söndag 11 augusti 2013

Att bygga en rosenbur och en rosenbåge

Ja vi fortsätter väl lite på rostemat när vi ändå håller på! I juli 2010 sjösattes "projekt rosenbur". Jag kan väl inte säga att jag var överdrivet delaktig i själva byggandet eftersom jag inte kan svetsa, men som tur är har jag en händig make! Buren byggdes på plats eftersom trädgården sluttar och den skulle stå stabilt och rakt. Järn till alla projekt köper vi direkt från ett järnvarulager i Laholm där vi bor. Där kan man stå och välja en bra stund bland alla olika dimensioner och former.

Buren är åttkantig och har kraftigare järn lodrätt. Det tog sin lilla stund att svetsa i hop den eftersom den är ganska stor och med många pinnar.

Klart! Gräset togs bort och rosen planterades efter att buren var färdig och det var faktiskt inte så klurigt att göra det i den ordningen. Vi ville inte ha rosen där från början med risk för att den skulle skadas under arbetets gång. Gräset hade man givetvis kunnat ta bort innan men nu blev det inte så...

 Ja den ser ju inte allt för mycket ut för världen i slutet av juli 2010.

 2011 var det lite mer fart i grönskan och buren började så sakta fyllas.

 Juli 2011.

 Juli 2012.

Juli 2013. Ja nu ser man knappt buren! Inte på sommaren i alla fall. Lykkefund verkar trivas i sin bur och jag är mer än nöjd! Har man en händig make eller är händig själv tror jag på att göra sina egna växtstöd. Många man köper är inte tillräckligt stora eller stabila och de kostar också ofantligt mycket. Visst kostar det även med järn, jag tror att materialet gick på runt 500 kr till buren.

Ett år efter rosenburen, alltså 2011 drog "projekt rosenbåge" i gång! Bågen svetsades på vår lugna gata precis utanför huset eftersom det var bästa underlaget att vara på. Jag tycker en massa och maken bygger! Fast här hjälpte jag i alla fall till att hålla en hel del, man behövde vara två för att få den rak.

 Det börjar likna något!

 På plats! Juni 2011.

På vänster sida växer Valdemar och på höger sida Ilse krohn superior. Den senare flyttades förra året och ersattes med en Valdemar för att få det lika. Vet inte hur jag tänkte från början...

 Maj 2012, ett knappt år efter rosenbågen kom på plats och Valdemar klättrar på bra.

Juli 2012.

 Tänk vad mycket som händer på ett år! Detta är 13 månader efter att rosenbågen kom på plats!

 Juli 2013. Alltså två år efter att rosenbågen kom dit. Jag fattar inte att det kan växa så fort!

Jag är supernöjd och älskar både min ros, min rosenbåge och min man som hjälper mig att förverkliga mina projekt!

Här ser man att även den Valdemar som sattes till höger förra året växer på bra. Förhoppningsvis möts rosorna redan nästa år.

För övrigt är jag en väldigt stolt mamma i dag! Min 10-åring, snart 11, har just i dag stått på toppen på Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Underbara unge! Jag som blir trött bara av en rejäl skogspromenad. På plan yta. Utan snö...

16 kommentarer:

 1. En händig make är bra att ha - det är jag den första att skriva under på:-)

  Jättesnyggt både tornet och bågen!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Superduktig 10-åring, krävs både styrka, uthållighet och envishet att fixa den bergstoppen!!
  Jag är också imponerad över växtkraften i dina rosor! Och snygga växtstöd han gör!

  SvaraRadera
 3. Sluta aldrig tycka, det är uppfriskande och hos mig är det fritt fram :-)
  Helt otroligt vad det växer! Valdemar nog ett måste i min Sissinghurstrabatt. Har spanat på den förut och nu är jag såld! Är det bara ett ex. du planterat av Venustan och Valdemar? Svetsa skulle man kunna... så praktiskt och kul att designa själv!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Vilken enorm rosenbåge! Men det behövs ju faktiskt till den rosen! och med den jorden ni har...
  Tack för ditt besvär med att tänka ut en lämplig ros till mig! Jag ska googla lite på vad som kan vara lämpligt, men du verkar ju ha sådan erfarenhet och kunnighet om rosor...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Jätte vackert! Hur många rosor satte du i buren?
  Jag är lite "snål" känner jag och sätter bara en eller två..Men jag måst nog sätta lite fler för att få det lummigare! ;-)
  (En händig make är nästan a och o i trädgården! ;-) )
  // Nina

  SvaraRadera
 6. Härligt med så fin beskrivning på buren och rosbågen, det här inlägget sparar jag för framtida behov, när jag får större trädgård! Dina rosor är så vackra!
  Ha en fin dag!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 7. De är ju bara så snygga, dina rosenställningar. Kanonfina byggen och underbara rosor!

  Vilken bedrift av 10/11-åringen! Det kommer vara minnen för livet.

  Ha en bra ny vecka!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Men vilken snygg båge och bur. Gillar formen på buren, rosen blir ju kanonsnygg där i. Den håller sig på plats, vilket jag tycker är svårt att få till.
  Tack för all information som du så generöst delar med dig ev.
  Ha en fin måndag. Och du, sluta inte bogga:). Gillar din blogg jättemycket :)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Oi så flotte klatrestativer for rosene! Og dine Valdemar roser var jo helt fantastiske! De må jeg undersøke litt nærmere! :-D
  Ha en fortsatt fin sommerdag
  Stein

  SvaraRadera
 10. Jag förstår att du älskar din man och allt som kommer med honom, för tänk vilka både vackra och verkligt rejäla saker det blir. Som du säger, dom ställningar man köper är inte alltid så värst stadiga, det brukar rasa alltihopa och då rasar man själv ihop också!

  Det är helt märkligt att det kan växa så fort, när händer det? Jag har funderat många gånger på en monterad kamera som knäpper 1 gg i timman så att man finge se det! Eller ska man sätta sig och stirra....det är helt otroligt.

  Och gratulerar till barnet som äntrat Kebnekajse, det var starkt gjort! Utsikten måste vara helt hänförande, jag hoppas kameran var med och vädret klart. Vilken lycka!

  Kramar
  Agneta

  SvaraRadera
 11. Det är då verkligen ingen dålig växtkraft dina rosor besitter!!! Och vilka jättestöd ni svetsat ihop - men snyggt blev det ;)
  Nu ska jag försöka få ihop ett blogginlägg, det är inte mycket aktivitet på min blogg i sommar men desto mer i trädgården "hihihi"
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Hjälp vad fina dina rosskulpturer är, du kan inte klaga på växtkraften! Och konstruktionen verkar vara, tur det!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 13. Snygg rosenbåge och snygg ros. Nästan lite synd att rosen snart täcker bågen helt... ;) Förstår att du är stolt över snart 11-åringen, det hade jag också varit.
  Kristina

  SvaraRadera
 14. Hej, jag undrar hur hög rosenburen är? Och vilken diameter den har? Jag funderar på att göra en liknande/beställa av svärfar, men med någon riktigt röd klätterros i!

  SvaraRadera
 15. I think these must be useful to you.
  เว็บบาคาร่า อันดับ1
  Thank you for your interest.

  SvaraRadera