söndag 22 augusti 2010

Flora Linnea - ganska ogenomtänkt...

Självklart är inte den underbara butiken med hundratals rosor vid Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg ogenomtänkt! Nej, det var väl snarare min lilla impulstripp dit i dag som förde med sig en del inte helt genomtänkta köp. Jag var på jakt efter en bra klätterros och har inte hittat någon på mina vanliga plantskolor häromkring. Vill gärna höstplantera den för en bra start till våren.

När jag kom till Flora Linnea var det 50 % på stamrosor och 20 % på övriga rosor. Vilken lycka! Jag kan verkligen rekommendera butiken, de har fantastisk service och profilerar sig genom att ha sveriges största utbud av svenskodlade rosor.

Denna välväxta "Raphsody in Blue" på stam fick ersätta en vissen syren.


Visst är den fin även om den behöver formas till nästa år. Fullt med knoppar har den också!


Klätterrosen som var min egentliga anledning till utflykten blev en "Jasmina". Funderade på en "Laguna" men den var slut så valet var enkelt. Här några snart överblommade, regnvåta blommor!


"Queen of Sweden" har stått på önskelistan och fick nu följa med hem.


Doftar underbart och sockersöt att se på!


"Mme Boll" och "Valdemar".


"Ilse krohn Superior" och spräckliga "Ferdinand Pichard".


Till slut stamrosen "Rose de Rescht" som har lite mjöldagg men det ska nog gå att fixa till. Den stog rätt inklämt och har nog inte gillat det.


Den planterade stamrosen fick ersätta den här. En ädelsyren på stam, "Beauty of Moscow", som jag betalade 500 kronor för i våras! Titta på det klena rotsystemet! Den vill verkligen inte ta sig och jag ska få en ny av plantskolan men det blir till våren och då får den bo någon annanstans.


Dåligt att sådana plantor levereras till en plantskola från återförsäljare. Bladen orkar inte vara fina, de skrumpnar snabbt i hop. Den är verkligen ingen skönhet...
Kanske måste det alltså bli fler rabatter. Håller tummarna att M inte läser bloggen...

5 kommentarer:

 1. Den där Queen of Sweden ska jag hålla i minnet. Den ser ljuvlig ut!

  Ha det gott! H.

  SvaraRadera
 2. hihihi... jag vet precis hur det brukar sluta när man hittar sina favoritväxter och dessutom på rea. Vi kom hem med ännu en Japansk lönn och ett par nya Alunrotsplantor idag. Maken ville tvunget stanna på plantskolan i ösregnet och då går det sådär. Jag sa att han fick skylla sig själv, det var ju inte jag som ville stanna =) Ha en fortsatt fin kväll / kram gittan

  SvaraRadera
 3. Tråkigt med din dyra syren, men bra att plantskolan tar sitt ansvar och ger dig en ny!
  Fina ros-fynd du har gjort!
  Queen of Sweden står nu på min önskelista! Men då får det nog bli en ny rabatt - igen...känns det igen?
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 4. Hej Louise!
  Tack för kommentar hos mig:)
  Vilka fina fynd du gjort på Flora Linnea, längesen jag var där.
  Hälsningar Inger

  SvaraRadera
 5. Min erfarenhet är att ädelsyrener på stam kan ha mycket svårt att bryta nya blad. De fungerar bättre i buskform. Syringa 'Palibin' har inte ett så kraftigt växtsätt. Den är väldokumenterad sedan lång tid och fungerar.

  SvaraRadera