söndag 29 april 2012

Just nu - från olika håll...

Jag känner mig lite lurad på det fina helgvädret som var utlovat! Här är det molnigt och lite regnstänk mellan varven! Jag hann i alla fall klippa gräset i går och det gör att det genast ser mer ordningssamt ut i trädgården. När jag gick en av mina små rundor i trädgården i dag kunde jag glatt konstatera att klotrobinian som inhandlades på höstrean har överlevt! De kan ju vara lite kinkiga med höstplantering och blåsiga lägen.



Här skymtar min gamla säng fram på stenön. Avenboken syns knappt på bilden men den växer på bra. Den planterades hösten 2010 som barrotade plantor. I år ser jag att den skjuter många nya skott ända nerifrån stammen. Jag undrade just hur det skulle fungera! Den blir nog tät och fin om några år!



Uteplatsen i hörnet. Rosen till höger är Martin Frobisher som växer på bra. Till vänster syns magnolian som snart är på gång att blomma. Väntar på grönskan och alla färger som kommer!



Detta är min utsikt från hörnan. Jag gillar att sitta här och se ut över en stor del av trädgården. Det gäller att passa på, snart är jag nästan instängd av alla grönska!

Hoppas någon har fått njuta av det fina vädret som var utlovat! Här är det jacka på som gäller...

fredag 27 april 2012

Utslaget


Allting är på gång efter regnet. Det kommer explodera när värmen kommer! Hoppas det inte går för fort...

Zinktunnan som jag har till regnvatten (som flera undrade om) kommer från en butik i Halmstad som inte finns längre...

tisdag 24 april 2012

Blandade trädgårdstips!

Jag tror att många av oss trädgårdsbloggare sitter på en massa bra idéer och tankar som man glömmer dela med sig av. Ofta bloggar man kanske om det som passar in just för dagen. Jag tänkte dela med mig av lite av mina små tips. Kanske kan det ge någon en idé eller lite inspiration!



Jag gillar lite lagom pynt i trädgården. Gärna i rost eller lera eller något annat naturtroget material. Det piffar upp lite året om och det skapar lite nyfikenhet i trädgården. Det kan hänga i träd, stå i en rabatt eller var som helst. Jag gillar när tulpanerna står tätt i hop! Jag kan skratta när jag ser tillbaka på bilder från några år tillbaka när tulpanerna stog en och en i givakt! Helhetskänslan faller lite då... Gummistövlar från Rusta passar både mig och plånboken bra! 169 kr och ett mönster man blir glad av. Nävor är fantastiska! Finns i en mängd varianter och är ofta otroligt tacksamma perenner som kommer i gång tidigt och blommar länge, kanske med en nedklippning emellan.



Anlägg en äng! Min äng kom till förra året och är allstå bara i startgroparna för att bli en äng. Det var bökigt att klippa gräset i slänten under träden och det är skönt att få in lite av det vilda i en annan ganska strikt trädgård. Jag vet att tujahäckar inte faller alla i smaken men den är ändå vintergrön, växer snabbt till en ganska billig peng och ger ett bra insynsskydd året om. Det behöver ju inte heller bara bli en lång tråkig häck, gör lite rabatter framför. Ta in lite av skogen i trädgården! Hämta stockar och stenar och annat naturnära. Billigt och roligt även om fåglarna också tyckte att den mossiga stocken var intressant! Allium kan man inte ha för många! Visst är de snabbt gula bladen tråkiga men plantera annat som döljer dem eller bara klipp bort dem efter hand som de gulnar. Mina lökar förökar sig och blommar år efter år även om jag snabbt tar bort bladen.



Fänrikshjärta är en toppenperenn tycker jag! Kommer i gång väldigt tidigt på våren, blommar otroligt länge och breder ut sig ganska snabbt. Amerikanska blåbär är en enkel bärbuske. Plantera i torv och bara låt växa. Mina plantor har några år på nacken men ger otroligt mycket blåbär. Det finns både självfertila och de som behöver en kompis. Pallkragar vill jag också slå ett slag för. Otroligt smidigt sätt att odla. Lagom höjd, inget ogräs, inga sniglar... Piffa gärna till lite runtomkring så blir det lite roligare... Pallkragar finns att köpa lite överallt, jag köpte mina på ett lager i hamnen för 80 kr/st. Ofta är de ganska dyra i vanliga butiker. Kryddor köps ofta hem och står där utan att användas. Jag har lärt mig att begränsa mig till ett fåtal användbara kryddor och har dem i krukor på altanen. Står de för långt bort från köket blir det för jobbigt... Handskar tycker jag kan vara svårt att hitta bra och prisvärda. Dessa gillar jag dock skarpt! Finns på Maxi i ett flertal färger och kostar 29 kr. Håller förvånansvärt länge och man får en bra känsla i dem eftersom de är tunna och har bra passform.



Skaffa en tunna till regnvattnet! Det känns väldigt bra att kunna ta tillvara på regnvatten och kunna vattna med det. Jag tycker också att det är en snygg grej att ha i trädgården. Gillar man rosor är honungsrosorna underbara! Jag har en Lykkefund som är instängd i en hemmagjord bur! Man ska tänka på att de har en enorm växtkraft och behöver mycket utrymme. Inget för en klen spaljé eller inklämd i rabatten! Väldigt härdig dessutom. Vill man ha en stamros som gillar våra konstiga vintrar rekommenderar jag ros de rescht. Blommar otroligt och fryser inte ner en millimeter trots att den inte vintertäcks. Mitt bästa kruktips är tuvrör! Fina i kruka året om och kräver minimal skötsel. Finns både helgröna och variegerade. Väldigt härdigt och kommer i gång tidigt på våren, långt mycket tidigare än alla japanska gräs.

Alla bilder är tagna i dag så det är så lång våren har kommit hos mig. Hoppas att något tips kan vara till nytta!

lördag 21 april 2012

Kallt, regn, varmt!

Vilken konstig dag! Iskallt på förmiddagen och vinterjacka på. Efter lunch kom regnet och det vara bara att gå in. Sedan kom solen och värmen och man kunde ta av sig till bara en tunn tröja! Skumt väder helt enkelt.


Hörnan börjar anta en viss form. Det har kommit månadssmultron på plats i kanten och mot väggen växer tre tuvrör. Det kommer såklart hända något i mitten också, men det kommer senare! Storklockan frösår sig hysteriskt och slår sig ner överallt den behagar, även där det bara finns stenmjöl! Magnolian har snart tagit av sig vinterpyamasen och är nyduschad efter regnet. Pionerna växer och penséerna växer också överallt.



Man ska ju skapa siktdjup i trädgården. Här får en soffa agera siktdjup även om det inte är så långt bort i trädgården. Gillar att det är så öppet framför den, att man verkligen får lyfta blicken när man sitter där. Violerna som luktar godis sprider sig glatt, vilket uppskattas. Jordgubbslandet vaktas av, ja, vad ska vi kalla honom? Ingen aning, men han gör sig bra där! Ullungrönnen kämpar på och uteplatsen försöker hämta sig efter eftermiddagens skyfall. Det tar en stund innan det torkar upp. Fast det behövs regn, så mig gör det inget att det kommer en del skurar.

tisdag 17 april 2012

Sammanfattande rosstatus efter vintern


Climbing Iceberg sommaren 2011

Tack för era kommentarer om rosdöden! Flera av er undrar om jag verkligen vet redan att de är döda. Jag tycker mig veta det med tanke på att jag både har skrapat på stammarna som är så torra att de går att bryta av och sedan faktiskt redan har grävt upp dem och inte sett antydan till liv kring roten.

Jag är inte heller typen som gillar att vänta... Att låta en risbuske stå till midsommar, i hopp om att den kommer, fungerar inte för mig! Jag vet att många kan skjuta från roten men jag är ändå av uppfattningen att jag inte vill ha den typen av rosor som med nöd och näppe klarar vintern och fryser ner helt. Trädgård blir så komplicerat då på något vis. Man kan ha någon sådan ros som ett skötebarn men inte för många!

Jag tänkte sammanfatta lite hur mina rosor har klarat sig hos mig i zon 1, Laholm i södra Halland. Vintern var inte alls så sträng som förra vintern men snön kom senare och låg inte så länge. Det var tjäle och barmark en stor del av tiden. Efter de två tidigare stränga vintrarna dog ingen ros hos mig!

Rosor som jag har konstaterat döda:
Queen Elisabeth, Chinatown, Sunburst border, Landora, Mamma Mia

Rosor som har varit i stort sett döda men kanske med antydan till liiiite liv kring roten:
Lea renaissance, Climbing iceberg, Leonora Christina, Grand Award, 5 Leonardo da Vinci, 2 HC Andersen, 1 Dronning Ingrid, Buff Beauty (samtliga uppgrävda)

Rosor som har frusit ner helt till kupningen:
Wisley 2008, Dronning Ingrid, The Fairy, Kordes Aloha

Rosor som har frusit ner en bit:
Jasmina, Laguna, Crown Princess Margareta, Ruby Border, Eden Rose, Leonardo da Vinci (några riktigt skruttiga), HC Andersen, Bonica på stam, Rhapsody in Blue på stam

Rosor som mår toppen och är helt opåverkade:
Louise Bugnet, Therese Bugnet, Martin Frobisher, Ferdinand Pichard, Mme Boll, Queen of Sweden, Rose de Rescht på stam, Stockholm, Rosenholm, Ilse Krohn Superior, Valdemar, New Dawn, Spirit of Freedom, The Generous Gardener, Ghislaine de Feligonde, Alchymist, Lykkefund

Rosor som planterades i höstas och då bara stack upp precis ovanför jorden och är lika fina nu:
William Morris, Wildeve, Lady of Shalott, Eglantyne, Tea Clipper, Leander, Constance Spry, The Wedgewood Rose - samtliga är Austinrosor från Flora Linnea

Nyplanterade rosor 2012 som ersätter gamla förluster och bygger på nya rabatter:
Fler Queen of Sweden, Harlow Carr, Winchester Cathedral, Princess Anne, stanwell Perpetual, Paul´s Himalayan Musk, John Davis, Lill Lindfors, 2 nya HC Andersen, Jacques Cartier

Tja, det var en nätt liten sammanfattning av mina rosor! Jag har säkert glömt någon, men det här är de flesta i alla fall!

söndag 15 april 2012

Rosdöd...



Min tidigare så fina climbing iceberg, nu stendöd...


Åhh vad tråkigt det är att konstatera att många rosor faktiskt är döda efter vinterns framfart. Jag levde på hoppet, men nej. Det där med zoner på rosor är svårt. Hos mig i zon 1 hjälper det inte att välja te x en zon 5 ros och tänka att den klarar sig. Norr ut är det ju oftast snö i samband med kylan. Hos oss blir det tjäle och barmark. Rena döden för rosorna. Jag har kupat upp mina rosor men inte hjälper det.

De som har dött hos mig denna vintern är climbing iceberg, chinatown, landora, mamma mia, daydream, buff beauty, queen elisabeth, lea renaissance, sunburst border och grand award. De som ser väldigt skruttiga ut är alla mina leonardo da vinci, mina hc andersen och mina wisley 2008 (fast de ser ut att skjuta nya skott längst ner).

Jag vill så gärna ha rosor men det här går ju inte. Det blir både dyrt och jobbigt. Det är en del jobb eftersom jorden måste bytas ut om man ska ha rosor på samma plats igen. Det finns en risk att jorden är rostrött (nematoder har utvecklats i jorden).

Jag funderar ändå på att ge fler kanadensiska rosor en chans. Jag har therese bugnet, louise bugnet och martin frobisher som alltid är fantastiska och inte fryser ner en millimeter. Dock passar de inte överallt eftersom de blir rejält stora. Jag funderar på att ersätta climbing iceberg med john davis och eventuellt ersätta antingen hc andersen eller leonardo da vinci med morden blush. Vad tror ni som har de rosorna? Klarar de vintern bra? Kom gärna med andra tips på rosor som klarar våra tuffa vintrar med tjäle och barmark.

torsdag 12 april 2012

Såtider!


I dag har jag petat ner mina första fröer i pallkragarna! Det blev morötter, sallad och sockerärtor ännu så länge. Resten får vänta till lite varmare tider.


Pynt kan man ha överallt.


Hmm..., ingen helt klar plan ännu för det här hörnet men jag har mina funderingar!



Det som finns i min nya lite upphöjda rabatt under pilen är hostor från snälla grannen som behövde dela sina, daggkåpa som delats från andra rabatter, tovsippa, näva "samobor", Rosenplister "beacon silver" samt en vipphortensia "vanilla fraise" och lite lökar. Stockarna hämtade jag och dottern i skogen. Dottern tyckte det var ett märkligt projekt...



Tycker att barken är väldigt fin! Här är den blöt men den är lika fin torr. Ett billigt sätt att fylla ut rabatten. Troligtvis kommer jag fylla på den med lite mossiga stenar också.

onsdag 11 april 2012

Någonting blir till...








Nu ska det bara växa också!

lördag 7 april 2012

Magnolian...


...förstår inte sitt eget bästa utan kryper sakta men säkert fram ur sitt skyddande vinterhölje. Detta är "Leonard Messel", min "Susan" vågar sig inte riktigt fram ännu. Här har vi en isande kyla och kalla vindar och i morse var det några små flingor yrandes i luften. Brr, vill inte!

Jag går och tittar på mina rosor och kastas lite mellan hopp och uppgivenhet. Många ser fina ut, framförallt austinrosorna har kommit en bra bit medan andra rosor ser halvdöda ut. Jag vet av erfarenhet att många av dem kan skjuta sent men jag vill veta nu om de lever eller inte! Mina kanadensiska rosor känns som säkra kort och ser jättefina ut. Kanske är det den sorten man ska satsa på för att slippa hålla andan och leva på hoppet varje vår! Jag vet inte hur ni andra har det med era rosor?