tisdag 6 september 2011

Angrepp och skador...

... i trädgården är svårt att komma undan, men man väljer kanske oftast att visa lite mer glamourösa bilder i sin blogg. Detta får bli ett högst oglamouröst inlägg för att visa vad som härjar i min trädgård just nu. Har inte ens orkat googla på vad allt är. Skadorna på den vintergröna ligusterhäcken upptäckte jag bara i dag. Vet i alla fall att det är minerarfluga på stjärnflockan, svartfläckssjuka på rosorna och brist på vatten när det gäller funkian! Det håliga bladet är hagelskottsjuka på plommonträd. Mina kaukasiska förgätmigej ser verkligen inte roliga ut med de svarta bladen. Vet inte vad det är för sjukdom. Hur har ni det i era trädgårdar?

11 kommentarer:

 1. Jodå, precis som i din trädgård, fläckar och hål och missfärgade blad...
  Jag klipper bort och hoppas att det ska bli bättre till nästa år!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ser precis samma lika ut här och jag tror det varit ett eländesår med sjukdomar, vi får plocka blad och elda upp dom eller nåt sånt och hoppas på bättre tider.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det härjar nog både det ena och andra här hos mig. Mycket är gult och fult men det är kanske okej nu när det är höst.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja, mina inkräktare har jag ju redan visat så hos mig är det som ni vet fullt hus! Allt regn har säkert gjort sitt till. Det är tråkigt, särskilt stjärnflockan ser ju så ledsen ut... :( Kram Hanna

  SvaraRadera
 5. Det känns som hösten medför en del angrepp. Dessutom blir ju en del blad lite gulagröna och ser allmänt trötta ut. Rektorsprogrammet kräver sin man eller kvinna. En hel del jobb men det var verkligen så roligt och så mycket spännande!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Hej Louise!
  Nä, jag vet inte säkert vilken svampsjukdom som har drabbat ligustern, men jag tror den bara angriper bladen. Då det gäller att få bort så mycket av bladen som möjligt när de trillar av, så att man inte smittar ner de nya bladen till våren.
  Vi får hålla tummarna för en mindre blöt nästa sommar, annars är det kanske risodling man ska satsa på?!
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Ja nu är det mycket som är fult både här och där i trädgården. Mitt äppelträd, tex, ser bedrövligt ut då alla blad är full med svarta fläckar undertill. Många av rosorna börjar få fula blad och stjärnflockans blad vill jag helst inte titta på:) Tur att flera rosor blommar än så det finns något vackert att njuta av!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Här finns också skador.. och fula blad.. och uppätna blad. Något kryp åt på nävabladen tidigare i somras så de blev helt prickiga av småhål, det såg inte så kul ut. Tyvärr verkar det återkomma år från år.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Jag har svartfläcksjuka på 'Prairie Dawn' och sen har jag mjöldagg på många klematis och på en del rosor. Värst av allt är rosrosten som jag har på några albor, usch inget kul.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Visst är det så... att det inte bara är friskt och vackert. Jag är så radikal att när/om en växt inte trivs och blir sjuk/får angrepp/ under ett par säsonger - trots ompyssling, gödsling, vattning you name it...Då åker den ut. Senast var det rosen New Dawn som inte ville hos mig - ständigt svartfläckssjuka och rost - och då blev det hej då och tack för kaffet. Hjärtlös? Nej, bara praktisk :-)

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 11. Jag har också mycker "ROST" som någon besökare hos mig också kallade det på mina växter, bla på stjärnflockan som du också har. Hon trodde att de bruna fläckarna berodde på allt regn som kommit....vet inte om det stämmer men regn har v fått så det räcker i alla fall.
  ha de gott/ Mia

  SvaraRadera