söndag 24 februari 2013

Bajs

Jag vet. 
Det var ingen trevlig rubrik så där mitt i söndagsfrukosten. Men det är ändå det som jag vill prata om. Eller rättare sagt gödsel som vi brukar kalla det i trädgårdsvärlden. Jag brukar göra lite olika. För två år sedan var jag ambitiös och släpade hem en mängd säckar med "ko på påse". Det var väl så där halvkul med allt släpande även om det blev bra i rabatterna. Förra året var jag latare. Det blev bara någon säck och sedan blev det algomin i stället. Små påsar. Räcker långt!

I år har jag en annan tanke. Kycklinggödsel. Kan det vara något? Jag vet att den är mycket mer snabbverkande och koncentrerad än mycket annan gödsel men det hade varit så enkelt! Det finns nämligen ett företag inte allt för långt från mig som tillverkar egen så kallad trädgårdsgödsel från deras kycklingproduktion. Den finns här. Hemlevererad och prisvärd.Vad tror ni? Någon som har erfarenhet av kycklinggödsel? Jag är mest orolig över eventuell lukt. Jag bor ju i ett villasamhälle...



Avslutar med en bild som kanske får bort tankarna från ovan nämnda ämne...

7 kommentarer:

  1. Hönsgödsel får man väl vara lite försiktigt med eftersom den lär vara kväverik, kan ge mycket bladmassa och mindre med blommor... ? Och rosorna i vart fall, kan växa för snabbt och bli mer mottagliga för sjukdomar. Jag har tidigare gödslat med Algomin och Chrysan, håller mig nu till benmjöl och jordförbättrar med kompost. Men det beror ju också på vilken jord man har.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Klart man vill spara på ryggen och slippa säcksläpandet i största möjliga mån! Hönsgödsel funkar bra. Man får tänka på, som Inger skriver, var man lägger och hur mycket. I vår lund sprätter jag ut lite och landen får också en skvätt. Clematis, pioner, rosor etc gödslar jag punktvis med benmjöl eller Chrysan. Doften/lukten försvinner efter första regnet, så det är en god idé att lägga ut precis innan eller under ett regn. Och se till att det blir ordentligt nermyllat.

    SvaraRadera
  3. Här brukar det bli "ko på påse" till grönsaksodlingarna. Där är ju inhägnat och det måste det vara för Ronja äter sådant. Hönsgödsel har jag också använt ibland. Luktar en del och även det använde jag bara där jag har inhägnat. I övriga, vanliga, rabatter gödslar jag inte mycket just pga Ronja. Konstgödning känns sällan som ett alternativ och "bajsgödsel" äter hunden. Vad gör man?
    Vår egen kompostjord fyller jag på med här och där men den har ju ingen gödseleffekt direkt, bara bra struktur.
    Om jag nyplanterar något i en rejäl grupp så lägger jag ibland lite kogödsel i botten. Då är det så pass djupt att Ronja inte gräver upp det.
    Inte mycket till hjälp detta kanske men det växer ganska bra i rabatterna här trots avsaknad av gödning.

    Kram o trevlig söndag!

    SvaraRadera
  4. Här blandas det efter humör ;) För det mesta fyller jag på pallkragarna i trädgårdslandet med ko-på-påse + lite specialgödsel för trädgårdsland. Rabatterna får en omgång pelletrerad hönsgödsel. Hönsgödsel kan ibland lukta lite men myllar du ner den försvinner ju det problemet. Själv försöker jag slänga kompostjord ovanpå (av ren lathet) Att mylla ner bland alla mina lökväxter i stenhård lerjord är oerhört svårt och därför kör jag med enklaste möjliga lösnning.
    Ha en fin dag / Kram gittan

    SvaraRadera
  5. Ja, som du hör av dom tidigare kommentarerna: Hönsgödsel LUKTAR... Visst, det blir bättre om man myllar ner det, men det är svårt i en perennrabatt...
    Själv kör jag mest med Algomin och kogödsel på påse. Det ser så prydligt ut att täcka dom nervissnade, avklippta perennerna med svart, fin kogödsel!
    Snart är det dags!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Hej Louise! Jag aktar mig lite för hönsgödsel Det blir som Inger skriver mycket blad och lite blommor. Jag har också känslan av att växterna lättare får angrepp/sjukdomar. Men det har jag inget belägg för, bara en känsla. Dock gödslar jag mina klematis med mycket hönsgödsel på våren. Jag tycker inte att hönsgödsel luktar så mycket, men det är ju en smaksak:)).
    Bäst effekt tycker jag man får med hästgödsel. Jag hämtar från närliggande stall med släpkärra, gratis och bra:))). Slarvade förra året och fick inte tid till att hämta, i vår är det skärpning. För det blir skillnad i rabatterna.
    Lycka till.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  7. Har alltid tidigare använt "ko-på-påse" men är trött på att släpa tunga säckar så i år får det bli lite annan gödsel, lite Algomin eller Chrysan kanske!
    Ha en fin söndag!
    Kram

    SvaraRadera