fredag 23 januari 2015

Min favoritperenn


Jag tittar ofta igenom bidragen till Blommig fredag hos Hélena men jag har aldrig kommit mig för att själv vara med. Men, någon gång ska vara den första! Att jag då valde att vara med första gången när ett ooomöjligt tema presenterades vet jag inte vad jag ska säga om. Det är i alla fall nu favoritperennen ska gallras fram. Jag säger det igen. Omöjligt.

Om jag då måsta välja blir det i alla fall alunrot, eller heuchera som den egentligen heter. Jag älskar bladen som finns i alla möjliga färger. Jag lyckas bäst med de som går mot rött eller orange. Jag lyckas sämst med de riktigt ljusgröna, de försvinner under vintern. Även de vanliga gröna tycker jag är rätt bråkiga hos mig. De blir liksom aldrig riktigt frodiga. På bilden ovan samsas alunroten med en kaukasisk förgätmigej, Jack Frost.



Jag har alunrot på rätt många platser i trädgården. Här framför häcken under magnolian.



Den röda färgen tycker jag konstigt nog passar till det mesta. Till och med till rosa rosor som jag har på många ställen i trädgården.



Jag kan inte låta bli att fuska lite. Jag är ju egentligen mer "blommig" än "bladig" tror jag även om jag mer och mer fattar poängen med vackert bladverk. Här finns flera favoriter som alla sprider sig precis som de själva vill. Storklocka (som ibland blir vit och ibland blå), stäppsalvia och fingerborgsblomma. Färg gör mig glad!

43 kommentarer:

  1. Vackra blad! De där gröna beter sig likadant hos mig. Är väl inte lika förädlade som de nyare sorterna som kommit. Har en ljusgrön med rosa blommor som fanns här när vi flyttade in, ca 30 år. Den blir aldrig särskilt stor eller frodig, väldigt mycket liten rot med en bladrosett på;)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Gillar också Alunrot, de mörka trivs bäst hos mig med. Fin bild på dina blommor. Storklockan är ljuvlig. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Så flotte bilder hagen din. Ja, alunrot har utrolig nydelige blader. Synes blomstene også er flotte men de må man på kloss hold for å se hvor fine de er. Ha en fin helg :-)

    SvaraRadera
  4. Det är en fin perenn, men jag har inte riktigt tagit till mig den ännu, men jag känner att det kommer, det kommer och dom där färgerna som du nämner är ju så läckra. Och sen om man är bladig (!) eller blommig, det är så svårt att bestämma, jag tycker om allt som jag finner fint just när jag tittar på det, må det vara blommor eller blad. Men när det gäller blad älskar jag alltid murgröna! Det är nog därför att det fanns en så fantastisk hos mormor och morfar när jag var barn! Din blommiga rabatt är ju så läcker, jag blir glad!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  5. Liker alle de du viser! Alunrot er en super bunndekker :-) Elsker de mørke og sølvfargende. De lysegule krymper her også...

    SvaraRadera
  6. Vilken fin trädgård du har och vilka fina bilder! Alunrot är verkligen en trogen vän hos mig också, särskilt de rödbladiga. Kul när man hittar till nya fina bloggar, jag kommer definitivt att titta in igen :)
    /Gunilla

    SvaraRadera
  7. Härliga bilder, jag är också väldigt förtjust i alunroten men tyvärr vill den inte alls trivas hos mig.
    Varma hälsningar,
    Sofie

    SvaraRadera
  8. Alunrot har jag också mycket av. Gillar de röda sorterna och de passar verkligen på många ställen.
    Trevlig helg
    Anette

    SvaraRadera
  9. Välkommen till Blommig Fredag, får man väl säga då! =) Alunrot har jag bara några stycken, men visst är den härlig! Finns en som passar i varje färgschema!
    Tack för din kommentar hos mig, och nu måste jag ju peppa dig lite att skaffa dagliljor. De är nämligen inte liljor, så liljebaggarna låter bli dem. Namnet har de väl fått för att blommorna påminner om liljor.
    Ha det fint! /Caroline

    SvaraRadera
  10. Alunrot är ju en helt fantastisk perenn och en underbar marktäckare.
    Fina bilder.
    Ha de gott. Cat

    SvaraRadera
  11. Alunrot är en favorit här också, men jag tycker att den är rätt svår. Men jag har läst, att man bör gräva ner den lite djupare så där vartannat år, för den har en förmåga att "krypa upp" ur jorden, så det ska jag prova.
    Ha en fin helg, kram, Monica

    SvaraRadera
  12. Visst är det svårt att välja men ditt val med alunroten kan jag bara instämma i. Där bladen får vara primadonnan. Önskar dig en fin fredag!/Merja

    SvaraRadera
  13. Storklockorna var väldigt fina, jag gillar såna där höga ståtliga blommor som stockrosor och fingerborgsblommor, och örter så klart!
    Ha en skön fredag.
    Kram Anna

    SvaraRadera
  14. En riktigt dekorativ växt som verkligen ger en färgklick i rabatten.

    Trevlig Helg

    SvaraRadera
  15. Alunroten är minsann ett bra val det finns så många olika av den så den passar på många ställen. Det är alltid kul med nya som ger sig in i utmaningen
    Ha en fin fredag
    Kram Meta

    SvaraRadera
  16. Alunroten gillar jag också. Tänker att jag ska ha sådan i min nya vita rabatt (som jag ännu inte hittat plats för).

    Kram o trevlig helg!

    SvaraRadera
  17. Kul att det fanns fler som valde alunrot - i alla fall en till! Har inte hunnit kolla alla andra, men det finns kanske fler. Fast jag tror att dom flesta inte ser alunrot som en viktig blommande perenn, men jag tycker att den är ännu viktigare än dom blommiga man har. Och rabatten med magnolian var underbar.....
    TREVLIG HELG
    Susie

    SvaraRadera
  18. Alunrot är en fantastiskt vacker som bladväxt, som jag köpt mer och mer av. Så fina bladen är på din kaukasiska förgätmigej. Jag har alltmer gått in för att satsa på bladväxter i olika färg och form.

    SvaraRadera
  19. Hej Louise!
    Underbar bild med fingerborgsblommorna!
    Ha en fortsatt trevlig fredag och trevlig helg!
    Hälsn
    AnnA

    SvaraRadera
  20. Vakkert å bruke samme plante i større områder! Fine hage du har

    SvaraRadera
  21. Hej så fint det du visar, jag har inte riktigt annamat alunrot.
    Köpte några till nu i höstas för att få lite fin mix, tre av dem smaskade just rådjuren i sig.
    Så vi får se vad som blir, trött på dem att det är så gott att käka just hos mig!

    Ursäkta surandet! ;) kom ifrån ämnet lite tror jag.
    Kul att se dig här!
    Trevlig vecka! Kram Ewa :)

    SvaraRadera
  22. Vad kul att du hänger på Blommig fredag, men jag instämmer i att du börjar en svår vecka... ;) Alunrot är en otroligt snygg och tacksam växt med många olika färger och mönster på blad och blommor. Gillar den mycket, även om den inte blev favorit hos mig denna gång.
    Kristina

    SvaraRadera
  23. Ja, alunrot är supersnygg. Mina trivs inte så bra, får se om jag kan fylla på med några nya i år...!
    Kram
    Elin

    SvaraRadera
  24. Alunrot är en bra bladväxt en härlig favorit! Dock som du säger vissa är kortlivade.Har testat att fröså den och de blir mycket mer livskraftiga än de köpta plantorna.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  25. Heisann, hyggelig at du stakk innom bloggen min, og ikke vær redd for å fuske... det gjør jeg stadig, ikke alltid mitt innlegg passer perfekt med temaet! Blomster blir det uansett... Så vakker have du har!!!!
    Jeg hadde en gang også alun i haven, men frosten tok den for et par vintere siden. Hva det blir av ny beplanting i kommende vår, får vi se. Ingen planer er lagt ennå.
    Blir du med på BWS i morgen? Uansett ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh jag får nog ta en sak i taget! Nu lyckades jag vara med på blommig fredag den här gången så får vi se vad det blir nästa gång!

      kram louise

      Radera
  26. Alunrot/Heuchera er en vakker plante! Den er jo ikke bare en bladplante, for noen av de får også fine blomster :)
    Så fin hage du har!

    God helg!

    SvaraRadera
  27. Vilken fin trädgård du har... ..och hjärtat var läckert både med och utan ljus. Såg ditt inlägg om ligustern och funderar på om du fått rätt. Jag bor nära min förra tomt, zon 3, och den häcken jag satte där är fortfarande grön nu i januari.

    Heucheran är ett jättefint val. Jag har samma erfarenhet - lyckas sällan med de lime- och ljusgröna sorterna :(

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera
  28. Jag gillar också det rödbladiga men har själv väldigt lite sådant, några alunrot bara.
    Kram

    SvaraRadera
  29. Tack för vackra bilder och alunrot är ett bra val! De ljusgröna tycker jag också är svåra. Trevlig helg!/ Monica

    SvaraRadera
  30. Kul att det fanns nån mer som valde Alunrot! Bladen på Jack Frost är ju också väldigt vackra. Den måste jag kolla upp!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  31. Så hyggelig at du viser frem din favoritt hos Blommig fredag. Et spennende valg. Det fine bladverket lyser opp i hagen lenge etter at blomstringen er over. Jack Frost har en stor plass hos meg. Fint bladverk og søte blomster. Ha en god helg.

    SvaraRadera
  32. Gillar också alunrot, upptäckte förra sommaren att de nästan blir ännu finare i kruka! Fin trädgård du har!

    SvaraRadera
  33. Tack för din kommentar. Alunrot är ju en bra favorit, förstår jag. Många skriver om den och har den i olika sorter. Själv har jag aldrig provat. / Britt

    SvaraRadera
  34. Alunrot är en stor favorit hos mig också. Härligt att de trivs så bra att ha i krukor och att de även övervintrar där. De absolut största och kraftigaste alunrot jag har är de jag frösått, de verkar också vara härdigare är köpta plantor. Älskar din bild med Stäppsalvia, Storklockor och Fingerborgsblommar, så vacker kombination.
    Kram Margot

    SvaraRadera
  35. Gillar också alunrot. En bra växt med många variationer. Har lyckats samla på mig flera sorter:)
    Sorten Green Finch har jag frö sått. Vilket var lätt.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  36. Att titta på trädgårdsbilder från sommaren ger verkligen välbehövd näring till en så här i mörka januari!
    Fotot med den gula färgklicken mitt i är härligt tycker jag som egentligen inte är så förtjust i gult i trädgården hihi
    Ha det gott. Kram, Ingela

    SvaraRadera
  37. Blommig fredag är ett riktigt trevligt projekt som jag alltid ser fram emot. Kul att du kom med. Alunroten är verkligen användbar. Tänk så många läckra färger.

    Ha det gott
    Elisabeth

    SvaraRadera
  38. Alunrot är så snyggt som rabattkant.
    Annika

    SvaraRadera
  39. Håller med, det är omöjligt men den favorit du valt är nog mångas, min med.
    Trevlig helg
    Vivian

    SvaraRadera
  40. Jag är nog precis som du mer blommig än bladig. Men av de bladiga växterna hör alunroten till de bästa. Även blommorna är söta om än lite försynta.

    Kram!

    SvaraRadera
  41. Hei! Så vakker hage du har. Jeg er også veldig glad i alunrot. Den har så mange forskjellige vakre blader. 'Jack Frost' er også et must i hagen her. Fortsatt god søndag! Anne

    SvaraRadera
  42. Hei! Så vakker hage du har. Jeg er også veldig glad i alunrot. Den har så mange forskjellige vakre blader. 'Jack Frost' er også et must i hagen her. Fortsatt god søndag! Anne

    SvaraRadera