag älskar dessa inlägg där vi får följa hur du gjort! Här kan man kolla länge;)

  SvaraRadera
 3. Jag tokgillar din spaljé! Så snygg form på den. Fint med en ros i lite starkare färg där, smultronen ramar in fint. JAg har svårt att få dem att hålla sig på plats, vill gärna kasta iväg långa skott här och där.
  Rogivande med vatten i trädgården, så kul att få se hur du gjort. Din trädgård känns så genomtänkt och allt harmonierar så snyggt
  Ha en fin torsdag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Ååå vad jag gillar din trädgård. Så fint....Vad är det för grönt du har vid vattnet? Har du ett solstyrt vattenporl ? Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack... Jag vet inte riktigt vilket grönt du menar men det som växer ytterst är som sagt smultron, sedan är det ett gäng tovsippor som ju nu är nedklippta, där finns tre spikklubbegräs, tre rosa bergormrot och tre stjärnklocka. Gissar att det kanske är stjärnklockan du menar som syns med så ljuslila blommor. Pumpen går på ström och jag har den på timer så den stänger av på natten.

   kram louise

   Radera
  2. Hihi....skulle förklarat bättre.... Det som ligger över det som ser ut som en murbrukshink:)

   Radera
  3. Ha, ha! Jag var helt inne på att allt som är grönt är någon form av växt:-). Det är ett grönt plastnät som ligger på ett galvaniserat galler. Nätet är till för att inte små växtdelar, löv, stenar och annat ska falla ner i vattnet. Annars behöver man rengöra pumpens filter ännu oftare...

   kram

   Radera
  4. Aha då förstår jag :))Snyggt med stenarna runt om . Kram

   Radera
 5. Tänk vilken skillnad det gör när allt växt till sig lite. Spaljén är också så himla snygg. Funderar på var jag behöver en spaljé, de är så fiffiga för att dela in trädgården i rum.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 6. Det finns nog inget i din trådgård som inte faller mig i smaken... Den är så genomtänkt och välkomponerad - helt enkelt underbar! Jag önskar att vårt hus varit annorlunda placerat på tomten, då hade det varit enklare att få till trädgården tror jag. Men den får duga som den är ;)
  Ha det gott / Kram gittan

  SvaraRadera
 7. Alltså, spaljén är så snygg, att det nästan (!) är synd att sätta rosor, som döljer den! Har din händige make själv designat den?
  Som vanligt roligt att se, hur er trädgård är uppbyggd! Behövs det ingen eldragning till springvattnet?
  Ha det så bra, kram, monica

  SvaraRadera
 8. Allra först ska du skicka en hälsning till din make från mig.
  Mycket snygg spaljé.
  Påminner lite om marin miljö.
  Har ni designat den själva eller har ni sett den tidigare?
  Om ni har gjort den själva, vette sjutton om ni inte skulle försöka ta o "sälja in den" hos något företag som kan tillverka den.
  För den slår alla s k avskärmningar som finns på marknaden med hästlängder.
  Den kan ni tjäna pengar på.

  Lycka till med att hålla vildvinet på sin plats.
  Du får nog hänga ut genom fönstret fler gånger.

  Väldigt fin hörna med väl valda växter som harmonierar med varandra.

  Ha de gott i regnet idag.
  Hittills har vi fått 25 mm idag.

  Kram Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska framföra det till maken! Det är helt egen design. Han var helt tydlig med hur han ville ha den och jag förstod inte så mycket av hans tankar innan jag såg den färdig!

   Jag har föreslagit att han ska tillverka växtstöd och spaljeéer för försäljning. Han kan ju svetsa också:-)

   kram louise

   Radera
 9. Kul att se, tack för titten! Lite höstkänsla här också.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Fin del där. Ja, överllst iofs :)
  Här har det också regnat en del så jag bakade bröd. I eftermiddags var jag ute en sväng och flyttade en daglilja.

  Kram

  SvaraRadera
 11. Det är super super fint och så roligt att få se bilder från början av din resa.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 12. Jag riktigt hör porlet från din springbrunn, det är lugnande och vackert! Och plantorna runt gör sig verkligen. Kul att få följa hela proceduren.

  Sen är det ju det här med fingerborgsblommorna, man undrar var dom hamnar härnäst, för dom som blommar ett år kommer väl inte upp på samma ställe nästa år, eller hur är det.....jag får läsa på.

  Jag tror att din trädgård är en sån där som man gärna går förbi och så när man kommer i höjd med den saktar man ner och går extra långsamt så att man hinner kika riktigt ordentligt! Lite den hemliga och jättevackra trädgården!

  Och tack för gratulationerna till bröllopsdagen, mycket uppskattat!

  Agneta kram

  SvaraRadera