fredag 30 januari 2015

Vitt


Då var det dags för Blommig fredag igen och veckans tema är vitt! Min första tanke var att vitt är väl ingen färg jag har speciellt mycket av i trädgården? Om det är åldern eller vinterns fel att man glömmer alla färger man har där ute i trädgården låter jag vara osagt men som tur är har man ju sin lilla bildbank att gå tillbaka till. Och jag har tydligen en hel del vitt. Där ser man!

Överst har vi tovsippan som jag gillar för att den kommer tidigt, bilden är från mitten av maj. Den blommar ganska länge och ska man hitta något lite mindre smickrande att säga om tovsippan är det att bladen kan bli lite svarta senare på säsongen. Antagligen någon rolig svampsjukdom.Nästa skönhet är buskpionen Rockii. En buskpion som hos mig inte tog så många år på sig att blomma och det är ju då en lämplig växt för en med min grad av tålamod. Viss väntan men riklig belöning!Fler pioner på listan! Här en "vanlig" Festiva Maxima. Stora, tunga vita blommor en lång tid i juni.En favorit! Rosen Lykkefund i sin bur där den hålls på plats. Buren är svetsad av maken och liknande kommer att finnas till försäljning. Jag tycker det är svårt att hitta stora växtstöd i butikerna. Till klematis och mindre starkväxande rosor finns det en hel del men det skulle inte Lykkefund nöja sig med!Kanske lite fusk att ta med vipphortensian Vanille Fraise eftersom den blir rosa efterhand men här är den i alla fall vit. Lättskött växt som rekommenderas.Avslutningsvis vidjehortensian Annabelle som får lysa upp i skuggan. Stora, fluffiga bollar som kan behöva lite stöd för att inte falla till marken efter ett regn. Gillas tyvärr av mördarsniglarna hos mig så man får hitta en plats där de inte härjar som värst.

26 kommentarer:

 1. Tovsippan helt underbar, pioner och annat till trots. Så det finns alltså en hortensia som växer i skugga. Det lägger jag på minnet.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 2. Jag älskar tovsippan, allt du visar är fint. Vitt gillas!

  Jenny

  SvaraRadera
 3. Har fått en planta av tovsippan hoppas bara att den trivs hos mig och blir många till i år. Dina buskar är så fina de lyser som utropstecken i trädgården
  Ha en fin fredag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Fräscha bilder på vitt där man ser lite mer än bara blomman, det gillar jag. Tovsippan, Rockiipionen och Annabelle hortensian tillhör mina favoriter. Mina hortensior blommar överdådigt och länge utan krångel, har haft dem i 15 år. Nu för tiden är jag försiktig med stöttning då kan de gå av i slagregn faktiskt.

  SvaraRadera
 5. Oj, vad mycket vackert du visar. Lykkfynd är ju helt fantastisk! Annabell är också en kalasfin buske. Vackert där i skuggan!

  Ha en skön helg
  Kristina

  SvaraRadera
 6. Helt underbara blommor och buskar. Tovsippan är en favorit hos mig, det är nog för att den kommer så tidigt när inte mycket annat har börjat blomma än. Pionerna är ljuvliga, den sorten har jag inte, skall lägga dem på minnet, det är så frodigt och fint hos dig. En vacker trädgård. Trevlig helg! Marika

  SvaraRadera
 7. Mmmmm, nästan allt hamnar på vill-ha-listan. Tovsippan är underbar och växtstöden kommer jag att stå först i kön för! (Beställde förresten till slut en rosenbåge från en lokal smed och det blev bra!).
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 8. Hej Louise!
  Mycket fint! Jag tycker inte att jag har överdrivet mycket vitt jag heller. Mest vårblommor, pioner och rosor. Tovsippan har jag och den är så söt men lite väl vidlyftig:-)
  Ha en go helg!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 9. Vita blommor är bara bäst.
  Härligt inlägg och vackra bilder. Ha de gott, Catarina

  SvaraRadera
 10. Vita blommor är fantastiskt fint! En negativ sak, som man kanske kan tillägga om tovsippan, är att den sprider sig hejdlöst! Jag har försökt utrota mina flera gånger, men gett upp. Nu får de komma var de vill!
  Ha en fin helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 11. Aaaaii...så vakkert...spesielt det første bildet!!..kjenner nesten solvarmen gjennom bildet:)
  God helg:)

  SvaraRadera
 12. Men du så mycket vackert, älskar tovsippan mina tover blir inte så stora som jag vill.
  Men kanske kommer mera, hoppas på det.
  Och så vackra pioner och rosen jag döööör...bara lite.
  Och hortensiorna, pust!
  Ja har blivit "hjärntvättad" med mycket vitt på slutet i intedning o sånt! Inte vad jag tänkt att återgå till. Men man blir påverkad och nu ska det " b...nne" mig bli nåt mera vitt igen i mina rabatter.
  Jag tycker ibland det har varit svårt att hitta vita perennenr som passar där man vill.
  Men nu har jag fått så mycket uppslag!

  Ha det gott och Trevlig helg o vecka! Så kul att du är med igen o bloggar!!!Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 13. Nu blev jag verkligen nyfiken på "buren" Kan du lägga upp ett närmare foto? Jag ser bara att rosen har en "skön" form.... Eller skicka ett mejl? Säljer mannen??

  Hur som, snygga bilder på vita skönheter :D

  //Veronica

  SvaraRadera
 14. Underbara bilder. Din Lykkefund är fantastisk. Och så blir jag lite avis på din tovsippa, min lilla planta vill inte alls sprida sig.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 15. Så fine busker! Skjønner godt at du er glad i dem:)

  SvaraRadera
 16. Tovsippan är en av mina favoriter med.
  Och vipphortensia vill jag ha...!
  Ha det bäst. Åsa

  SvaraRadera
 17. En helt fantastisk 'Lykkefund' i bur! Ja, det er virkelig vanskelig å finne støtter som er høye nok. Syrinhortensiaene hører absolutt med, selv om de skifter litt farge.

  SvaraRadera
 18. Mycket underbart vackert vitt i din trädgård, Lykkefund i sin bur är sagolikt vacker!
  Ha det gott!
  Margot

  SvaraRadera
 19. Ojojoj vilken vacker Lykkefund du har! Och Festiva Maxima är ju alltid en primadonna av rang. FIna bilder!
  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 20. Festiva Maxima är en pion som levererar. Mina tovsippor har nog för stor konkurrens, dina är betydligt ståtligare. Men allra mest gillar jag gångarna som egentligen inte leder någonstans (ok, ut i gräsmattan då) men bildar mönster. Genialt, har inte sett det tidigare.
  I morgon är det februari!
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 21. Wow vilken växtkraft dina växter har.
  Den vita rosen var ju bara så fantastisk.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 22. Så mycket fint att inspireras av!
  Kram Sofie

  SvaraRadera
 23. Härliga bilder!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 24. Härliga vita växter :-)
  Tovsippa skaffade jag i fjol, tycker de är så fina. Hoppas den trivs så den kommer till våren. Annabelle har jag två av i en skuggrabatt och de lyser verkligen upp ett lite mörkare hörn!!!
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 25. Åh, vilken härlig trädgård du har! Underbara vita blommor, var och en på sitt sätt.
  Trevlig söndag! :)

  SvaraRadera
 26. Åh så många härliga blommor du visar! Planterade några tovsippor i min egen trädgård efter en att ha sett en tidigare bild på din blogg för några år sedan och de är verkligen helt underbara. Dina pioner är verkligen fina de med. Kanske har jag plats för några sådana också! ;)
  Ha det gott!
  /Annika

  SvaraRadera