måndag 16 juni 2014

Rosor, klotrobinia, liten mygga och den märkliga nävan Rozanne


Rosor och lammöron fungerar nog alltid. Speciellt nu när jag klippte bort de höga blommorna på lammöronen, då ser man rosorna lite bättre.Aicha är ny hos mig och även om jag inte är så mycket för gula blommor så tycker jag att det är en utmärkt söt ros. Förefaller friskt och robust.Constance Spry.Jag tycker nästan att hon ser lite blyg ut, som om hon vill hålla för sitt ansikte.Valdemar har bara börjat blomma men ska man ha en enda klätterros i sin trädgård så kan jag varmt rekommendera just Valdemar. Honungsrosor är såklart också fantastiska, så man kanske måste ha två klätterrosor i en trädgård trots allt!Bonica är lite halvtråkig kan jag tycka men det kan hon ju inte hjälpa! Detta är en Climbing Bonica och den växer så det knakar. Jag ska inte vara så hård mot henne, hon är faktiskt ganska fin...Att fotografera en grön yvig krona mot grön bakgrund är kanske inte helt lyckat, men nu blev det i alla fall så. Jag älskar klotrobinians fluffighet, jag tycker att det är lite exotisk på något vis.Paul´s Himmalayan Musk i toppen och under den, på andra sidan, kommer sedan Jasmina med lite större blommor. Det var meningen att bara Jasmina skulle växa där men hon får aldrig riktigt upp höjden så därför knölades det ner en ros till bredvid. Att jag dessutom fick rosen av plantskolan för att hela roten var delad gjorde ju inte saken sämre. Framför växer syren i krukor.Söt!Den stora myggan jag hade i trädgården för ett tag sedan verkar ha reproducerat sig! Nu finns här en lite mindre variant som förhoppningsvis ska få stanna en liten stund innan den också flyttar från min trädgård. Alla myggor är inte lika älskade!Nävan Splish Splash är fin i blomman och växer fint.Någon som inte växer lika fint är nävan Rozanne. Jag har många av den sorten och de är köpta i olika omgångar. Några är till och med köpta som Jolly Bee, men sedan kom ju någon fram till att det var samma sort.

På bilden ovan syns två av dem, en till vänster som växer precis som jag tycker att den ska växa och en till höger som är mycket mer spretig och inte speciellt tät. Det är svårt att se på bilderna men de är väldigt klena mot vad de brukar vara. En planta har nästan täckt en kvadratmeter tidigare, det gör de inte i år.Och Rozannes höjdskillnader vet jag inte vad jag ska säga om. Några är 20 cm höga medan den här är säkert 70-80 cm hög!

Nej, jag hoppas den skärper till sig till nästa år. Den blev väl till och med korad till århundradets perenn på Chelsea Flower show för något år sedan.

Mina har dessutom ofta något som äter på bladen och gör dem fulla med små, små hål. Hur har ni det med era Rozanne?

12 kommentarer:

 1. Har ingen Rozanne, men däremot andra klätterrosor och de har precis börjat knoppa och då givetvis får dom ju gröna löss som varje år.
  Det spelar ingen roll vad man gör med dem, gödslar, ger rosjord. Verkar som det är så der ska vara, att det hör till liksom, jag röstar gärna bort det " momentet" eller steget om jag kunde.
  Dina ser så praktfulla ut!

  Hoppas de flesta mina blir bra, jag har 7 nya som jag är spänd på.

  Ha det gott, kram :)

  SvaraRadera
 2. Vad många fina rosor du har, Bonican är ju jättefin! Jag har inte koll på vad mina få nävor heter, utom den senaste jag köpte som jag hittade lappen till nu.

  /Jenny

  SvaraRadera
 3. Vilken Valdemar du har! Ska min bli lika stor får nog spaljén byggas till:) Samma små små hål i mina Rozanne, vet inte vad som äter på den.
  Splish Splash ser jättefin ut, tack för tipset.
  Ha en fin midsommarvecka
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Jag har precis köpt Rozanne så ännu kan jag inte uttala mig. Splish splash hade jag för en del år sedan men vad hände? Jag har en blå näva som jag inte vet var den kommit ifrån. Kan Splish splash ändrat färg??? Den är lite väl hög i sitt växtsätt och lägger sig både hit och dit. Ett mysterium.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Vackra bilder, vilken klätterros. Ska komma ihåg den, funderar på att skaffa en klätterros :)
  Trevlig kväll, Annika

  SvaraRadera
 6. Valdemar är underbar! Hm, undrar om han skulle bli lika fin här i zon 3? Den finns definitivt på min önskelista nu! Din näva Splish Splash är ju läcker! Jag vill ha många nävor!

  Undrar om jag inte hört något om Rozanne, att den råkat ut för någon sjuka? Själv har jag ingen men har ofta tänkt att jag vill ha den på grund av den långa blomningstiden. Måste nog googla lite på den...
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 7. Jag har bara en Rozanne och den har funkat bra hittills. Klipper ner den på högsommaren eftersom den blir för stor och lägger sig ner.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Det prunkar! Om man inte hört det ordet förut så har man bra bilder för att lära sig det här! Vilken trädgård du har!!! Och så fick jag se Constance Spry en gång till - det är nåt speciellt med den rosen, jag vet inte vad, den gör sig väldigt bra på bild.
  Agneta

  SvaraRadera
 9. Jag har också en Aïcha. Den har blommat för första gången nu och är ju så söt. Jag har inget emot gult, framför allt inte den där milda, blekgula.

  Constance Spry känns mer och mer som en måste-ha-ros. Har sett den på flera bloggar de senaste dagarna och den är alltid lika söt. Ännu en ros som jag vill ha alltså. Valdemar också. Men var ska jag kunna ha den? Där har jag något att grunna på i sommar. Vilka härliga bekymmer...

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 10. Snygga rosor! Den där Valdemar kanske man får ta och bekanta sig med, riktigt läcker och kombon ros/lammöra lägger jag på minnet. Tack för tipset!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 11. Valdemar ser ju fantastisk ut!/Susanne

  SvaraRadera
 12. Så många fina rossorter du har! Den där Valdemar var en riktig snygging. Har också några Rozanne som liksom dina är lite spretiga och rangliga i år. Fina bilder från en prunkande trädgård.

  En fin midsommarhelg önskar Eva

  SvaraRadera