lördag 21 juli 2012

Pilskorv

Två pilar har vi haft i trädgården. En bollpil och en fontänpil. De är inte så många år men växer snabbt och jag gillar det fluffiga med dem. I våras såg jag att fontänpilen, "elegantissima", började få svarta blad och grenar i topparna men tänkte inte mer på det. Tänkte att det kanske var vind- eller hagelskador. Klippte bort det risigaste som jag kom åt men upptäckte också att det blev mer efter hand...

Började googla lite på angrepp på pilar och upptäckte att det finns något som heter pilskorv som lätt drabbar just elegantissima. Såg på bilder att det var oroväckande likt skadorna på min pil. Ringde runt lite och fick lite olika råd. En kall och fuktig vår och sommar ökar på angreppen... Någon menade att pilen bara var att ta bort och någon annan menade att allt det sjuka ska klippas bort, vilket ju är omöjligt om man inte ska hamla pilen helt. Vid en titt ner mot grannen två hus bort ser jag att de båda hamlade pilarna där håller på att dö!

Efter viss vånda tog jag beslutet att ta ner pilen. Har den en gång fått skorv verkar det svårt att bli av med det och då vill jag hellre få bort pilen nu och sätta ett nytt träd så fort som möjligt för att det ska hinna växa till sig. Lite sorgligt som sagt men jag får trösta mig med att pilen antagligen hade blivit för stor för trädgården ganska snart ändå. Men visst är pilar fina, när de är friska...
Här har vi den, drygt fem år tror jag att den är så den har vuxit snabbt. Det syns inte så tydligt på bilden hur risiga alla topparna är.Så här ser det ut i topparna.Tråkigt!Jag fick en massa tankar i huvudet om fina ersättningsträd. Kopparlönn, glanskörsbär, hängkatsura..., men nej. Jag vill inte lägga en massa pengar på trädgården hela tiden. Det fick bli ullungrönnen som jag köpte på rea förra hösten och som var tänkt att ha i en kruka på altanen tills den blev för stor. Jag har inte riktigt vant mig vid den förändrade vyn och att vi ser grannarna så tydligt men det är väl bara att vänta. Allt växer ju till sig tids nog. Det blir nog bra det här med. Kanske till och med bättre tids nog..., vem vet...

7 kommentarer:

 1. Pilträd är jättefina tycker jag och jag skulle gärna ha en hängpil som man kan sitta under. Har inte plats men man kan ju drömma.
  Har inte hört om sjukan men det låter ju inte så trevligt.
  Ditt nya träd ser ut att passa bra där och det växer säkert till sig så det döljer/skymmer det du inte vill se.

  Kramar!

  SvaraRadera
 2. Hej igen!

  Och tack för besöket hos mig! Så roligt att du var här igen. Jag var här och tittade igår eller idag och då syntes inte ditt förra inlägg!!! Ibland skojar blogger med oss, tror jag.

  Hur som helst så är dina rosor fantastiska och din rosbur är ju helt otrolig! Så fort det har gått! Usch ja, tiden rasar iväg, åren också....

  Det verkar som om det är så många olika slags träd som får sjukdomar. Det är ofta man här om Sudden Oak Death, Sudden Ash Death och allt vad det är, och skottsjuka och all möjligt elände.

  Vi har fått aspskottsjuka på våra aspar så dom åker undan för undan och det blir precis som för dig och pilen. Enda skillnaden är att vi har inga grannar vi ser, men det känns mycket underligt i alla fall. Det känns så kalt och öppet och konstigt mot det man är van vid.

  Vi har satt en katsura (rea förrförra året), en lärk, två robinia av den vi redan har och ett vildkörsbär (från skogen), vi plockar ihop allt möjligt och så får dom kappväxa åt oss!

  Nej, men det är väldigt tråkigt detta, med alla konstiga sjukdomar och man undrar ju varför och har det alltid varit så att sjukdomar kommit och nästan tagit kål på en sort....

  Din fina Ullungrönn blev ju jättefin där och den växer ju fort så snart tror jag inte du ser husen.

  Så får vi bara hålla tummarna för att det inte kommer en Sudden Ullung Death också...

  Trevlig sommar!

  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Tråkigt med alla dessa sjukdomar! Ditt fina lilla träd blir säkert jättefint där och växer snart upp och skymmer sikten mot husen! Vi har en bollpil på framsidan av huset, det är fyra år (tror jag) sedan vi planterade det och nu har det vuxit och blivit otroligt omfångsrikt, nästan så jag är rädd att det kommer att bli för stort. Vi måste nog klippa in det rejält om det ska gå att ha kvar! Damen i plantskolan, där vi köpte trädet, påstod att det inte alls skulle bli särskilt stort, men det ser inte ut att stämma:) Vet du när bästa tiden för att klippa en pil är?
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 4. Åh, jag fick mig ett skratt, jag läste först pils-korv, och tänkte att det var någon slags korv man skulle äta till pilsner...
  Sen var det ju inte så roligt att läsa, men jag tror att det blir jättefint med ullungrönnen där! Och den växer ju fortare, om den får plats att breda ut rötterna! Den blir ju, som sagt 10 m, men det tar ett tag! Vår är nog 5 m , men det är 14 år sedan vi planterade den!
  Sommarkram, Monica

  SvaraRadera
 5. Trist! Men du tar ju det hela med jämnmod och rönnen kommer att pryda sin plats.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Louise!
  Så sorgligt med din pil! Min granne på baksidan har en STOR pil som står planterad så att även vi kan få njuta av den, vackert är det... Här är träden välmående men buxbomen har fått bubomsbladloppor/ullöss och Klematisrna nåt som jag inte mnns namnet på men som får dem att vissna, mycket att klippa bort och rensa rent i hopp om att de ska tillfriskna till nästa år.
  I övrigt är det bara bra. Jag har fullt upp med att flytta butiken till en större och mer central lokal just nu och hinner inte hälften av det jag skulle vilja göra här hemma. Men det kommer en ny sommar nästa år =)
  Ha det bra / Kram gittan

  SvaraRadera
 7. Så trist med alla dessa ohyror och sjukdomar som kan drabba våra växter. Det här med pilen verkar illavarslande för mina föräldrars skull. De har en väldigt stor pil med flera stammar som är precis sådär brun. De trodde att det var pappas, inte allt för vänliga, beskärning som var orsaken men skorven verkar ju betydligt värre än så.

  Hoppas du kommer på något bra ersättningsträd.
  Kram!

  SvaraRadera