fredag 18 november 2011

Rosor och magnolia


Nu har jag kupat upp mina rosor! Jag tror att det är första året det händer! Jag tänker varje år att jag ska göra det... Problemet är att man ska vänta tills det har frusit till egentligen, kupar man för tidigt på hösten kan det tydligen ruttna. Mitt problem är att när det väl har blivit kallt är även jorden runt stenhård och ska jag köpa jord är även den djupfryst på mina inköpsställen i närheten, eftersom de förvarar jordsäckarna utomhus. Visst kan man köpa hem jord tidigare, men jag orkar inte ha hela garaget fullt av jordsäckar. Jag kupar inte runt de rotäkta sorterna. Känns lite galet att samtidigt som man kupar rosorna blommar de en hel del och skjuter nya skott för våren!

Magnolian ser också ut att vara redo för våren, gillar de ulliga knopparna! Är lite i valet och kvalet om jag ska klippa ner en del perenner redan nu. Tycker att de som blir så där bruna och fula som kransveronikan, sköldpaddsörten och rudbeckian på bilden inte är så fina på vintern. Vi får se, trädgårdstunnan är i alla fall överfull så det får vänta till nästa vecka.

Ha en skön helg!

6 kommentarer:

 1. Kupat rosor - det har jag aldrig gjort! Behövs det så här långt söderut?
  Angående om man ska klippa ner perennerna eller inte, jag klipper ner dom som är vissna och det har gått bra hittills...
  Jag tycker att det är svårt att göra på våren när de nya gröna små skotten kommit upp bland det vissna!
  Här har dom tömt trädgårdstunnan idag, så blir det till att fortsätta räfsa!
  ha en skön helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Imorgon har utlovats lite sol här och då ska jag ta mig i kragen och kupa mina rosor. Nu har vi haft lite frost de senaste nätterna så det kanske är dags! Men visst känns det lite konstigt att kupa dem när de fortfarande blommar:)
  Ha en härlig helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 3. Har nog aldrig kupat rosorna faktiskt. Det borde jag kanske göra?
  Magnolian skulle jag tittat till i dagsljus men det har inte hunnits. Den har ännu inte blommat (har haft den 2 somrar) men jag hoppas på att den gör det kommande år.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Har aldrig kupat rosorna men har där emot sett att inne i stan(borås) sätter de sand tror jag Kram Suss

  SvaraRadera
 5. Jag känner igen problemet. Kupa! Vadå? Jasså! Kanske är det därför jag bara har två sorters rosor kvar. Hos mig måste det vara lättskött om det ska fungera.

  SvaraRadera
 6. Funderar också på att rensa bort en del perenner...fast nu står advent för dörren och jag misstänker att jag kommer lägga tid på att pynta. Vi får se hur januari och februari blir, kanske blir det en vårens första rensning :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera