måndag 8 oktober 2012

Blåsig och regnig höst!

Sedan slutet av september har jag haft ambitionen att ta några bilder i trådgården utan halv storm, skyfall och molnigt. Svårt visade det sig! Plötsligt glimtade solen till i dag under eftermiddagen och regnet höll sig undan, så då var det bara att springa ut! Blåser för fullt gör det, men det får gå.
 
 

Jag har inte mycket att göra i trädgården just nu. Lökarna (som jag kommer svära över i vår när alla bladen är fula och gula...) är nedstoppade och det är ett lugn över trädgården. Det blev tulpanfrossa i år. Eller kanske snarare nästa år när de 360 tulpanlökarna tittar upp tillsammans med ett 50-tal allium. Sedan finns här såklart lökar sedan tidigare. Jag har aldrig fattat det där med tulpaner som bara ska blomma en gång. Alla mina kommer år efter år...Min förhoppning är att gräsmattan är klippt för sista gången i år. Annars måste jag köpa mer bensin... Även i år blev det en klippning utan studsmattan som har somnat in för säsongen. Det är såå skönt att slippa flytta på studsmattan inför gräsklippning!Regnet ser jag bara som en fördel för trädgården men blåsandet klarar både jag och växterna mig utan. Alltid är det något som knäcks, välter eller blåser omkull. Tråkigt!Träden här har kvar de flesta av sina blad så ännu så länge ser det rätt okej ut i trädgården. Tänker varje år att jag ska låta löven ligga men det är svårt med mina ordningssamma drag! Dessutom har grannarna kliniskt städade trädgårdar och det känns inte riktigt snällt när mina löv flyttar över till dem. Vi får se hur det blir i år.Funderar på hur denna vintern ska bli. Senaste vintern såg bra ut fram till sena köldknäppar som jag tror var knäcken för flera av mina rosor som hade börjat skjuta skott tidigt under den milda vintern. Det är bara att hålla tummarna att det blir bättre den här vintern. Isande kyla utan snö är inte snällt mot växterna.Undrar just om det blir något mer tedrickande i hörnan innan det är dags att ta in trädgårdsmöblerna. Hoppas det men känner hur dagarna blir kortare och mörkret smyger sig på. Vill inte det redan!En fjäril inger hopp! Hopp om att sommaren knappt är slut eller kanske hopp om att det snart är sommar igen!

Angående alla min gräs i krukor är det tuvrör. Två olika sorter, ett variegerat och ett grönt. De klarar sig toppen i sina krukor hela vintern ute. Lite vatten någon gång eller snö i krukan och sedan vattna rejält när våren kommer. Tuvrören kommer tidigare än de japanska gräsen och är tacksamma i kruka året om. Rekommenderas!

12 kommentarer:

 1. Fina bilder från din frodiga trädgård! Här i Östergötland är björkarna i min trädgård nästan kala nu vilket är alldeles för tidigt!! Blir allt lite avis på att det är så grönt hos dig fortfarande :).

  Tycker mycket om dina inlägg för du visar ofta helhetsbilder och inte bara närbilder!
  Ha det bra!
  Åsa

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar blomsterprakt du kommer att ha i vår :-) Jag brukar stoppa ner de gula bladen bland perennerna. Syns knappt!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Din trädgård är så fin så fin, inte kan man tro att vädergudarna bråkat med dig! ;-)

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Har du grävt 360 nya lökhål!!! Jisses! Men det blir nog vansinnigt vackert i vår.

  SvaraRadera
 5. Så vacker, blomstrande och grön din trädgård är fortfarande - gräsmattan ser ju nästan konstgjord ut :-) Håller med dig - den där blåsten kan vi vara utan...

  Kram

  SvaraRadera
 6. Inte har hösten kommit till din trädgård ännu! Det ser så grönt och fint ut och blommigt också! Jag tittade på tidigare inlägg och såg att din äng ser fin ut. Och vilket väder vi haft, det har verkligen varit riktigt trist.
  Kul med så många lökar att se fram emot. För det bli många blommor det! Mina tulpaner kommer inte ens upp en enda gång, så det har jag lagt ner att sätta.
  Fel jord förmodligen eller vad det nu kan vara!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Fint! Här är inte gräset klippt för sista gången. Det är nämligen långt nu.
  Det ser grönt och fint ut hos dig tycker jag. Här står vildvinet för höstfärgen och det gör nog att det känns höstigt.

  Kramar

  SvaraRadera
 8. Din trädgård är, som vanligt, fantastiskt fin! Här har vi barr och björklöv överallt, trots att jag räfsar och klipper med uppsamlare var och varannan dag...
  Jag är också en sådan där ordningsmänniska, som klipper ner alla vissna perenner på hösten. Men jag tycket faktiskt att det är svårt att göra det på våren, när där är fullt med nya små gröna skott!
  Ha det så bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Hej,

  Du skrev för ett tag sedan ang de plåtarna du köpt hos en plåtslagare i laholm, som du använde som rabattkanter, vilken plåtslagare var det? Bor nämligen strax utanför laholm så det hade varit toppen om du kunde hjälpa mig med det!
  /Hanna
  hanna.e.andersson@telia.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna!
   Plåtslagaren är Westerberg och Pålsson Plåt AB 0430-10063. Jag åkte bara dit utan att ringa, oftast är det någon där. Lycka till! Jag är jättenöjd med mina kanter!

   Louise

   Radera
 10. Du har verkligen en fin och välskött trädgård som man kan titta länge på.
  det har hänt mycket sen jag började följa din blogg, mycket som har växt upp osv.
  Kram från mig

  SvaraRadera
 11. Du har verkligen vackert i din trädgård :) Kram Suss

  SvaraRadera