onsdag 13 juli 2016

Stubbe, paprikor, Rosenholm, Laguna, stadsfest och lite annat...


Laguna, en favorit som tog några år på sig att komma upp i höjd men nu får den gärna hålla sig som den är. Blommar länge men doftar tyvärr inget nämnvärt.


Dahlior från vårens växtmarknad i Laholms stadspark för 10 kr styck i blandade färger.
 


 
Silverpäron, lite vildvuxet.Också en favoritros, Queen of Sweden.
 Stjärnflockan förökar sig glatt och blommar ungefär hur länge som helst. Jag har en rosaröd också men den sprider sig inte alls på samma sätt.
 Jasmina
 


 
Och så var det den där stubben. Eller ja, egentligen var det väl en jättestor buske på flera meter på alla håll och kanter. En gammal Deutzia som vi försökte dra upp med kranbil för många år sedan utan att lyckas. Nu tänkte jag föryngringsbeskära den lite lätt. Tja, det blev visst lite mer än så. Det var mycket dött i den när jag väl började attackera den. Och med tanke på mina soldyrkande rosor som har hamnat lite tokigt bakom jättebusken togs beslutet ganska snabbt att ta bort den. Ta bort, just det. Hur?? Vi kan väl säga att jag inte behöver så mycket gymträning efter rätt så mycket svingande med yxan.


 
Tadaa! Borta!
Och så lite nygammalt som fick flytta på sig. Det kommer bli svårt att plantera rakt ovanför stubben så där får en schersmin bo i en korg. Det är inte färdigt ännu men det tar sig.
 Busken som höggs ner är alltså den stora saken längst till vänster i bild med små vita blommor. Fin, men för stor. Jag lyckades glömma ta en bild från samma vinkel som "efterbilderna". Den här bilden är några veckor gammal, övriga är nytagna. Längst ner i bild blommar Lykkefund som nu är helt överblommad.
 


 
Rosenholm. Såklart också en favoritros! Blir väldigt stor så den ska planteras där den får gott om plats. Från en annan vinkel.
 

 

 
I mitt växthusskåp växer det för glatta livet! Paprikor har jag aldrig provat innan och det ser ju ut att gå bra!


 
Jag tror att de ska bli röda...


 
Små lyktor! Eller physalis...Sista kvällssolen.
 
 


Ett rosa fluff.
 På lördag är det stadsfesten i Laholm och då ska jag vara med och sälja lite trädgårdskonst tillsammans med min bok. Vi har inte jättemycket att sälja efter Tusen trädgårdar då mycket gick åt men lite finns det i alla fall.
 Nu var det slut på bildkavalkaden och kvällen börjar också ta slut.
Och jag tog visst också slut.
 


6 kommentarer:

 1. For en flott jobb du har gjennomført for å få bort busken! Bildene dine viser sommeren slik vi ønsker å ha den, her er det nesten bare regn for tiden, men jeg har håp om at det blir litt sol i dag! Ha en fin dag! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 2. Så fint du har det och Rosenholm makalös. Den har verkligen fått rätt placering. Lägger märke till några fiffiga lösningar som jag gillar, plåten vid kanten av rampen och den lilla staketbiten/grinden på däcket och nu ångrar jag nästan att vi sålde vår gamla grind...

  Ha det så trevligt och lycka till på stadsfesten.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Vilken uppvuxen trädgård du har nu, jämfört med när ja började läsa din blogg! Och vilket jättejobb med stubben...
  Lycka till på marknaden!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Rosenholm är ju makalöst fin. Och vilket hästjobb du hade med stubben. Lycka till med försäljningen.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Det är ett slit att ta bort eller flytta på stora buskar. Jag flyttade en halvstor schersmin för några år sedan. Puh, vilket slit! Att ta bort en rot är heller ingen lek, men du ser ju ut att ha lyckats bra.

  Din Rosenholm är helt fantastisk. Men alla rosor verkar trivas otroligt bra hos dig.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 6. Intressant att läsa om skillnaden mellan dina stjärnflockor i spridningsvillighet. Jag har konstaterat i år att jag har VÄLDIGT många av den ljusa sorten, och det kanske beror på att det bara är den som sprider sig. Synd, för jag gillar de mörkare ännu mer...! Kram Elin

  SvaraRadera