lördag 1 september 2012

Ängen med rostig kant

Några av er kommer kanske i håg mitt höstprojekt förra året som bestod i att ta bort gräsmatta i en slänt och försöka mig på att anlägga en äng. Jag valde bort ängsgräs och sådde bara olika sorters blommor, tror det var runt nio olika sorter.
 
En sort tog helt klart överhand och det var blåklinten som var väl så vacker men det var bara blåklint som syntes i juni! Det var också en ovanligt hög sort så jag var inte helt nöjd. Bara blommor blir svårt i ösregn och stormar märkte jag, det blev liksom ingen stabilitet i det och blommorna la sig raklånga, inte så snyggt.
 
Sagt och gjort slet jag upp all blåklint och även en hel del vallmo efter den hade blommat över. Efter hand såg jag att annat började spira i slänten och nu ser det faktiskt riktigt bra ut för att vara ett år efter sådd. Jag valde att för en månad sedan så i min blomsteräng med en ängsblandning från Pratensis innehållande bra ängsgräs för leriga jordar som vi har. Sådden har tagit sig bra och tanken är att gräset ska ge lite stabilitet och fyllighet i ängen nästa år. Vi får väl se!
 
 

Så här ser slänten ut i dag, ungefär ett år efter sådd.

Så här såg det ut i juni! Ett blåklintshav!Visst ser det fint ut men det blev bara för mycket av det goda.Jag har också valt att sätta rostiga plåtkanter på ena sidan ängen för att skärma av mot äppelträden och en rosenhäck av Stanwell perpetual som planterades i våras. Kanterna åkte jag till den lokala plåtslagaren och fixade för 30 kr/metern. De är 19 cm höga och med ett omslag upptill för att inte bli sylvassa. De började rosta efter bara någon vecka och lite regn. De är lagom tjocka för att kunna böja till som man vill. Kanten syns på de översta bilderna.Så här såg det ut efter förra sommaren när allt gräs var bortgrävt, puh!

Ja det var årets ängsrapport! Fortsättning följer kanske nästa år...

8 kommentarer:

 1. Du är ju på god väg med att ha en egen äng! Det ska bli kul att få följa denna framöver.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag måste hitta en plåtslagare i Stockholm som kan göra liknande kanter. Det är ju så snyggt! Ängen kommer att bli jättefin!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Din äng är så fin! Plåtkanter vill jag så gärna ha, det är supersnyggt. Härligt med en kuperad trädgård.
  Ha en fin kväll.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Visserligen älskar jag blåklint, men t.o.m. jag tycker att det blev för mycket! Men nu ser det ju jättefint ut! Du kan ju konsten att få äng att se prydlig ut...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Slänter är svåra men nu ser det ju jättefint ut. Sparar dina uppgifter om plåtkanten, vill ha!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Ett rejält klintflor må jag säga!Nästan underligt att något mer kunde ta sig igenom. Men så vackert :)

  SvaraRadera
 7. Hej igen!
  Ja, jag har perenner som växer över bladen på tulpanerna. Skulle det vara något ställe där de inte täcker tar jag bort bladen när jag tröttnat men oftast sköter växterna det själva.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Din trädgård är heeeelt fantastisk. Tänker mig att du säkert blivit lite hemmablind så jag måste tillstå att jag OFTA tittar in på din sida för att få idéer och inspiration men kanske inte alltid kommenterar. Skitsnygga kompositioner och superkul att se alla nya spännande lösningar. Lyllos dig som får ha det så där fint hemma!!! /Helena Gustafsson

  SvaraRadera